Venčeky z odpaľovaného cesta

elle82 - fotkaelle82, 29. januára 2011
Venčeky z odpaľovaného cesta
Foto: elle82

Tieto venčeky nesmú chýbať na každej našej oslave....

45
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 230-180 °C

Suroviny

Cesto:
3 dcl
9 dkg
 trošku
22 dkg
6 ks
Plnka:
3/4 litra
2 a pol ks
20 dkg
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Do vody a oleja dáme štipku soli a zahrejeme k varu. Do vrejúcej vody s olejom vsypeme múku, odtiahneme z ohňa, zamiešame a opäť dáme za stáleho miešania na oheň, aby sa múka preparila. Vznikne hladké lesklé cesto, ktoré sa nechytá steny nádoby. Ešte do horúceho cesta vmiešame jedno vajíčko po druhom. Plechy vymažeme tukom a vysypeme hrubou múkou. Okrúhlym vykrajovatkom si do múky naznačíme kolieska. Cesto dáme do pláteného cukrárenského vrecúška so špičkou a na naznačené kolieska striekame venčeky. Pred pečením pokropíme venčeky vodou. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 230 stupňov, po 10 minútkach uberieme na 180 stupňov a ešte dopečieme ešte asi 10 minút. Počas prvých 10 minútach neotvárame rúru, venčeky by klesli. Hneď po vybraní z rúry každý venček rozkrojíme.

  2. 2

    Do mlieka pridáme zlaté klasy, vanilku, cukor a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. Do vychladnutej hmoty nakoniec vmiešame maslo. Hotovou plnkou naplníme venčeky. Povrch venčekov nakoniec pocukrujeme, polejeme čokoládou, prípadne ľubovoľne dozdobíme.

Diskusia k receptu

drobcek19
krasne sa ti podarili, aj ja robom casto, moj ich zboznuje ale je s tym vela roboty, ja robim krem bez masla a nan davam slahacku, ale skusim aj tie tvoje, az si my narobila chute
hubata
Mňam, osvedčené rokmi a vždy sú prvé preč. Ľúbia ich aj deti aj chlapi, lebo nie sú mastné.
coldbery
V mojej rodine tiež všetci zbožňujeme tieto venčeky.......:-)))
3sandra3
fajn recept... len ma trochu zmiatlo 9 dkg oleja... to je asi 5 PL?, či?
elle82
3sandra3 - 9 dkg oleja je u mňa 9 dkg oleja :))))...nikdy som to nedávala na lyžice...radšej to vždy odvážim a som na istom :)))
No je to také pracné tieto venčeky, ale dá sa...najviac čo ma "zabíja" je umyť ten hrniec z odpaľovaného cesta :))))))))
bejda7
Mňam venčeky mám rada,piekavala ich moja babička ja som si zatiaľ na ne netrúfla:)
baculata
Velmi,velmi sikovná mladá žena velmi sa mi Tvoje venčeky páčia.Učrčite ich vyskušam podla Tvojho receptu.Už som robila ale dávno a nie často,neviem prečo mám rešpekt voči odpalovanému cestu.
orchidea
len keby sa dal aspoň jeden zobrať.... krásne sú, aj ja robievam také, len ma trošku zarazilo to, že dávaš vajíčka do horúceho cesta, veď všade píšu že má byť vlažné, nič sa tomu nestane, lebo mne sa veľakrát nechce čakať kým mi cesto vychladne, skúsila by som aj tak ako ty
elle82
Orchidea- Nie nestane sa nič. Naozaj. Ja som vždy dávala a aj dávam vajíčka do horúceho cesta.
A poviem ti, že sa mi ešte nestalo, že by s venčeky nevydarili. Má to jednu výhodu, že keď to plníš do vrecka a potom následne striekaš na plech, tak to ide ľahko a pekne...Skús vyskúšať a sama uvidíš :)))
marienka44
@Elle82 , 9 dkg je 90 g a to je asi 1 dcl, kedze olej je lahsi ako voda. :-) Aj ja mam recept, ze sa pridavaju vajcia do horucej masy, len do muky pridavam trosku kyp. prasku do peciva. 6 vajec sa mi vidí vela na to mnozstvo vody. V rozpise je uvedene 1maslo, ale nie je uvedene, kolko gramove. Prosim upresnit. Dakujem.
elle82
MARIENKA44- ano 9 dkg je naozaj 90g :) lenže asi 1 dcl? No neviem- ja to vždy vážim a som na istom....
Prášok kypriaci je tam podľa mňa zbytočný...
6 vajíčok je akurát. Mám tento recept odskúšaný asi 50 krát a ešte sa nestalo, že by mi tie venčeky nevyšli...
1 maslo tým som myslela veľké 20 dkg.
Ak máš iný receptík na odpaľované venčeky, tak zverejni a rada vyskúšam.....
elle82
zabiatko66- žeby som ti poslala pár kúskov balíkom? :)))
ywett4
=elle82= tiež ma zmiatlo tých 9dkg oleja ale vyskušam a dám ti vediet že ako vyšli jo
elle82
- ywett4- jo daj vedieť...uvidíš budú krásne :)) a chutné :))
stelli
idem robiť venčeky tak som pozrela tvoje ,robím to podobne len namiesto masla dávam palmarin,a namiesto oleja ceru.(alebo možno robiťaj so sádlom)
sunnykate
ahoj Elle82
kde moze byt chyba ked venceky nie a nie narast a stale su male, bez objemu? dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia