Veľkonočná hrudka fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 26. marca 2016
Veľkonočná hrudka (fotorecept)
Foto: monty469

Opäť tradičný veľkonočný pokrm ... :-) U nás to voláme hrudka, niekde to volajú syrek. Ja to robím na sladko, ale stretla som Zobraziť celý popisOpäť tradičný veľkonočný pokrm ... :-) U nás to voláme hrudka, niekde to volajú syrek. Ja to robím na sladko, ale stretla som sa už aj s verziou na slano. Touto pochúťkou uzatváram veľkonočné varenie/pečenie :-)

Suroviny

2 l
18 ks
300 g
2 PL (domáci)
štipka




Postup

  1. 1

    V studenom mlieku dôkladne rozmiešame vajíčka, pridáme cukor (kryštál, vanilkový), soľ a dáme variť.

    Veľkonočná hrudka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hneď od začiatku musíme miešať, alebo skôr "posúvať" varešku od kraja hrnca do stredu po celom obvode hrnca, akokeby sme chceli zhŕňať všetko do stredu (dúfam, že chápete (: ). Postupne sa nám začnú vajíčka zrážať a tvoriť sa hrudky.

    Veľkonočná hrudka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Za stáleho "miešania" vznikne takáto hrudkovitá masa, ktorá sa pekne oddeľuje od ostatnej tekutiny.

    Veľkonočná hrudka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si nádobu, dáme do nej sitko, prekryjeme ho gázou (utierkou) a masu pomaličky lejeme do gázy (prebytočná tekutina stečie cez sitko do nádoby).

    Veľkonočná hrudka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Konce gázy chytíme a snažíme sa "zabaliť" hrudkovitú masu. Zaviažeme to tesne nad "hrudkou" :-)

    Veľkonočná hrudka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zavesíme to na vhodné miesto (v mojom prípade dvierka kuchynskej linky), pod to položíme nádobu, do ktorej stečie prebytočná tekutina. Necháme to odkvapkávať cca 3 hodinky (z hrudky už nič nekvapká, a je pevná).

    Veľkonočná hrudka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Aby mala hrudka krajšiu farbu, po rozbalení ju dáme zapiecť do rúry na cca 10 minút na 200°C (nemusí byť, svokra to robila takto). Dekorácie na fotke som si priniesla z dnešnej prechádzky lesom :-)

    Veľkonočná hrudka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Požehnané Veľkonočné sviatky milí varecháči! :-)

Diskusia k receptu

jack
Krásna hrudka.Presne ako moja.A venček z kvietkov ešte krajší.
haji
Monty, toto jídlo neznám. Recepty už jsem obhlédala vícekrát, odvahu sbírám. Se hukáže - časem... Jsi šikula!
jozka2
Nooo,krasna hrudka a krasne arazman okolo nej.Zaiste veeelmi chutna.Ako pises,robi sa na slano i na sladko,ja pridavam aj hrozienka,ale to je vec chuti,no proste si sikulka.5*****
monty469
@Jack Ďakujem a som presvedčená, že tvoja vyzerá tiež krásne , a aj výborné chutí ! To vieš, my sme obidve hrudkové, a Veľká noc bez hrudky, ako keby ani nebola :-D Venček mám priamo z lesa, boli sme na huby, a ako ma poznáš, hneď som rozmýšľala, ako vyzdobím tanier, akú dekoráciu použijem. Tak cestou späť som si natrhala nejaké kvietky, lístky a vznikol tento "venček" :-) Ďakujem ešte raz, pozdravujem! @Haji ako som už niekde písala, iný kraj, iný mrav. Viem, že mnoho ľudí tento pokrm nepozná, ani o ňom nikdy nepočulo. U nás je to tradičné, od môjho detstva, čo si pamätám, hrudka bola súčasťou Veľkej noci. Neviem ako inde, ale v našom okrese je to tradícia. Na Veľkonočnú nedeľu sa chodieva do kostola "svätiť paska" - to znamená, že v košíku je hrudka, plnina, klobáska, šunka, vajíčka, malý veľkonočný koláčik a v kostole to kňaz posvätí, a potom to má každá domácnosť na raňajky, keďže sa chodieva skoro ráno... my už nechodíme pár rokov, ale Veľkonočné raňajky máme každý rok :-) Hrudku varím len počas tohto obdobia, a ja s dcérou ju máme radi, najviac zo všetkého:-) Manžel a syn sú mäsoví, taká klobáska uspokojí ich chuťové poháriky rozhodne viac :-P Ďakujem ti veľmi pekne, a prajem krásny deň ! :-) @Kukulienka71 Ďakujem, mnohé ako píšeš ty, aranžmá, pripravuje moja dcérka, keď ju mám doma, ale toto je moje dielo (aspoň jedno :-D ) @Jozka2 Ďakujem krásne, je výborná, sladučká, prese taká, akú máme radi. Chutnala som už aj na slano, ale.... myslím, že to nie je nič pre mňa ...:-) S hrozienkami to chutí určite super, nabudúce vyskúšam aj ja, hrozienka taktiež ľúbime. Ešte raz ďakujem, prajem krásny dník!

@all a ešte pridám fotku našich dnešných raňajok, v popredí je nakrájaná plnina, vedľa nej hrudka, potom šunka, klobáska, veľkonočný koláčik, a v miske je môj obľúbený chren so smotanou - bez toho to ani nejem :-)


haji
@Monty469 (27.3.2016 08:04)
Děkuji za vyčerpávající koment, jsi zlatá. U nás už pomalu vymizelo i to málo, co si pamatuji z dětství. V dědinách naokolo se Velikonoce drží jinak a více než ve městě. Moc děkuji za to, že si mohu rozšířit obzory, porozumět alespoň na dálku tradici u vás! Také kladně hodnotím, že jsi převzala "varechu" po svokre, původní recepty jsou náš zlatý poklad! Jsem moc ráda za Tvé sdílení, ještě jednou srdečně děkuji! Mávám!
sracz
Rcp ako zo škatuľky, milá "gazdiňko" @monty469 a naviac, s tradíciou, ako na našom stole! Pekné, chutné, dôstojné! Maj i naďalej krásne dni a pridávaj furt "šmačne aj gustušne lakokocinky"! Už teraz sa na ne véééľmi tešímE!
monty469
@Sracz (28.3.2016 19:44)

Vďaka za milé slová, ktoré ma veľmi potešili. Niektoré jedlá neodmysliteľne patria k Veľkej noci a to je jedno z nich, ktoré máme veľmi radi. Ta bars šumne ci dzekujem a budzem še snažic take všelijaké lakocinky pridavac. Pozdravujem a prajem krásny deň :-)
anett91
Veľmi ma zaujal tento recept. Určite vyskúšam :). U nás sa takáto hrudka nerobieva, preto mám otázku... Ako sa to je? :D Len tak samotné? :)
monty469
@Anett91 (30.3.2016 18:56)

Môže sa to jesť len tak samotné, ale u nás sa to robieva len na Veľkú noc a podáva sa to na mise spolu so šunkou, plninou a klobáskou. Niekde to robia na slano, pridávajú tam rôzne bylinky, ale ja to robievam len na sladko, dokonca niekto tam dáva aj hrozienka. Ak sa to rozhodneš urobiť daj vedieť ako ti chutila. My to máme veľmi radi. Prajem krásny večer :-)
anett91
@Monty469 (30.3.2016 22:24)

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď :) a určite to vyskúšam a určite dám vedieť ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia