Veľkonočný kysnutý baranček

Veľkonočný baranček so škoricou a s orechmi (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Veľmi sa mi páči tento nápad s barančekom bez formy. Objavila som ho na internete a upiekla. Deti majú radosť, keď každý príde a utrhne si svoj kúsok. A krásne rozvoniava škoricou.

20
porcií
95 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z droždia, cukru, vanilkového cukru a vlažného mlieka urobíme kvások. (Všetko spolu zmiešame a necháme na teplom mieste vykysnúť.) Preosiatu múku premiešame so štipkou soli, pridáme olej, žĺtok, vlažné mlieko a vykysnutý kvások. Zamiesime cesto, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
  2. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, odrežeme kúsok a odložíme na drobné časti barančeka. Ostatné cesto rozvaľkáme na hrúbku 7-8 mm, potrieme zmäknutým maslom, posypeme zmesou cukru a škorice a mletými orechmi. Zvinieme do rolády.
  3. Roládu nakrájame na 2 cm kúsky. Kúsok z okraja rolády odložíme.
  4. Väčší plech vystelieme papierom na pečenie (ja som zabudla ale odporúčam ho tam dať) a ukladáme cesto. Z kúskov rolády vytvoríme kožuštek barančeka, z odloženého okraja rolády hlavu, z kúskov cesta chvostík, nožičky, ucho, roh. Z hrozienka oko. A necháme kysnúť ešte 15-20 minút.
  5. Vrch potrieme vlažným mliekom a pečieme vo vyhriatej na 180°C rúre 20-25 minút.
  6. Ešte horúceho barančeka potrieme roztopeným maslom a keď vychladne posypeme práškovým cukrom. Môžeme podávať.