Veľkonočný kysnutý baranček
Veľkonočný baranček so škoricou a s orechmi (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Veľmi sa mi páči tento nápad s barančekom bez formy. Objavila som ho na internete a
upiekla. Deti majú radosť, keď každý príde a utrhne
si svoj kúsok. A krásne rozvoniava škoricou.
20 porcií |
95 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Z droždia, cukru, vanilkového cukru a vlažného mlieka urobíme kvások. (Všetko spolu zmiešame a necháme na teplom mieste vykysnúť.)
Preosiatu múku premiešame so štipkou soli, pridáme olej, žĺtok, vlažné mlieko a vykysnutý kvások. Zamiesime cesto, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, odrežeme kúsok a odložíme na drobné časti barančeka. Ostatné cesto rozvaľkáme na hrúbku 7-8 mm, potrieme zmäknutým maslom, posypeme zmesou cukru a škorice a mletými orechmi. Zvinieme do rolády.
- Roládu nakrájame na 2 cm kúsky. Kúsok z okraja rolády odložíme.
- Väčší plech vystelieme papierom na pečenie (ja som zabudla ale odporúčam ho tam dať) a ukladáme cesto. Z kúskov rolády vytvoríme kožuštek barančeka, z odloženého okraja rolády hlavu, z kúskov cesta chvostík, nožičky, ucho, roh. Z hrozienka oko. A necháme kysnúť ešte 15-20 minút.
- Vrch potrieme vlažným mliekom a pečieme vo vyhriatej na 180°C rúre 20-25 minút.
- Ešte horúceho barančeka potrieme roztopeným maslom a keď vychladne posypeme práškovým cukrom. Môžeme podávať.