Veľkonočný koláč (fotorecept)

Autor receptu: tassiedevil

Možno niekoho zaujme..... na pohľad to vyzerá zložito, ale je to v celku veľmi jednoduché...:)

Suroviny

Postup

  1. Z uvedených surovín okrem masla zamiesime cesto a rozpustené maslo na konci miesenia zamiešame postupne do cesta. Necháme kysnúť na teple hodinu.
  2. vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a narežeme na 6 častí...
  3. Obidva kusy, druhé z ľava a z prava, rozrežeme na dve polovice a vytvarujeme do gule a dáme bokom. Z dvoch stredných, najväčších kusov si úšúľame dlhé šúľky asi l m dlhé a zapletieme, preložíme a zapletáme od stredu...konce spojíme a položíme do papierom vyloženého plechu..
  4. zapletené
  5. na plechu
  6. Z dvoch lyžíc pomletého maku, polovičky vyšlahaného bielka, trochu škorice, javorového sirupu a slivkového lekváru si spravíme plnku/môže byť len slivkový lekvár/ dve gule si zľahla vyvaľkáme do kruhu a naplníme plnkou..podobne ako buchty...tvarujeme do gule..
  7. dalšie dve gule si tiež vyvaľkáme do kruhu, na to položíme gule naplnené plnkou, na štyroch miestach zastrihneme nožnicami...
  8. spravíme si peknú ružu...
  9. pokračujeme dalej
  10. a další lupienok...
  11. hotové ruže vložíme do stredu vrkoča.
  12. ostatné dva kusy narežeme na 2x 3 časti... zo štyroch si spravíme malé pletienky...
  13. prehneme a prečnievajúce konca zahneme na spodok...
  14. hotové
  15. rozložíme podľa obrázku
  16. posledné dva kúsky cesta si zľahla vyvaľkáme do tvaru lístkov, nožnicami zastrihneme..
  17. položíme na vrch vrkoča a prikryté utierkou necháme dalších 45-50 minút na teplom mieste nakysnúť...
  18. nakysnutý koláč potrieme za pomoci štetca s rozšľahným vajcom do ktorého pridáme trochu vody..1-2 lyžice...ľahšie sa natiera.. a ruže posypeme sezamovými semienkami a pečieme v predhratej rúre na 170-180 stupňov 35-40 min.
  19. upečený... vhodný ku kávičke...ako vyzerá plnka vo vnútry, tak to uvidíte ked ho prerežete na polovicu...zaťiaľ som tam nedošiel:) Dobrú chuť a všetkým príjemné Veľkonočné sviatky prajem....:)