Veľkonočné ovečky

vybusna - bez fotkyvybusna, 1. apríla 2015
Veľkonočné ovečky
Foto: vybusna

Podrobnejsi opis ohladne receptu najdete na http://chalupnikovi.com/recepty/?p=4527

12
porcií
30 minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Suroviny

Na cesto :
1 ks
50 g
100 g
130 g
1 plytká ČL mletá
Na dokončenie:
2 ks na každú ovečku
Na polevu:
1/2 ks
200 g
 po kvapkách




Postup

  1. 1

    Na pracovnu dosku presitujeme hladku muku. Do muky vklepneme zltok, pridame rozkrajane maslo, praskovy cukor a skoricovy prasok. Vsetko rychlo vymiesame. Cesto je urcite redsie ako linecke, ale ak sa Vam to naozaj nezda, tak po lyziciach este pridavajte muku a zapracujte. Dame ho do folie a nechame v chlade odpocinut 30 minut.

  2. 2

    Mandle vhodte do vriacej vody, nechajte ich v tej vode minutku a prelejte na sitko. Oplachnite studenou vodou a koza Vam bez problemov pojde dolu.

  3. 3

    Vyberieme cesto. Aj ked je redsie, ako tie vianocne, ked si ho podsypete mukou da sa pohodlne vyvalkat. Vyvalkame ho na 5 az 6 mm hrubku. Z tohoto mnozstva cesta malo vyjst 8 oveciek, ja som ich urobila bistubohu 12. Ale v povodnom recepte neuvadzali aku velku formu pouzili, takze mozno je tam pes zakopany. Ja som vykrojila 12 velkych koliesok o priemere 7 cm. Kolieska som hned prekladala na plech s papierom na pecenie. Potom som vykrojila 12 malych koliesok o priemere 3 cm. Male kolieska naaranzujeme na velke koliesko, akoze hlavka. A po bokoch hlavy, do cesta zatlacime mandle, ako usi. Dame piect do vyhriatej rury na 200 stupnov. Piekla som 10 minut a potom som este pridala dve minuty. Vy si to strazte podla svojej rury. Keksy nechame vychladnut.

  4. 4

    Ja som kupila na nozky take cokoladove tycinky…je to cista cokolada, ale keby mali nejake trubicky s coko polevou, tak by boli tiez dobre. Nalamala som ich na dlzku nozok, zobrala zapalovac a na sekundu som nahriala tycinku…cokolada povolila a krasne sa prilepila na keks. Takto som prilepila aj dve usi, co mi odpadli..sekundu som zapalovacom nahriala tycinku, obtrela povolenu coko o mandlu a ta sa krasne prilepila. Nesmierne rychla a cista zalezitost boli tieto nohy.

  5. 5

    Urobime si polevu. Bielok vymiesame do hladka s praskovym cukrom a dame par kvapiek citronovej stavy. Poleva by mala byt naozaj husta. Polevu naberieme do sacku s velmi tenkou spickou, sadneme si, vezmeme do ruky polotovar a dubkujeme a dubkujeme. Este dokreslime oci, usta, nos a nechame vsetko uschnut.

    Veľkonočné ovečky - obrázok 5

Diskusia k receptu

vybusna
Dakujem vsetkym. Tento napad som odkukala z nemeckeho casopisu v samoske. a recept som pisala pri regale do mobilu....no bolo to zlozite :D.
V tom casopise miesto coko noziciek, davali skoricove drievko a zatlacili tie drievka priamo do koruposov tela, este pred pecenim. Skoricove drievko vyzeralo pekne, ale ja som chcela ovecky, ktore sa daju jest a nie ovecky, na ktorych si moji vnuci vylamu zubky, takze som tie nozky vyriesila takto. Vcera na nakupoch som pozerala, ci maju na Sk taketo tenke tycinky a veru som videla len take hrubsie. Neviem ci by neboli dobre na to pouzit normalne dru tycinky a namocit ich do cokolady. Bude to exoticka chut, ale vzdy lepsie ako tie drievka.
1x viera1
vybusna
no a musim Vam napisat....ja som vobec netusila co znamena *****.
Ja som si v prvom momente myslela, ze niekto napisal vulgarizmus a system ich automaticky hviezdickuje...Dobrych 5 minut som na to hladela ako puk, kym som prisla na to, ze co to znamena.
radost
milé..
/nech už zmizne sneh..by sa tie živé mohli pásť..to bude bryndza..!!/
tieto zasa pre radosť..ani by som ich nejedla..stačia mi 3-4..podeľ sa..:-)
evusik
veľmi pekné... a stými nohami si to tiež dobre vyriešila, jedlo má byť na jedenie a nie na pozeranie, teda samozrejme má byť aj pekné ale má sa dať zjesť...
vybusna
@radost dobru polovicu vnuk Janicko (2 roky) pooblizoval a vnucka Dorka (4 roky) poodlamovala vsetkym nozicky a prstekmi dosledne prave odlupuje usi. Tak neviem, ci Ti ich zabalit aj take :D
viera1
@vybusna s tými slanými tyčinkami to nebude tak zlé...moja neter si takéto namáčala do tekutej čokolády :) a keď odstrániš tú hrubozrnnú soľ z povrchu,tak už je po probléme.Pekné 5x* alebo ***** ☺☺☺
mariamka
toto je recept pre technikov,, kedze som minule vsetky zapalovace zlikvidovala /ziadny fajciar/, neviem, ako si poradim s tym lepenim, mile uchechtane ovecky, naozaj pekny recept, ja by som isla do lineckeho aj s citr. korou, miesto bielku nestaci polystyren? :)
tothka
Po zhliadnutí tohoto receptu ma napadlo,že v Lidli som videla čokoládové tyčinky, majú ich asi päť druhov, hneď som si dvoje kúpila a chcela by som zajtra piecť pre moje vnúčatká. Už sa teším, ako ich prekvapím. Vďaka za tento nápaditý recept.
kuchticka
@Vybusna - krasne si to. vymyslela a budem tiez piect tieto "tvoje" ovecky, pacia sa mi. Ked to koliesko vkrojim,roztiahnem-vytvarujem z neho vajicko a bude ta ovecka "stihlejsia". vbdaKA ZA RECEPT-NAPAD.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia