Vegetariánska moussaka

sweetlaab - fotkasweetlaab, 17. marca 2017
Vegetariánska moussaka
Foto: sweetlaab

Tento populárny grécky pokrm je pečený z vrstiev baklažánov, cukiet, paradajok, húb miesto mletého mäsa a preliate bešamelom. Rôzne verzie moussaky sú známe v Zobraziť celý popisTento populárny grécky pokrm je pečený z vrstiev baklažánov, cukiet, paradajok, húb miesto mletého mäsa a preliate bešamelom. Rôzne verzie moussaky sú známe v Levante, na Strednom východe a Balkáne, a jeho anglický názov znamená "chladené". Naša verzia moussaky je prevzatá z blogu Greek Vegetarian, z gréckeho ostrova Limnos.

9
porcií
60 minút
príprava
60 + 45 minút
na 180 °C

Suroviny

4 veľké ks (krájané)
1 veľký ks (posekaná)
2 ks (pokrájané na plátky)
2 veľké ks
3 ks
500 g (pokrájané na plátky)
1/2 šálka
150 g
1/4 lyžička
1/2 lyžička
1/2 lyžička
3 ks
1/4 šálka (na pečenie)
Bešamelová omáčka:
3 PL
4 PL
500 ml
1/2 šálka (strúhaný)
1 ks
1 štipka
1 štipka
3 PL




Postup

  1. 1

    Predhrejeme rúru na 180 °C. Pomastíme dno asi 25 cm x 25 cm hlbokej zapekacej misy s olivovým olejom a usporiadame zemiakové plátky v jednej vrstve na olej. Pomastíme aj vrch zemiakov s olejom a dáme misu na spodný stojan v rúre.

  2. 2

    Baklažán nakrájame pozdĺžne na 1 cm plátky, môžme použiť strúhadlo. Uložíme plátky baklažánu na 2 naolejované plechy (aby sa nepripiekol), potrieme olejom aj z vrchu (voliteľne) a položíme plechy na horné regále v rúre.

  3. 3

    Opražíme cibuľu na oleji v hrnci na miernom ohni po dobu 5 min., pridáme huby, popražíme s miešaním po dobu 5 min., zakryjeme a varíme do zmäknutia húb. Necháme vodu odpariť. Pridáme červené víno a miešame po dobu niekoľkých minút.

  4. 4

    Pridáme korenie, oregano a bobkový list, potom pokrájané paradajky, necháme variť po dobu jednej hodiny, alebo kým nezhustne omáčka. Pridáme paradajkový pretlak a varíme ďalších 10 minút.

  5. 5

    Keď baklažán je upečený do zlatista (asi 30 min.), vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a vyberieme ho z plechu. Znovu pomastíme plech a poukladáme naň plátky cukety, potrieme s olejom (voliteľne), vložíme späť do rúry.

  6. 6

    Vyberieme misku so zemiakmi z rúry keď zemiaky sú ružové (asi 40 min). Nanesieme malé množstvo húb / paradajkovej omáčky na zemiaky a usporiadame na ňu vrstvu baklažánu. Zvyšok húb s paradajkovou omáčkou rovnomerne rozdelíme medzi ďalšie vrstvy plátkov.

  7. 7

    Medzitým pripravíme bešamelovú omáčku popísanú nižšie. Keď cukety sú mäkké (cca 20 min.), vyberieme z rúry a necháme ochladiť, potom navrstvíme na huby / paradajkovú omáčku v zapekacej mise. Zalejeme bešamelovou omáčkou na vrch cukiet a pečieme v rúre 45 minút, kým omáčka nie je zlatistá.

  8. 8

    Necháme moussaku spevnieť cez noc v chladničke, potom zahrejeme, pokrájame zúbkovaným nožom, ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame.

  9. 9

    Bešamelová omáčka: Pridáme múku na rozpálený olej a miešame na pastu na miernom ohni, asi minútu. Odstránime z ohňa a pridáme malé množstvo mlieka, miešame. Pridávame mlieko po malých množstvách, miešame po celú dobu, aby omáčka bola hladká. Povaríme kým omáčka nezhustne - cca 10 minút. Odstavíme, pridáme strúhaný syr, muškátový oriešok, soľ a šľahané vajce, miešame do hladka. Zakryjeme a dáme bokom.

    Viac detailov je na http://danieladanaphotographer.blogspot.com/2017/03/vegetarian-moussaka-vegetarianska.html

Diskusia k receptu

dosa
... receptik sa mi paci, velmi...dcera bude nadsena ked urobim...skusim s vnatou koriandra
sweetlaab
@Dosa (18.3.2017 12:26)

Ďakujem za komentár, koriander bude tiež výborný asi sa viac hodí na moussaku, možno aj exotickejší :-), ja som bola tiež nadšená, keď som našla tento recept a jedlo chutilo veľmi ...
kecemis
Tak na toto sa tesim, ked vyskusam. Uz vopred viem, ze urcite nesklame.
sweetlaab
@Kecemis (20.3.2017 18:45)

Ďakujem :-) , ja si tiež myslím že nesklame ak máš rád stredomorskú kuchyňu, pozdravujem do ďalekej Kanady
ariel
nie je to zlý recept, ale rovnaké ingrediencie idú aj do klasickej mäsovej musaky, takže tu chýba stredná vrstva ..ktorá sa dá urobiť z mletého údeného tofu, s pridaním rozmixovanej varenej fazule, či varenej červenej šošovice, kombinovanej s granulátom so sóje. takisto v recepte chýba mletá škorica, ktorá v musake stredomorských národov nikdy nechýba. pridáva sa lyžička do paradajkového pyré .až potom má musaka tú správnu arómu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia