Veľkonočná šviencelina

Autor receptu: teresa21

Toto jedlo pre mňa zosobňuje Veľkú Noc. Celá atmosféra prípravy a vychutnávania tejto pochúťky je súčasťou veľkonočného slávenia a pripraviť si šviencelinu niekedy v lete nemá zmysel, lebo ona jednoducho patrí na koniec pôstu, keď naše vyhladované chuťové poháriky po nej priam "pištia":))). O tomto jedle písal už Goral v jednej diskusii na začiatku pôstu, ale keďže šviencelina je moja srdcovka, dovolila som si priniesť podrobný postup jej prípravy.

Suroviny

Postup

  1. Celý proces prípravy švienceliny začína nabalením všetkých veľkonočných dobrôtok do košíčka na posvätenie:)...
  2. ...vystátim radu medzi ostatnými hladošmi pred kostolom, pretože do vnútra sme sa už nezmestili:))....
  3. ...zoradenia surovín do pozoru na kuchynskej linke ....pomer surovín závisí na chuti každého, ja to mám rada s bohatou zálievkou, takže zákys vyhráva nad smotanou 2:1 :)) ...
  4. ...pokrájame si všetko nadrobnučko ...
  5. ... smotanu, zákys, strúhaný chren a soľ rozmixujeme v hrnci...
  6. ...a nakoniec všetko zmiešame vo veľkej miske a necháme chvíľku v chlade odstáť, aby sa chute spojili :) ...podávame s vianočkou.... dobrú chuť :) !!!