Veľkonočná pascha III. (fotorecept)

Autor receptu: kadanka

Dobrej šunky, mnoho vajec, k tomu ešte chleba krajec. Do pohára vínečka, k tomu veľa zdravíčka. Na každom veľkonočnom stole by nemala chýbať Veľkonočná pascha. Rada by som sa podelila s vami s mojim receptom, ktorý už robievam roky. Dostala som ho od jednej mojej veľmi dobrej kamarátky, ktorý som si trochu upravila . Keď ho však upečiem neostane po ňom ani omrvinka.

15
porcií
25 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do jednej misky si pripravíme suroviny: preosiatu múku, práškový cukor, štipku soli, sunár a dobre premiešame. Pridáme žĺtka.
  2. Pripravíme si kvások : z cca 1dcl vlažného mlieka /z celého množstva/ , droždia, kav. lyžička cukru, káv.lyžičky múky
  3. V mikrovlnke si roztopíme v šálke palmarín a zvlášť zvyšné mlieko so sacharinom. Pozor nie do horúca.
  4. Do druhej misky vyšľaháme sneh z troch bielkov
  5. Keď máme všetko takto pripravené, môžeme vypracovať kysnuté cesto. Ja to robím pomocou elektrického mixéra na kysnuté cesto cca 10 min. Sneh pridávame pred koncom. Cesto sa musí odlepovať od misky.
  6. Takto pripravené cesto pomúčime, zakryjeme utierkou , ja vkladám misku do vypnutej mikrovlnej rúry. Tam cesto pekne odpočíva asi 20 min. a pekne si takto vytvára svoju teplotu, potrebnú na kysnutie. Do dvojnásobného zväčšenia objemu.
  7. Ak nám cesto nakyslo vyberieme ho.
  8. Cesto takto vyklopíme na pomúčime dosku, premiesime ho, rozdelíme na tri rovnaké časti. Z každej časti urobíme rovnaký šúľok.
  9. Upletieme vrkoč.
  10. Formu na bábovku dobre vymažeme palmarínom , otočíme vrkoč na ruby a vložíme do formy, konce spojíme. Vrch dobre naolejujeme, rukou utľapkáme , zarovnáme do jednej roviny. Necháme takto podkysnúť ešte 10 minút.
  11. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Skúšam s paličkou či sa cesto nelepí. Keď je koláč upečený , vyklopíme ho a potrieme ešte horúci palmarínom.
  12. Takto vyzerá vyklopený a potretý palmarínom.
  13. A na záver prajem dobrú chuť!