Plnené šišky
Veľkonočné šišky s rumom
Autor receptu: redakcia
Tvaroh, mak, lekvár, orechy a lesné ovocie skryté v kysnutom, piškótovom či lístkovom ceste... Tieto dobroty chutia na ľudovom i kráľovskom stole. Liptovské babičky dedili recepty od svojich prastarých mám a k tomu vždy pridávali vlastné nápady, fortieľ a vtip. Nečudo, že náš dnešný veľkonočný stôl s koláčmi môže merať aj desiatky metrov.
Postup
- Odlejeme časť mlieka, pridáme doň dve
lyžice múky a lyžičku cukru, rozdrobené
droždie a všetko zamiešame. Necháme
vykysnúť kvások. Zmäknuté maslo
dôkladne vymiešame so zvyšným cukrom dopenista. Po jednom doň zašľaháme žĺtky
a rum. Do zmesi pridáme kvások a vlažné
mlieko. Po častiach prisypávame múku.
Cesto preložíme do robota a necháme
miesiť asi 5 minút. Cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme placku. Na polovici cesta pohárom naznačíme
krúžky. Doprostred dáme džem. Vykrojíme
kolieska (z časti neoznačeného cesta) a pohárom ich pritlačíme k naznačeným krúžkom s džemom. Túto fázu musíme urobiť
dôkladne, šišky sa nesmú nikde otvárať,
pretože by do nich natiekol olej pri vyprážaní. Šišky necháme ešte 20 minút kysnúť. V polovici kysnutia ich otočíme, aby kysnutie bolo rovnomerné.
- V hrnci rozpálime veľké množstvo
oleja a šišky v ňom z oboch strán osmažíme. Pozor na pripálenie, smažíme skôr
zľahka. Začneme na jednej strane prikryté
pokrievkou, potom odokryjeme, šišky
otočíme a dosmažíme z druhej strany.