Vegánske škvarkové pagáče

Vegánske škvarkové pagáče

Autor receptu: lunter

1 plech
porcia
90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si kvások - mlieko mierne zohrejeme, odlejeme si približne 100 ml, pridáme doň cukor a rozmrvené droždie. Zvyšných 50 ml si necháme na dolievanie. Kvások necháme vykysnúť. Zatiaľ nakrájame zemiak na malé kocky a dáme uvariť.
  2. Vo veľkej mise zmiešame suché ingrediencie, roztlačený zemiak, olej a pripravený kvások. Cesto dôkladne premiesime, ak je suché, pridáme trošku vlažného mlieka, ak lepí, pridáme trošku múky. Necháme kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem, približne 1 hodinu.
  3. Potom cesto dáme na múkou vysypanú dosku, rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou 2 cm. Natrieme škarkovou nátierkou z jedného črievka. Poskladáme na tretiny. Otočíme o 90 stupňov, opäť rozvaľkáme a natrieme nátierkou z druhého črievka. Ešte 3 - 4x otočíme a poprekladáme.
  4. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 2 cm a vykrajujeme pagáčiky. Potrieme troškou mlieka, posypeme sezamom a soľou. Pečieme približne 20 minút dozlatista.