Veľkonočná pascha (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Na veľkonočnom stole nesmie chýbať pascha.Pokiaľ viem,voľakedy v každej rodine sa pascha piekla.Každý mal ten svojský rokmi odskúšaný recept na jej prípravu,ktorý sa dedil.Pasca sa pečie na Veľkú noc väčšinou na východe slovenska.Pascha -to môžeme vnímať v troch rôznych podobách.1.naša osobná pascha.2.Kristova Pascha-vzkriesenie.3.židovská Pascha ,pripomienka vyslobodenia Židov z Egyptského otroctva. Táto pascha sa nosí s ostatnými veľkonočnými jedlami svätiť vo Veľkonočnú nedeľu.

20
porcií
2 hod minút
príprava
1 h-1,15 minút
na 170 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Obidva múky preosejeme do misky,urobíme jamku,nalejeme trocha mlieka, pridáme trocha cukru a rozmrvíme droždie.Droždie necháme iba napučať.Kým droždie napučí,tak nastruháme cit.kôru.Oddelíme žltky od bielka a z bielkov vyšľaháme sneh.Pridáme ostatné suroviny,okrem hrozienok,tvarohu a kandizovaného ovocia.
  3. trocha premiešame a pridáme výšľahany sneh.Sneh zapracujeme do cesta ,
  4. a cesto dobré vypracujeme do hladká.Tak asi 15 min.Čím dlhšie ,tým lepšie.
  5. Po vymiesení cesto rozdelíme na tri časti,tak asi po 700 g.Do každej časti cesta dridame inú ingredienciu a zapracujeme do cesta.Necháme pol hodinky podkysnúť.
  6. Potom cesto na pomučenej doske vyvaľame ,
  7. a každý bochník vyšúľame asi na 70 cm a spletieme do vrkoča.
  8. Vrkoč stočíme a vložíme do väčšej misky s vyšším okrajom.Moja mala priemer 25 cm.Miska musí byť vymastená a vysypaná múkov.Do stredu vložíme fľašu,tiež pomastenú.Takto uložené cesto necháme 1 hod.kysnúť.
  9. Ja to robím tak,že si zapnem rúru na 50°C a vložím do rúry, aby nakyslo.Ked cesto nakysne do plnej misky,/asi 1 hod./,potom vyberiem cesto z rúry a rúru nahrejem na 170 °C a misku vložím do rúry piecť.Pečiem na spodnej priečke rúry,a keby náhodou vrch pripekal,tak zakryjem alobalom.Doba pečenia je najmenej 1 hod.Kontrolujeme špilkou,či sa cesto nelepí.Každy má inú rúru ,tak sa musí pridržiavať svojích skúsenosti.Ked by niekomu piekla rúra silnejšie,tak vtedy treba piecť na nižšej teplote.
  10. Po upečení Paschu vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladiť.Dobrú chuť!
  11. Toto sú vajíčka v háčkovanom košičku pre kúpačov.