Vegetariánska polievka na spôsob hovädzej

babkamt - fotkababkamt, 28. mája 2011

Pri okopávaní tekvice mi prišiel na rozum tento recept.Jadrovníky z tekvice netreba vyhodiť,dá sa z nich spraviť chutná polievka.

60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 l vlažná
5 PL
1 ks malá
2 ks
1 ks
kúsok
0,5 ks
1 ks
3 lístočky čerstvý




Postup

  1. 1

    Do studenej vody vložím jadrá z tekvice ,mrkvu, petržlen,soľ,korenie, zelerovú vňať,štrvť ku kelu ,papriku, rajčinu ligurček / rastie mi na záhrade,dlho som ho zaznávala,nevarila som s ním,až prišla priateľka z Blavy a objavila ho,vysvetlila mi,že som z neho dala veľa do polievky,preto bola taká aromatická,takže teraz pridávam do každej polievky ale striedmo,aj si suším na zimu / ,cibuľku,alebo kúsok pórika,zelerovú vňať a varím asi 1 hodinu.

  2. 2

    Potom ju precedím,pridám do nej zeleninu,posypem pokrájanou petržlenovou vňaťkou. Ako závarka sa hodia krupicové knedličky alebo pečeňové knedličky podľa toho,kto má aké rád.

Diskusia k receptu

zirafninka1
Toto je naozaj dobry recept. Aj my sme ju takmer tak isto robili. Fakt chuti vyborne.
coldbery
Je to príma polievočka a fakt chutí ako mäsová.....:-)))))
martamm
Tuto polievocku si urcite uvarim, inak ligurcek nesusim, ale mrazim. Osobitne nasekane listy a osobitne stonky, tie davam vyvarit do polievky. Ked si chystam do mraznicky zeleninu na polievku, pridam aj stonky previazane bielou nitou...
marianne69
....ja ju tiez vyskusam,som zvedava na chut..okrem toho zboznujem taketo zeleninove polievky..(KK)
evanaaa
Toľko som už o tejto polievke počula a videla, že by som mala aj chuť ju spraviť, ale neviem, či sa dá aj z obyčajnej tekvice, alebo len z oranžovej, poraďte mi, prosím.
evanaaa
Písala som sem a nevyšlo mi to, tak znovu : Chcem lren povedať, že som už o tejto polievke dosť počula aj videla, že mám chuť ju spraviť, len neviem, či môže byť obyčajná tekvica, alebo len oranžová ( hokaido?), poraďte mi, prosím.
evanaaa
To som si mohla myslieť, že mi po kliknutí vyjdú naraz oba komentáre, aj ten prvý, stratený.
viera1
@evanaaa ,ja som robila z obyčajnej tekvice a postupuješ ako pri varení hovädzieho vývaru.Množstvo jadierok by som odhadla tak na 25-30 cm pásy,ktoré som vydlabala z tekvice a varila som v 4 l hrnci.Je výborná a na tanieri som kvapla pár kvapiek olivového oleja.Inak klasika :nakrájaná zelenina + rezance.Kel nedávam.
enss
Tekvica môže byť akákoľvek, aj cuketa, alebo patizón. Robievam tekvice na všelijaké spôsoby celé leto, takže dužinu z nich skladujem vždy v chladničke aj z viacerých kusov a minimálne dva krát týždenne varím podobnú polievku, akutrát s malou obmenou - dužinu so semiačkami najprv povarím osobitne, precedím a vývar použijem na poievku.
jakr59
.....túto polievočku poznám, varieval ju môj otec, bola mňamkovitá....
hubata
Áno je vynikajúca, treba troška kvapnúť oleja a potom má aj hovädzie "oči".
No ale môj starý sa zasa nezaobišiel bez komentára a povedal že z takej výživy mu ani golier na košeli nebude stáť !!!!
matata1
To som celá ja. Naprv mi to nejde pridať, a potom aj 3x.