Kysnutý koláč

Veľkonočný kysnutý veniec

Autor receptu: redakcia

10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do preosiatej múky pridáme sušené droždie, zmäknuté maslo, vajce, mlieko, olej, cukor a soľ, vymiesime a cesto necháme vykysnúť.
  2. Makovú plnku urobíme tak, že všetky ingrediencie zalejeme horúcim mliekom, zamiešame a necháme vychladnúť.
  3. Jablkovú plnku pripravíme tak, že postrúhané jablká zmiešame s orechmi, hrozienkami, rozpusteným maslom a so škoricou.
  4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a potrieme striedavo plnkami. Zvinieme, odkrojíme konce, ktorými potom vyplníme stred. Závin narežeme na hrubé kolieska, ktoré spojíme koncami do kruhu. Odrezkami vyplníme stred. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pečieme pri 180 °C približne 30 minút. Hotový koláč môžeme posypať práškovým cukrom.