Veľkonočný zajko

betka33 - fotkabetka33, 13. apríla 2014
Veľkonočný zajko
Foto: betka33

Našla som tento recept na inej stranke,na baranceky nemam formu a chcela som nieco typicke pre Velku noc, taky zajko je mily a aj Zobraziť celý popisNašla som tento recept na inej stranke,na baranceky nemam formu a chcela som nieco typicke pre Velku noc, taky zajko je mily a aj jednoduchy.Na ranajky vhodny a da sa plnit roznymi plnkami, podla chuti rodiny.Zvladne to aj zaciatocnik.

15
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

380 g
200 ml
80 g
80 g
z 1 ks citróna
1 bal.
1 ks
trošku




Postup

  1. 1

    Pripravime si normalny kvasok, maslo rozpustime v mlieku, ktore ostalo a vsetky suroviny potom ked je kvasok vykysnuty spracujeme do hladkeho polotuheho cesta.Nechame skoro tri stvrte hodiny kysnut.Ja mam silikonovu podlozku, ktora je dobre oznacena.

  2. 2

    Cesto rozdelime - jednu tretinu odlozime na nohy a chvostik a dalsie cesto rozvalkame na velkost 50 x 20 cm. Naplnime lubovolnou plnkou , ja som robila orechovu, nevazila som od oka som dala orechy, cukor, rum , mlieko a vanilkovy cukor, zohriala som to, kym nevznikla husta hmota, natrela som na cesto a stocila do rolady.

  3. 3

    Ruru som si predohriala na 160 stupnov, na plech som si dala papier, a rolada so spojom dole som preniesla na plech.

  4. 4

    Potom stocime roladu do tvaru osmicky, hlava zajka je trochu mensia ako telo. Prilepime nohy a uska su ako jeden valcek, ktory ostrym nozom rozrezeme.

  5. 5

    Pred pecenim potrieme zajka mliekom a pecieme asi 20 min, podla rury ja mam elektricku. Po upeceni zase potrieme mliekom, je uplne makkucke to cesto a je aj na druhy den ako pena.

  6. 6

    Nejde do toho ziadne vajce, ja som mala mlieko bez laktozy, urcite sa da aj zo sojoveho mlieka spravit a maslo sa da za margarin vymenit, cize by mohol byt aj vegansky zajko. Muka neviem ci by sa tak isto dala za nejaku zdravsiu vymenit.

Diskusia k receptu

alex37
zajko je rozkošný a určite aj chutný :-)
betka33
dakujem ja som ho vlastne tiez len nasla a vyskusala, slo to rychlo a je chutny ozaj.
betka33
a zabudla som- ten chvostik urobit, ta odlozena tretinka cesta je aj na uska...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia