Veľkonočná kysnutá hrudka

vojna - fotkavojna, 28. marca 2013

Tento recept pochádza z východného slovenska a je môj najobľúbenejší na Veľkú noc.

30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

10 ks
5 - 8 ks
300 g
300 g
1 bal




Postup

  1. 1

    Mäsa uvarime a pokrájame na malé kocky. Žemle pokrájame na kocky. Z vody v ktorej sme varili mäso urobíme kvások a to tak, že rozmrvíme droždie dáme lyžicu cukru a soli, zalejeme a necháme trocha podkysnuť. Potom kváskom polejeme pokrájané žemle. Pridáme žĺtka, nakrájané mäso a nesekáme bylinky, všetko poriadne premiešame. Z bielok ušľaháme tuhý sneh a primiešame k zmesi. Ochutíme čiernym korením, muškátovým orieškom a pod. Zmes nemá byť veľmi riedka.

  2. 2

    Pekáč vymastíme a vysypeme strúhankou. Na takto pripravený pekáč dáme pripravenú zmes. Pečieme v rozohriatej rúre.

Diskusia k receptu

jozka2
ty si tou solou zabil kvasinky ako ti to kyslo? Hmm.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia