Mrkvová torta

Veľkonočná mrkvová torta (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Veľká Noc sa blíži a ja ponúkam túto tortu ako inšpiráciu. Ak si ale odmyslíte výzdobu, upiecť ju môžete hocikedy nielen ako tortu, ale aj ako výborný, šťavnatý mrkvový koláč.

12-16
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus - 1 šálka = 250 ml. Celé vajcia a cukor vyšľaháme do peny, šľaháme minimálne 10 minút, pridáme olej, múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a škoricu, nakoniec varechou primiešame nahrubo nastrúhanú mrkvu, nahrubo nasekané orechy a umyté hrozienka.
  2. Hmotu vylejeme do formy a pečieme na 170 °C cca 30 minút, ja som po 20 minútach prikryla formu papierom na pečenie, upečený korpus necháme celkom vychladnúť. Ja som piekla vo veľkej forme, preto som ho neprekrajovala. Použila som aj papier na pečenie, pretože táto moja forma mi tečie. Papier na pečenie som namočila vo vode, vyžmýkala a vystlala ním formu - to preto aby upečený korpus mal viac menej rovné okraje.
  3. Zajačikov z marshmallow som robila prvý krát a zdalo sa, že aj posledný. Keď prerežete marshmallow, tak je hrozne lepkavý a nedá sa s ním vôbec pracovať. Návod som nemala žiaden tak som improvizovala. Jeden cukrík je telo a z druhého som odkrojila tenké koliesko - to budú uši a väčšia časť bude hlava.
  4. Jednotlivé časti som nahriala nad plameňom a zlepila. Celkom by to aj šlo keby to nebolo také lepkavé. Po 2 nevydarených pokusoch som to chcela vzdať ale podumala som a napadlo ma použiť cukor a bolo to - každú reznú, lepkavú stranu som vyváľala v cukre, príslušnú časť som nahriala nad plameňom, vytvorí sa taká šupka ktorú som rýchlo zlúpla a pod ňou je rozpustená, strašne lepkavá hmota a tou stranou som prilepila hlavu k telu a tak isto uši k hlave, uši som potom už len nastrihla nožnicami - a zajo je hotový, tváričky som pomaľovala jedlými fixkami.
  5. Krém - večer som si nechala kyslú smotanu stiecť - do veľkého sitka dám plátenko a vylejem smotanu, postavím na misku a nechám stiecť, výsledkom je veľmi hustá kyslá smotana. Stečenú smotanu vymiešam s tvarohom a osladím podľa chuti. Ak sa vám nechce dávať stiecť smotanu, použite želatínu. Pridať môžete aj šľahačku alebo urobiť iný krém.
  6. Krém nanesieme na tortu a necháme vychladiť.
  7. A ozdobíme - mrkvičky som robila s marcipánu, zafarbila som ho gélovými farbami na pomarančovo a vňaťku som urobila z pažítky.
  8. Deti ako tradične pojedli zajacov a mrkvičky a my sme si dali po kúsku ku kávičke.