Veľkonočný baran

pupava - fotkapupava, 18. apríla 2014
Veľkonočný baran
Foto: pupava

Robila som ho už druhý rok po sebe podľa receptu starej mamy, akurát som pridala kakao, ktoré sa hodí pod bielu polevu, formu na Zobraziť celý popisRobila som ho už druhý rok po sebe podľa receptu starej mamy, akurát som pridala kakao, ktoré sa hodí pod bielu polevu, formu na barančeka som mala od starej mamy. Veselú Veľkú noc! :)

40 minút
na 160 °C

Suroviny

BARANČEK:
3 ks
1 ks
150 g
5 PL
5 PL
150 g
1 ks
1 ks
 štipka
POLEVA:
1 ks
1 hrnček




Postup

  1. 1

    Rozdelíme si vajíčka. Žĺtka dáme do jednej misky, bielka do druhej. Vezmeme si mištičku, v ktorej máme žĺtka, pridáme do nich práškový cukor, vanilkový cukor, olej a horúcu vodu. Všetko spolu do penista vyšľaháme.

  2. 2

    V zvlášť miske zmiešame múku, prášok do pečiva a zlatý klas a vmiešame do žĺtkovej peny. Tu som pridávala aj 2 PL kakaa. No kakao vôbec nie je podmienkou. Ak ho nemáte radi, jednoducho ho nepridáte a baranček bude biely :)

  3. 3

    Do misky, kde máme bielka, pridáme 10 kvapiek citrónu a štipku soli. Vyšľaháme. Po vyšľahaní vmiešame do cesta.

  4. 4

    Formu na barančeka vymastíme masťou. Odporúčam skutočne radšej masť, lebo cesto sa vďaka nej a hrubej múke krásne z formy vyklopí. Takže formu vymastíme, vysypeme hrubou múkou a vlejeme do nej cesto. Vrch formy priklopíme. Vložíme do predhriatej rúry na 160°C na približne 40 minút. Cesto treba priebežne kontrolovať.

  5. 5

    Keď je baran hotový, vyberieme ho z rúry a necháme ho na vzduchu. Po asi hodine stačí formu opatrne otvoriť a baranček po niekoľkých zatraseniach formou z formy pekne v celku vypadne :) Barana som nechala na noc len tak v izbovej teplote.

  6. 6

    Polevu na barančeka vyrobíme tak, že 1 bielko a 1 hrnček práškového cukru spolu vyšľaháme do bielej hmoty (presne taká, ako sa robí na medovníky). Barančeka ňou môžeme buď klasicky vyzdobiť alebo iba poliať, ako som to urobila ja. Keď ho polejeme, pekne mu vidieť jednotlivé záhyby, ktoré forma vytvorila. Oči mu môžeme urobiť buď z hrozienok alebo napríklad z kávových zŕn. Na chvíľu ho dáme do chladničky, aby poleva stuhla. A baran je hotový :)

  7. 7

    Pridávam aj verziu baránka, ktorý je upečený celkom rovnako ako tento (i v rovnakej forme), avšak zdobením je odlišný a u nás oveľa tradičnejší. Baránkovské kučery sú z tej istej bielkovej hmoty, ktorou som polievala, ale v tomto prípade je baran zdobený klasickým cukr. sáčkom so zdobítkom. Oči má z kávových zŕn, mašľa a ústa sú z klasických mašlí, ktoré pred konzumáciou treba, logicky, dať preč :)

    Veľkonočný baran - obrázok 7

Diskusia k receptu

danielas
Veľmi pekný, aj výzdoba sa mi páči. Veselú Veľkú noc aj Tebe :-)
luss44
milá @Pupava , baranček podľa Tvojho rcp už tróni na stole. Je kakaový a čaká na bielu polevu, všetko podľa Teba. Asi mám inú formu, lebo môj je trochu "štíhlejší" :) Bolo mi povedané, že som ho málo kŕmila :) Zajtra pečiem ešte jedného pre sestru, tak pridám o vajíčko viac. Rcp si uložím a máš 5*****. Prajem pekné sviatky.
pupava
Môže byť, že je to formou, naša má xy rokov a je ťažká ako svet, ťažko by som už teraz analyzovala, kde bola pred rokmi kupovaná, len si ju požičiavam od starej mamy :)
Som rada, že vyšiel! :)
luss44
tento rok som ho znova piekla, pridala som aj kandizovanú pomarančovú kôru, ktorá cesto krásne prevoňala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia