Veľkonočný pečený mäsový syrek fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 7. apríla 2012

...všade sa pečie trošku ináč, každý používa trošku iné suroviny... všetky plnky, mäsové koláče, baby, syrky sú dobré, ale ten váš Zobraziť celý popis...všade sa pečie trošku ináč, každý používa trošku iné suroviny... všetky plnky, mäsové koláče, baby, syrky sú dobré, ale ten váš je vždy najlepší :)

60 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

10 ks
500 g
500 g
15 ks celé
 zelená
15 strúčikov fritovaný
1-2 ks orestovaná
10 PL
10 g
1 KL




Postup

  1. 1

    ...ako som už v nejakom recepte čítal, začneme včera :) nakrájame rožky na kocky a necháme ich do druhého dňa obschnúť. Celé strúčiky cesnaku som dal do oleja a na úplne slabučkom plyne som ich orestoval do svetlo hneda. Do oleja som pridal aj vetvičku rozmarínu...

    Veľkonočný pečený mäsový syrek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...uvarenú údenú šunku som nakrájal na malé kocky 0,5x0,6 mm a premiešal som z mletým mäsom, môže byť bravčové, prípadne mix...ja som teraz použil morčacie. Pridal som k nakrájaným rožkom. Z vody, múky, cukru a droždia som si spravil kvások a pokiaľ sa on snažil skváskovatieť, ja som si nakrájal petržlenovú vňať, takú veľkú hrsť. Rozšľahal som vajcia, ochutil som ich nastrúhaným muškátovým orieškom a vlial som do nich kvások. Všetko som so všetkým dobre premiešal, pridal som nakrájané sušené paradajky, orestovanú nakrájanú cibuľu aj s olejom a nakrájaný fritovaný cesnak, dochutil som soľou a zahustil hrubou múkou...

    Veľkonočný pečený mäsový syrek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...namastený plech som vysypal hrubou múkou, celú hmotu som pekne zarovnal a nechal podkysnúť takú hodinku, alebo 60 minút :) Keď vykyslo, vrch som natrel rozšľahaným vajíčkom a nechal ešte chvíľku odpočívať, len pokiaľ sa nevyhriala rúra...

    Veľkonočný pečený mäsový syrek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...piekol som na 220°C asi 20 minút, potom som ubral na 180 a dopekal som ešte asi ďalších 30 minút, ale každý pozná tú svoju rúru najlepšie...

    Veľkonočný pečený mäsový syrek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a máme hotovo... podávame k šunke, cvikle s chrenom a ďalším sviatočným dobrotám... dobrú chuť :)

    Veľkonočný pečený mäsový syrek (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

helca103
ten cesnak na prvej fotke vypadá veľmi dobre a celkovo je recept zaujímavý. Vyskúšam polovičnú dávku hneď zajtra :-)
ancicka
Takýto syrek som robievala ešte ked boli moje deti doma,no teráz prevážne robievamiba plnku z rožkov,ale niekedý musím urobiť len tak .Krásny a fajnový recept.
sylvinka
tak toto nepoznám...tento rok už nestihnem,ale ukladám a o rok urobím.Vyzerá to fajnovo a do úvodnej fotky sa len zahryznúť!
vierik
Krásne zaujímavé,ešte som to nejedla,Vyzerá véľmi lákavo...
babav
Zaujimavy velkonocny recept...jedlo iste fajnove ,stoji za vyskusanie ;-)
joel
vyzera veľmi pekne ale skúsim až po Veľkej noci, prajem požehnané sviatky
mamatata2
Toto je číslo 1 vo tohtoročných Veľkonočných receptoch, super
helca103
práve som dopiekla z polovičnej dávky, čerstvý rozmarín som nemala tak som dala sušený ale hlavný je výsledok. @enerrgizer ďakujem za inšpiráciu a tiež želám pokojné a pekné sviatky :-)
garanco
Hoci som z Východu, ani moja mama, ani svokra takéto dobroty nerobili, teda ich nerobím ani ja. Ako píšeš v úvode, keby som začala včera..., ale dnes je už neskoro, až nabudúce!
evanaaa
Vidím zasa ďalšiu verziu plnky ( baby, syreka ap.), trošku prácnejšiu, než ja robievam ale iste o to lepšiu. Len škoda, že veľa veľkonočných receptov sem bolo daných trochu neskoro, tak teda až na budúci rok.
sovka62
Kysnutý? Tak to bude ten pravý, lebo mne sa ten čo robievam vždy zdá akýsi málo kyprý, aj keď chutí dobre. Ani nebudem čakať do budúcej Veľkej noci, vyskúšam ho určite skôr. Ďakujem za recept.
janger
Nevedela som, ze sa to robi aj takto, s kvasnicami. Tiez nebudem cakat do Velkej noci, coskoro vyskusam. Uz si chutim :-).
babinka
Idem prvýkrát v Amerike skúsiť upiecť syrek a mamkin recept nemám, tvoj sa najviac podoba, na cesnak si nepamätám vôbec, iba že sme krajali uvareny bocik na drobno... to bolonajkrajsie, lebo vždy som potajomky voľačo zjedla, aj keď bol práve veľký piatok. Tak sa doň pustím v piatok tiež, namiesto bocika bude kúsok mletého karé a údená šunka ( haha z mrazaku od Vianoc ), verím, že mi pripomenie pravý vychodnarsky. Dik
enerrgizer
@babinka ďakujem za pekný komentár, ten cesnak je len taký bonus...pečený je jemný a príjemne zvýrazní chuť mäsa....krásne sviatky želám :)
dea1611
Výborný recept, dnes som piekla prvýkrát syrek, vybrala som.si váš recept, ale hneď ho.ukladam ! Je veľmi chutny, vládny,proste dokonalý!
quercusw
ak to nie je len chýba vedeli by ste mi prezradiť techniku ako nakrájať mäso na 0,5x0,6mm?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia