Veľmi jednoduchý liaty jablkový alebo akýkoľvek koláčik (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Veľmi chutný a jednoduchý koláčik, ktorý mám od svojej mamky, ktorá ho má z práce od kolegyne. Originál recept je "jablkový", ale kedže ja ho mám už vyskúšaný všelijako, tak si tam môže každý dať v nadpise to, načo má chuť...čo má najradšej... ;-DD
20 minút príprava |
40 minút na 160 °C |
Postup
- Cukor, žĺtky a maslo vymiešame. Potom pridáme múku premiešanú s PDP,smotanu a nakoniec(alebo medzi tym,aby sa nam lahšie miešalo) tých 3dcl mlieka.
- Dostaneme také polotuhé liate cesto,do ktorého opatrne zamiešame tuhý sneh z bielkov.
- Teraz na jeden vymastený,múkou posypaný pekáč,si vylejeme polovicu toho cesta,môže byť aj o trocha viac než polovica.Rovnomerne rozotrieme a porosýpame všade naše už dopredu nastrúhané jablká...
- Každý si môže dať jabľk podla chuti,lepšie je to pravdaže ak je tam viac jabľk.Ked to máme,tak lyžicou hore dole nahádžeme také kôpky tvarohu,ktorý sme si dopredu premiešali s trocha cukrom.
- A teraz to cesto čo nám ostalo,akotak porozdelujeme-pozakrívame na plnku.Ak nedôjde všade,to vôbec nevadí,aspoň budú jabľčka aj sem-tam vykúkať :-))
- ...alebo iná variácia koláčika,napriklad broskyňový kompot,alebo tvaroh a lekvár,alebo velkokusavý čerešnový lekvár atd...Tu na fotke napriklad variácia "2 v 1" koláčik ;-))
- .....alebo iná variácia koláčika,napriklad s kúskami čokolády...
- ...takže ked sme sa už rozhodli,na aký máme chuť :-)) ,nakládli si ovocie a prikryli so zvyškom cesta,ho dáme piect do rúry,ktorú sme si vopred rozohriali na 160°C.Pečieme asi 35-40minut.Ale pripomínam,že každý si pozná vlastnú rúru...a skúšku ihlou nezabudnite...
- Po vychladnutí posypat napríklad práškovým cukrom a môžme podávať...
Dobrú chuť ;-))
- ...s kúskami čokolády...bol vo väčšom pekači,takže sa podaril nižší...