Huspenina

Vegánska huspenina

Autor receptu: mrnousik

Priateľ dostal od otca huspeninu, takú tú klasickú - slovenskú, z koží a tak. No riadne chute mi narobil a keďže ja také nejem, tak som si spravila takú svoju, vegánsku. Už ju okoštoval aj chlap a uznal, že to síce nie je chuťovo jeho huspenina ale že chutí veľmi dobre :) Recept na ňu som si hľadala dlho, ale pod pojmom Vegánska huspenina som nenašla nič... preto som sa rozhodla, že už nabudúce nejaký zúfalec vegán nájde aspoň môj recept - keď ho chytia chute na túto trasúcu sa pochúťku :)

4
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako prvé som si zovrela vodu v malom hrnci, pridala údenú papriku, čierne korenie, sušený cesnak a majoránku. Keď mi táto zmes začala vrieť, pridala som sojové kocky a nechala ich variť. Pokvapkala trochou oleja - voňalo to tak zabijačkovo :)
  2. Nakrájala som si cesnak na plátky a na panvicu dala repkový olej. Na olej som vykydla mrazenú polievkovú zmes (hrášok, mrkva, karfiol, lusky, brokolica) a trochu orestovala aj s cesnakom. Asi tak 5 minút. Potom som to zaliala litrom vriacej vody a pridala zeleninový bujón, čierne korenie, bobkový list a nechala variť asi 15 minút.
  3. Kým sa všetko v hrncoch robilo, tak som si nakrájala údené tofu na kocky a posypala ho cesnakom, korením a paprikou a pokvapkala olejom a dobre premiesala.
  4. Potom som sa vrátila k variacej sa zelenine a sojovemu masku. Zeleninu som scedila a všetko - scedenú zeleninu, sojové masko vo "vlastnej šťave" aj vývar dala na balkón chladnúť. Po vychladnutí som si odmerala, či mám akurát liter vývaru - trochu som nadrobila vodou, lebo sa odparilo a dochutila. Primiešala 10g agaru a za stáleho miešania priviedla do varu (inak mi tuhol na spodu, nechapem) .
  5. Odstavila som vývar s Agarom a friško nadavkovala do dvoch misiek od zmrzliny rozložila rovnomerne tofu, sojove masko a zeleninu. Zbytok šťavy z tofu som zamiešala do vývaru a rovnomerne naliala do misiek. Ešte som to v miskách premiešala, aby suroviny boli všade a nechala tuhnúť v izbovej teplote. Keď to malo už teplotu súcu do chladničky, dala som to tam. Po asi 30 minútach v chladničke to pekne stuhlo a mohla som sa do toho pustiť. Príloha samozrejme bola Slatinský chlebík, cibuľa a ocot :) Dobrú chuť vegáni :)
  6. A takto to vyzerá po vyklopení :)