Veľkonočná plnina fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 26. marca 2016
Veľkonočná plnina (fotorecept)
Foto: monty469

Aký je správny názov? Ani sama neviem. U nás to voláme plnina, a v nárečí "polnina". Počula som už aj názvy mäsový syrek, či Zobraziť celý popisAký je správny názov? Ani sama neviem. U nás to voláme plnina, a v nárečí "polnina". Počula som už aj názvy mäsový syrek, či mäsový koláč. Toto je jeden z tradičných receptov, ktoré robievame už roky a ktorý ma taktiež naučila moja svokra. Prečo ju stále spomínam? Vydávala som sa mladá a doma sa mi variť nechcelo :-) Keď som sa vydala, variť som už musela. Prvé roky sme bývali u svokry, takže ona ma naučila všetky základy varenia a pečenia :-) Vďačím jej za to a posielam veľkú vďaku do neba :)

90 minút
na 200 °C

Suroviny

700 g
600 g
180 g
15 strúčikov
1,5 ČL
2,5 ČL
hrsť
21 g (1/2 kocky)
15 ks
Na potretie:
1 ks
1 PL
Na vymastenie a posypanie pekáča:
Ďalšie suroviny na kvások:
1/2 ČL
30 ml




Postup

  1. 1

    Najprv namočíme sucháre do vody. Droždie rozmrvíme v troške vlažnej vody so štipkou cukru. Kým sa nám pripravuje kvások, do misy dáme mäso, nasekanú petržlenovú vňať, vajíčka, pridáme vyžmýkané sucháre, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a hotový kvások.

    Veľkonočná plnina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dôkladne premiešame.

    Veľkonočná plnina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz si vymastíme pekáče bravčovou masťou a vysypeme ich strúhankou.

    Veľkonočná plnina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do pripravených pekáčov vložíme mäsovú zmes.

    Veľkonočná plnina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz si pripravíme vajíčko s horčicou na potretie.

    Veľkonočná plnina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potrieme tým mäsovú zmes v pekáčoch.

    Veľkonočná plnina (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme odokryté pri teplote 200 °C 90 minút :-) (každý nech sa riadi skúsenosťami so svojou rúrou)

    Veľkonočná plnina (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Už sme skoro vyzbrojení na Veľkú noc ... :-)

    Veľkonočná plnina (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

chica114
Presne takú sme robili aj my :) a chutí výborne 5* a pekne foto
gabriele
naadhera...si ma predbehla :)...ja ju prave peciem...davam do nej vsetky mozne buriny, co prave rastu a su jedle...hlavne zihlavu a petrzlenovu vnat...ale aj par listkov pupavy, sibirskej cibule, ligurceka, medvedi cesnak, skorocel, stavel, zadusnik...u nas sa to vola majka...ale niekde aj drobenina
prajem Ti krasne velkonocne sviatky so svojimi najblizsimi :)
haji
Monty, zlato, na názvu nezáleží, bo v jednom kraji je pro jeden recept či jídlo hromada pojmenování - u vás, stejně jako u nás. Receptík je "jedlý", ukládám a jistě najdu patřičně slavnostní uplatnění. Krásné foto - hezká kompozice. Jsi pilná jako včelka Mája! Mávám!
klukodvody
To je parádní jídlo. Už jako hlavní chod. Já dělám na Velikonoce bez masa ale také všechno co roste a dá se už v téhle době utrhnout. Tvoje jídlo a k tomu cuketový prývarok a oběd jak malovaný.
U nás se to jmenuje také různě. Nádivka, hlavička no a další. Ukládám a 5* jasných. U nás je dneska pečený králík a právě ta hlavička jako příloha.
haji
@Klukodvody (26.3.2016 11:26)
Zdravím tebe i tvoji paní! Zítra dělám kuře plněné nádivkou, kuře už se "rozléhá" nasolené, okořeněné a očesnekované v lednici. Naplním dovnitř a až je téměř hotové, obložím zbylou nádivkou a dopeču. Osvědčený způsob, bo když jsem dávala zároveň, byla nádivka vysušená.
terinka55
Nič iné mi nezostáva, len Ťa pochváliť a palec hore s plným počtom "veľkonočných hviezd" :-) Robím podobne, len údené som krájala na kocky. Dobrý nápad mlieť. S dovolením "skopírujem". Príjemné veľkonočné sviatky!
klukodvody
@Haji moc děkujeme za přání. Právě jsme dojedli králíka a jako přílohu nádivku. Někdy peču kuře v nádivce. Vykostěná stehna na nádivku, zbylou přikryji a pěkně pod alobalem na 160 asi tak 20 minut, potom odkryji a dopeču na větší výkon. Do nádivky dávám sníh a dělám ji řidší, takže nevysuším. Přejeme Ti také pohodu. U nás není hezky.
mariamka
kokos to je vajec! to ide pekne cholesterol hore, asi :) ale cert to ber, tieto maska fasirkove mame radi, dnes som vyprazala, uz je pomaly po nej, ty to mas 2v1 parada!
jozka2
Vyzera to velmi chutne,hned by som si dala za kusok.Prajem vesele sviatky a dalsiu chut do pecenia a varenia vybornych jedal.5*****
veronikkka
Milá@Monty469 , perfektné, konečne niekto, kto nás zásobuje tradičnými krajovými sviatočnými recepíkmi, veľmi chválim!!!!!
robievam veľmi podobne, mäska dávam, čo do množstva, ako ty, len jeden diel z troch tvorí varené kuracie mäsko zo stehna, dávam aj opraženú cibuľku,miesto suchárov pokrájam staršie rožky na kocky a nechám ešte voľne preschnúť, zalievam vlažným vývarom, vajíčka oddeľujem, žlĺtka idú k mäsku a na záver vmiešavam do zmesi zľahka tuhý sneh z bielkov inak identicky ako Ty, len som ešte neskúšala s droždím, to musí byť fantastické, a veru vyskúšam :-)
jasných 5*
Prajem Ti krásne spokojné Veľkonočné sviatky a veľa tvorivých receptíkov :-)
haji
@Radost (26.3.2016 17:14)
Není to pravda - o škodlivosti cholesterolu ve vejcích. Je to stará záležitost a už páni vědci z USA po více než 30-ti letech přiznali, že udělali někde chybu. Vejce jako celek - tedy konzumováno s bílkem - je prostě nejvyváženější a nejbohatší potravina na světě. A ten "fuj" cholesterol se díky bílku stane NEFUJ. Trochu selského rozumu a víte, co ano a co už ne. Teď frčí cukr, pšenice... nejen vědci se musí něčím živit!
Jen tak na okraj, pokud sníte něco ve stresu a s myšlenkou, že vám to uškodí - je to škodlivější než si myslíte.
Za svůj život pamatuji pytel potravinových "buditelů" a kdeže nejen loňské sněhy jsou - i s jejich "pravdami". Veselé Velikonoce a hlavu vzhůru!
monty469
@chica114 ďakujem, za foto vďačím dcére (: @Gabriele ďakujem :-) ja ju pečiem podľa receptu od mojej svokry, ale nabudúce pridám aj ja viac "buriny", podľa teba. Zaujímavý nápad, nepočula som o tom ešte, čo všetko sa dá do "plniny" pridať, iný kraj, iný mrav. A tvoje dielko vyzerá nádherne! Ešte raz vďaka a aj tebe prajem pohodové Veľkonočné sviatky v kruhu tvojich najmilších :-) Moja milá @Haji , tak ako píšeš, jeden recept môže byť pomenovaný rôznymi názvami .. Ďakujem ti pekne za milé slová, dúfam, že to niekedy vyskúšaš - ja to pečiem len na Veľkú noc :-) Za foto vďačím dcérke, ktorá je mojou dvornou fotografkou, keď je doma :-) Pozdravujem na Moravu a užívaj si tieto dni v pohode, čau! :-) @klukodvody máš pravdu, ale my to vyjedávame v priebehu dňa, spolu so šunkou, klobáskou, hrudkou, veľkonočným koláčom a k tomu máme chren so smotanou a cviklu :-) Keď sa nám plnina niekedy zvýši, tiež ju použijem k prívarku, napr. k zemiakovému. Slinky sa mi zbiehajú len pri čítaní tvojho dnešného menu, králika som nejedla už veľmi dlho, ale mám ho veľmi rada :-) A k Vašej konverzácii "mimo" receptu. Vôbec mi to nevadí, teším sa, že atmosféra pri mojich receptoch je pohodová, pokojne si pokecajte kedykoľvek ! :-) ĎAKUJEM TI krásne !
monty469
@Terinka55 Ďakujem ti pekne za milé slová, ktoré ma vždy potešia :-) Ja mäso stále meliem, takto nám to chutí, a iný spôsob či recept asi ani skúšať nebudem :-) Je to tradičné veľkonočné jedlo u nás doma, už dlhé roky ...:-) Teším sa, že sa ti receptík páči, a aj ja tebe prajem pohodovú Veľkú noc ! @mariamka to hej, vajciami pri tomto recepte nešetrím. A vieš čo, cholesterol hore dole, neriešim to :-) Raz za čas si môžeme dopriať aj takúto vajíčkovú bombu :-) A keďže som použila domáce vajíčka, o to lepšie, čisté "BIO" :-) Aj ja pečiem fašírky (karbonátky), k tomu zemiaková kaša, a mňamkový obed je na svete. Ďakujem :-) Milá @Jozka2 , Ďakujem ti veľmi pekne! Ešte máme dosť, keď pôjdeš okolo, zájdi :-) Chuť do pečenia a varenia je zatiaľ veľká,verím, že mi to vydrží čo najdlhšie. Ďakujem, a aj ja tebe prajem pohodovú Veľkú noc :-) @Rados ť , tých teórií je kopec, človek už ani nevie, čomu má veriť :-) Takúto plninu robíme len raz ročne, a nie je pre jedného, ale jeme ju štyria, pár dní :-) Ďakujem a aj ja tebe prajem príjemné veľkonočné sviatky ! @Veronikkka ďakujem, tak vieš, sú recepty, ktoré pečiem pravidelne, ale nebránim sa ani rôznym "novotám". Ale sviatočné recepty robím tradičné, tak, ako ich robila moja mama a svokra. Tvoj receptík sa mi veľmi páči, znie to naozaj lákavo, mňam! Určite vyskúšam, niekedy. Droždie dávam kvôli tomu, aby plnina nebola "zbitá", tuhá. Vďaka droždiu je taká nadýchanejšia, droždie ju krásne prekyprí :-) Ďakujem krásne a aj ja tebe prajem pokojné sviatky !

martamm
U nás to voláme "Veľkonočná plnka", práve dnes sme ju piekli, ako pozerám Tvoj recept je s našim hodne podobný :))))))))
monty469
@Martamm v čom sa tvoj receptík líši? :-) Rada sa dozvedám, aké podoby tohto veľkonočného jedla existujú :-) Je ich určite veľmi veľa! Prajem požehnané sviatky :-)
kukulienka71
U nás to bola dnes novinka, podobné nákypy s mäsom či zeleninou síce robím často, ale toto je echt veľkonočné. Použila som len údené, bolo ho 40dkg, tak som dávala tretinu surovín, ktoré uvádzaš. Piekla som 70 minút na 180°C. Manželovi to chutilo najviac:-) Ďakujem, posielam foto.

salinka
Samozrejme vajcia ako zdroj cholesterolu je arzenal pre farmaceuticky priemysel. Ked si to pripravim z polovicnej davky, mozem ich prekabatit;-) Paci sa mi tvoj recept, ukladam, dakujem. @kukulienka , ty si ale promptna:) Robis chutky!
haji
@Kukulienka71 (26.3.2016 21:55)
krásná práce, úžasná plnka - super foto - profík hadra!!
monty469
@Salinka tak hovorí sa to, ale myslím si, že raz za rok, to neuškodí :-) Nikdy nejeme vajíčka v takom veľkom množstve naraz. Tak ako počas Vianoc nám hrozí obezita, či iné neduhy z nadpriemerného príjímania cukru (neviem ako u vás, ale ja pečiem veľa :-D, asi by som sa mala krotiť, každý rok hovorím, že budem piecť menej...no, keď príde vianočný čas, neviem sa zastaviť), teraz nám hrozí zvýšená hladina cholesterolu .. verím, že to ostane len pri hrozbe, a všetci prežijeme tieto sviatky v zdraví tak, ako doteraz :-) Ďakujem ti veľmi pekne, a prajem krásny veľkonočný čas! @Kukulienka71 ty si ale rýchla! Plninka sa ti podarila ukážkovo, vyzerá krásne, a tá foto....ako z časopisu vystrihnutá! Chválim tvoje fotografické zručnosti, a samozrejme nie len tie. O tvojich kuchárskych kvalitách niet pochýb, to je stará známa vec! Si šikuľka, a veľmi sa teším, že som ťa inšpirovala, a najmä že chutilo, tebe aj tvojmu manželovi :) Prajem krásne sviatky !
sracz
Ja tento Veľkonočný syrek, hrudku, či polninu volám po svojom "šmačny mišung" a podobne, ako Ty @monty469 šikovná mladá "paňija" ho pripravujem aspoň na dvoch plechoch! Potom mi dlhšie slúži na "dojedky", ale bez hanby ho ponúknem návšteve aj ako "jednohubky", ktoré doplním tým ČDD. Krásna práca, vlastne nádherné sú Tvoje diela z domácej kuchyne, lebo som preštudoval, ohodnotil, ba aj uložil do mojej KK všetko, čím si nás podnes zásobila. Ďakujem a držím Ti všetkých 21 P, aj ten bez nechta!
monty469
@Sracz (28.3.2016 19:56)

Veľmi si to cením, vďaka za pochvalu. U nás ,keď sa náhodou zvýši, tak je to dobrá príloha k prívarku. Snažím sa tradičné jedlá zachovávať a učiť to aj moju dcéru. Tak ako som to bola učená aj ja. Klasika je klasika, ale nebránim sa ani novým jedlám. Ta ešči raz pozdravujem a dzekujem :-)
sracz
@Monty469 (28.3.2016 20:05)

... no, bez urážky, na základe vlastných skúseností a mojej 69 r. "striebornej" hlavy, veľmi pekne Ťa poprosím, nezabudni zaučovať do tajov kuchárskeho i cukrárskeho umenia aj svojeho synka alias korunného prica z Terebešu! Mňa i mojeho brata, takto trpezlivo vycvičili mamka Aňuci a babka lady Ann!
monty469
@Sracz (28.3.2016 20:30)

Budem sa snažiť, ale syn rád experimentuje, čo sa jedál týka a najradšej pripravuje kuracinku s rôznymi koreninami. Ale verím tomu, že príde aj k vareniu tradičných rodinných receptov :-)
andula77
taketo jedla ja mozem :) U nas doma - pri Trnave - to volame baba alebo stratene kura...akurat tam nedavame mlete maso, len sendvic namoceny v mlieku, vyslahane vajicka, vnatka, korenie, sol, majoranka, cibula, cesnak , trosku krupice na zahustenie ak treba a nakrajane udene maso, jedavame to teple, ale aj na studeno to chuti vyborne. j asom ju robila tento rok po prvy raz a trosku sa mi prippiekla viac ako treba...piekla som na chalupe v sporaku na drevo tak som to akosi neustriehla :)