Vegánsky fazuľový koláč
Autor receptu: linnet687
Mala som namočené fazule a nevedela, ako ich ďalej spracovať. Tak som opäť raz brúsila
po internete a našla som niekoľko receptov na fazuľové koláče, ktoré som dosť upravila a
skombinovala podľa seba a toto je výsledok. Na to, že je v ňom fazuľa, chutil tento koláč
skutočne výborne.
40 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Fazule si namočíme deň vopred a potom uvaríme domäkka v inej vode. Vodu zlejeme. Fazule mali po uvarení hmotnosť okolo 240g - pre tých, čo by chceli použiť z konzervy.
V receptoch sa väčšinou písalo, že sa majú fazule rozmixovať, no ja tu nemám mixér, tak som ich po uvarení roztlačila takým väčším mažiarom, ktorý tu máme. Nakoniec to bolo v koláči aj lepšie myslím si, ostali tam aj menšie kúsky fazúľ.
- Sypké suroviny si zmiešame - múku, nasekané mandle, kakao, karob, vanilkový cukor. Karob je známy ako svätojánsky chlieb, je to prášok podobný kakau, akurát je trochu viac sladký. Kto nemá karob, môže použiť kakao a prípadne viac prisladiť. Celkovo som tento koláč robila menej sladký a snažila som sa aspoň čiastočne nahradiť cukor iným sladidlom.
- Banán si roztlačíme, ak je už dosť zrelý. Ak nie, skúste ho tiež rozmixovať, prípadne nastrúhať na strúhadle s malými dierkami, trochu sa to šmýka, ale funguje to :)
K banánu pridáme mlieko olej a ryžový sirup. Do zmesi opatrne vmiešame fazule a sypkú zmes. Ak je cesto príliš husté, zriedime trochou vody.
Dáme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme na 180-200°C.
Čas som presne nesledovala, ale piekol sa dlhšie, okolo tých 40-50 minút. Závisí aj na hrúbke koláča. Ku koncu treba skúšať špajlou.
- Na obrázku mám už odkrojený koláč na raňajky potretý maslom a posypaný kokosom.