Vegánska tlačenka fotorecept

lif - fotkalif, 12. novembra 2015
Vegánska tlačenka (fotorecept)
Foto: lif

zdravá,rýchla, a chutila všetkým

6-8
porcií
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 plátky
3-4 ks maxi
1 ks
900 ml
2 strúčky
2 lístky
1 ks




Postup

  1. 1

    Sójové mäso si uvaríme podľa návodu na obale (ja som ho robia vo vode ochutenej vegetou a zel.bujónom) a po uvareni ho vyžmýcham a nakrájam na mini kocky. Tofu si taktiež nakrájame na menšie kocky a dáme nachvíľku marínovať (marináda: troška soli, olej, 2 strúčiky cenaku)

    Vegánska tlačenka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Robi mäso nakrájam tiež na malé kocky

    Vegánska tlačenka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Toto všetko nahádžem do hrnca a malinko osmahnem.

    Vegánska tlačenka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zalejem 900 ml zeleninovým vývarom, pridám korenie, bobkový list, (niekedy pridám trochu mletej papriky) 5 minút nechám povariť.

    Vegánska tlačenka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme Agar

    Vegánska tlačenka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pomiešam a ešte za tepla dávam do tlačenkovej pančušky. Tú som tentokrát nemala tak som použila srnčí chrbát.Zo skúsenosti viem ze sa vydarí aj vo forme na bábovku. Dobrú chuť!

    Vegánska tlačenka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

marianne
Mam zmiesany pocit z tohto receptu, lebo tlacenka bez masa, no neviem, nie je tlacenka. Ja veganske recepty mam velmi rada, aj pripravujem, ale tlacenka ostane vzdy tlacenkou, riadnou nezdravou, s cibulou,trosku octu a vypecenym chlebom. Aj ked ju zjem raz za rok, ale nech stoji za to. Nie vsetky inovacie su vydarene,ale tym som ta nechcela znechutit, ani sa ta dotknut, len si to myslim. Dufam, ze sa neurazis. Pridavaj smelo dalej.
1x pkk
gordonko
netvrdím ,že ma tento recept laká - , ale mať ho pred sebou tak ho ochutnám.
To že tam nieje mäso ???? a čo ?? ved sa robí držková bez držiek ,cigánská bez cigáňou .. možno je to naozaj dobré
50821_1445933184 - profilový obrázok
lif
lif
Jasne ze sa neurazam, kolko ludi tolko chuti. :) podla mna s cibulou a s octom v tom az taky velky rozdiel nebude :)
kukulienka71
@marianne to napísala aj za mňa, presne to mi vírilo hlavou pri čítaní receptu. Suroviny, ktoré sa používajú vo vegánskej kuchyni je možno škoda použiť takto, len preto, aby sa to podobalo na chronicky známe jedlá. Aj keď ma udivuje ako to naozaj ide, keď sa chce:-) chválim za šikovnosť, určite sa nájdu ľudia, ktorý sa receptu potešia. Tlačenku jem so sebazaprením niekedy a ozaj mi musí veľmi chutiť, aby som sa presvedčila, že to musím, lebo to je zdravé kvôli kolagénu. Tú chuť mi však dodá len mäsová šťavička:-)
slavka2012
Myslim, ze recepty z alternativnych surovin - na chlieb bez muky ci kolace bez cukru sa tu celkom udomacnili - a tlacenka bez masa patri prave do tejto kategorie. Preco jej to zazlievat?
marianne
Ale ved to nikto nezazlieva, ze to chcela takto alternativne ozdravit, len si nemozem pomoct, pri slove tlacenka, sa mi vybavi zabijacka a vona cesnaku, cibule- masa:-)) Zaujmave je, nejem vobec bravcove maso, ale milujem zabijackove speciality z neho. Mne chuti napriklad aj morcacia, sa snazim kompenzovat. Vybornu v Jednote raz za cas predavaju, ale to uz by nebola veganska. A to maso Robi vobec nepoznam, kde sa da kupit? Je to nieco so sojou ? Vygooglim.
používateľ nemá avatar
pkk
pkk
Ale to je hrozné, urážať už vôbec názov "tlačenka" takouto bezmäsitou negustióznou zmesou. Keby som niečo také pomiešal, požiadam Kisku o milosť a všetkých statočných milovníkov mäsových výrobkov o odpustenie. A stanem sa pustovníkom. Ja nejem ani hydinové tlačenky a párky a nevydržím sa na ne dívať viac ako 8 sekúnd. A nikdy ich nevoniam, aj keď inak nie som žiadna citlivka. Kuchyňa národa, kraja, obce pozostáva z jedál, nie z takýchto s prepáčením humusov. Inak sa to napísať a nazvať nedá. Mrzí ma, ale pravda je taká, aj keď je tvrdá.
cicamaci
Mna tento recept zaujal. Mam rada nove recepty a hlavne takehoto typu. A musim povedat ze si sikovna. A aj mna by zaujimalo kde sa da kupit to maso Robi?
50821_1445933184 - profilový obrázok
lif
lif
Ze urazat nazov tlacenka :D nazov tlacenka sa bude v hrobe obracat :) Ak spisete peticiu, tak sa verejne ospravedlnim vsetkym masozravcom a milovnikom tlacenky a tento recept zmazem :D :D

Robi maso sa da kupit v zdravej vyzive (na slovensku treba hladat, lebo nie vsade maju, v Cechach je k dostaniu bezne a za celkom dobre ceny) Konzistenciou je najviac podobne masu.
mijaita
A proč ne tlačenka, kdyz se to tlačí do formy? A co potom takove carpaccio z řepy, z ananasu a pod? Carpaccio, které vzniklo  cs.wikipedia.org/wiki/Carpaccio...
a uz se pak krajení na mikroplátky přeneslo na vše, co krajet jde. A pak také se prodává roky a roky tlačenka vaječná :-)
@lif já to delat nikdy nebudu, tahle pseudomasa nemam rada, ale název kliďánko nech! :-)
používateľ nemá avatar
pkk
pkk
Milá Lif,
nebudem spisovať a organizovať petíciu za tlačenky z mäsa. Ono aj tie mäsové tlačenky bývajú často nevydarené. Moja skoro 70 ročná skúsenosť s nimi hovorí, že vydarená je jedna z 10 mäsových tlačeniek. Tých zvyšných 9 je často takých, že by som ich aj ja zaradil k vegánskym tlačenkám bez výčitiek svedomia. Nazývať však tlačenkou všetko, čo sa tlačí, asi nie je správne. Ešte tak nazvať nejakého protežanta, s tým súhlasím, ale inak by som sa bál, že tá správna mäsová tlačenka, čo je jedna z desiatich, by sa v hrobe, alebo všade tam, kde skončí, obracala. Ono všetky tlačenky skončia nakoniec rovnako, s tlačením aj bez formy. K nevydareným mäsovým tlačenkám treba pri konzumácii vypiiť veľa piva a zjesť veľa cibule s octom Čo je "robi mäso" neviem, tak sa nevyjadrujem. Pokiaľ nemyslite sobie mäso a "robi" je iba preklep. :D
1x pkk
bubaya
A predstavte si, všetko to začalo pred 150 rokmi na príkaz Napoleona 3, ktorý potreboval nahradiť niečím lacným a nekazivým maslo. Odvtedy sa nám to pekne rozrástlo: máme šunku bez mäsa, mäso bez mäsa, jogurty, syry a šľahačky bez mlieka, smotanu bez tuku, med bez včiel.....
1x pkk
50821_1445933184 - profilový obrázok
lif
lif
Milý pkk! Ja sa napríklad do tlačeniek (mäsových) nevyznám vôbec. Neviem ako chutia, neviem aký je rozdiel medzi bravčovou,hydinovou,konskou,mačaciou... fakt nie. Len si myslím že názov tlačenka pre môj recept znie lepsie ako ,,bezmäsitá negustiózna zmes,, ako si to nazval vyššie :) Vo vymýšľaní názvov pre svoje recepty niesom ani trochu kreatívna takže moje najbližšie Viedenské REZNE taktiez s pravou šniclou nebudú mat nič spoločné. :)
používateľ nemá avatar
pkk
pkk
Milá Lif,
tak idem odzadu - najprv k tomu vopred ohlasovanému viedenskému rezňu z podivných surovín Odhovárať Ťa od toho šnicľového atentátu asi nemá význam, svoje rozhodnutie nezmeníš, tak do úvahy prichádza len úprava názvu. Čo tak nazvať konečný produkt (myslím v stave pred strávením) hornodolnolehotský (alebo popudinskomočidlanský) vyprážaný (alebo dusený ? - podľa úpravy) sen (pozdrav, vánok, atď.) a v texte uviesť, že najlahodnejšiu chuť má pri konzumácii vo viedenskom Prátri za májovej teplej noci, v roztúženom objatí a súzvuku človeka so stravou? To dostatočne vyjadrí vzťah produktu ku Viedni. Sú aj iné alternatívy, ale dnes je futbal, tak sa musím už začať sústreďovať. Potom to doplním podľa potreby.
Tá vegánska tlačenka by mohla po malej úprave niesť, vzhľadom na jej možné protiteroristické účinky, názov - islámska deratizačná hruda - len by to vyžadovalo malú úpravu v
zložení - pridala by sa bravčová masť a vývar z uší (bravčových) Pravý hlboko veriaci islámsky atentátnik by neprežil jej konzumáciu- keby zistil, že požil prasa ako nečistého tvora, odpálil by sa v hanbe v súkromí.

Ku tlačenkám - tlačenka musí byť z brava, inak to nie je riadna tlačenka. Musí byť primerane a mierne mastná a slaná a korenená a s bobkovým listom a musí obsahovať vnútornosti ako srdce, jazyk, ale iste nie pľúca a obličky - tie by bolo vždy cítiť. Najlepšie je spájať mäso zahusteným vývarom z prasačej hlavy a ako forma je najlepší originálny žalúdok, prasačí. Koža z hlavy sa do hmoty tlačenky má dať v primeranom množstve. V obchode často býva v tlačenke veľa kože, je to pre zníženie výrobných nákladov Mačaciu tlačenku som nejedol, konskú asi tri krát v 1982 v Mongolsku. Bola sladkavá a problém bola tá konská glejovitá masť nevábnej chuti a hnedavej farby.. Ale robil tú tlačenku vynikajúci kuchár z libereckého interhotela, tak ten sa vedel s nástrahami vysporiadať. Robil tam na expedícii tlačenku snáď 100x. Bol tam 7 rokov, ja len 1,25 roka, tak som sa veĺa od neho nenaučil, čo ma bude mrzieť aj po smrti.
Som sa rozpísal ako Kukučín, to robí vek :)) Teším sa na ďalší vegánsky výtvor. Dobrý názov by bol vegánsky viedenský rezeň ala kocúr (resp. mačúch). Na príchuť a ozvláštnenie :) by sa použil extrakt z podstielky kocúrovho brloha. Mačky sú čistotné, tak úprava extraktu by bola ľahká. :) Prípadné chlpy by sa vypľúvali, veď ani prasa nie je lysé.
50821_1445933184 - profilový obrázok
lif
lif
Ok, vdaka :) tak pri dalsom recepte sa posnazim




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia