Veľkonočná baba

canadabc - fotkacanadabc, 30. marca 2013
Veľkonočná baba
Foto: canadabc

tak ako ju robila moja babka..

45 minút
na 180 °C

Suroviny

10 ks
10 ks
500 g
3 dl
1 ks
trochu
2 hrste
1 ks
2 ks
2 strúčiky
podľa chuti
2 PL




Postup

  1. 1

    Rozky nakrajame na male kolieska a zalejema asi 2 dcl mlieka, premiesame a nechame trosku odstat. Pridame zltka, natrhane udene maso na kusky alebo nakrajane na male kocky, nakrajanu cibulu a jarnu cibulku aj s vnatou, pretlaceny cesnak a petrzlenovu vnat, 2 lyzice vegety. V trosku vlazneho mlieka a troske cukru si pripravime kvasok. Bielka vyslahame do peny a pridame do masy spolu s tromi lyzicami masti alebo olejom. Nakoniec pridame kvasok.

    Veľkonočná baba  - obrázok 1
  2. 2

    Dochutime solou a ciernym korenim a dobre premiesame. Vymastime si hlboky plech a posypeme struhankou. Masu vylejeme na plech a pecieme pri teplote 180C do zlatova asi 45 min.

Diskusia k receptu

bozulka
Babu mám veľmi rada hoci údenému sa snažím vyhýbať,ale na Veľkú noc a Nový rok si neodpustím.Potom býva aj polievka s údeného mäsa.
Tvoja baba je zaujímavá.Ja robím podobne :rožky polievam vývarom z mäsa,údené a vajcia dávam ako ty,používam iba zelenú cibuľovú a petržlenovú vňaťku a nakoniec pridám trošku kypriaceho prášku /menšiu polovicu/ dochutím soľou a korením.Údené mäso varím s cesnakom / 1-2 strúčiky so šupkou/.
jatanika
@canadabc , u nás doma sa baba nepiekla a teda by ma zaujímalo, či je nejaký presne určený čas, deň počas sviatkov, keď sa podávala ... chystám sa nejakú vyskúšať :-))
canadabc
@bozulka
tiez som uvarila udene vo vode s cesnakom..to som tam neuviedla. Ja som vyvar pouzila na kyslu polievku tak mi neostalo :)
@jatanika
neviem ci je nejaky presny cas na podavanie..chuti vyborne na ranajky, obed aj veceru...ponukame to vzdy oblievacom v pondelok ako pohostenie.
prajem prijemne sviatky!
kupecova
Je vyborny k udenemu mesku,klobaska,vajicka uvarene na tvrdo a cvikla s chrenom.tiez robim tak isto,len bez cesnaku,rozky zalievam s vyvarom z udeneho a drozdie rozmrvim v oboch dlaniach s troskou muky,necham postat nech podkysne a tak dam piect,cely rok nejem udene,ale kvoli tejto chuti,baba,sunka,klaobaska udena,cvikla varene vajicka,to nemozem vynechat.Zoberiem potom Nos-Pu,alebo biscopan a hotovo,neako to prezijem,prijemne sviatky zelam kazdemu.... :poop:
sara50
U nás sa baba podávala ako prvé mäsité jedlo po veľkom pôste. Veľký pôst končil v sobotu po večernom zvonení. Vravelo sa tomu, že sa zvony z Ríma vrátili, lebo od zeleného štvrtku až do bielej soboty kostolné zvony nezvonili.
welwet
robime ju rtadicne pravidelne, len do nej nedavam cibulu, kvasok, cukor, mlieko a urcite nie vegetu. Ak vezmem do uvahy prirodzenu slanost peciva a udeneho masa, tak dve polievkove lyzice vegety to musia katastrofalne presolit. Davam do nej ale viac cesnaku a petrzlenovej vnate. Ak nie je cerstva, tak nasu domacu susenu zmes petrzlenovej a zelerovej vnate ... a vzdy sa zje z nasich velkonocnych jedal ako prva :)
trans74
@Jatanika (31.3.2013 10:41)

V Trenčíne, odkiaľ pochádzam, (teraz 10 rokov v Nemecku natrvalo) , ale aj v 50 km okolí sa vždy robila veľkonočnú Nedeľu a jedla sa veľkonočný Pondelok. Niekedy s domácou zemiakovou kašou, navrchu s opraženou cibuľkou do hneda(nie do čierna
trans74
@Canadabc (31.3.2013 12:27)

My sme doma nikdy nedávali kvasnice do Baby, a mäso, údené koleno, alebo údený Bôčik... To mäsko som vždycky musela mlieť na starom "vŕzgavom" mäsovom mlýnku, keď to bolo zomleté, bolo to také jemnejšie. Tu v Nemecku, kde už 10 rokov bývam vždy "prehpvorím" ruského Mäsiara, aby mi to on zomlel, na záver jeho práce mi to vždy urobí a tak mám o robotku" menej... ale skúsim s kvasnicami, ako si napísala a dám Ti potom Komentár! Dík a pekné VEĽKONOČNÉ SVIATKY! P. S.: Prosím, prosím, nepoznáš dobrý recept na mäkké lángoše? Môj dedko má málo zubov a preto mäkké... Bola by som Ti vďačná! Pá! Jessica




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia