Veľkonočný zajko

Autor receptu: betka33

Našla som tento recept na inej stranke,na baranceky nemam formu a chcela som nieco typicke pre Velku noc, taky zajko je mily a aj jednoduchy.Na ranajky vhodny a da sa plnit roznymi plnkami, podla chuti rodiny.Zvladne to aj zaciatocnik.

15
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Postup

  1. Pripravime si normalny kvasok, maslo rozpustime v mlieku, ktore ostalo a vsetky suroviny potom ked je kvasok vykysnuty spracujeme do hladkeho polotuheho cesta.Nechame skoro tri stvrte hodiny kysnut.Ja mam silikonovu podlozku, ktora je dobre oznacena.
  2. Cesto rozdelime - jednu tretinu odlozime na nohy a chvostik a dalsie cesto rozvalkame na velkost 50 x 20 cm. Naplnime lubovolnou plnkou , ja som robila orechovu, nevazila som od oka som dala orechy, cukor, rum , mlieko a vanilkovy cukor, zohriala som to, kym nevznikla husta hmota, natrela som na cesto a stocila do rolady.
  3. Ruru som si predohriala na 160 stupnov, na plech som si dala papier, a rolada so spojom dole som preniesla na plech.
  4. Potom stocime roladu do tvaru osmicky, hlava zajka je trochu mensia ako telo. Prilepime nohy a uska su ako jeden valcek, ktory ostrym nozom rozrezeme.
  5. Pred pecenim potrieme zajka mliekom a pecieme asi 20 min, podla rury ja mam elektricku. Po upeceni zase potrieme mliekom, je uplne makkucke to cesto a je aj na druhy den ako pena.
  6. Nejde do toho ziadne vajce, ja som mala mlieko bez laktozy, urcite sa da aj zo sojoveho mlieka spravit a maslo sa da za margarin vymenit, cize by mohol byt aj vegansky zajko. Muka neviem ci by sa tak isto dala za nejaku zdravsiu vymenit.