Jadranská torta

Vegánska bezlepková jadranská torta

Autor receptu: mirkajan

Túto tortu piekol dedko dcére, keď chodievala ku nim na prázdniny. Dnes oslavovala 20-te narodeniny a jej požiadavka bola vegánska verzia jadranskej torty. Jej vegánstvom síce nie som nadšená, ale čo by matka neurobila pre svoje mláďa, poňala som to ako výzvu a podarilo sa.

12
porcií
60 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Korpus: Vymiešame rastlinný tuk s cukrom do penista. V mise zmiešame múku (kto nepotrebuje bezlepkový variat, použije 130 g polohrubej múky), prášok do pečiva a kakao, zmes postupne zašľahávame do tuku s cukrom. Na záver do cesta vmiešame banán roztlačený na kašu a mlieko (pri normálnej múke by malo stačiť 100 ml mlieka). Cesto vylejeme do vymazanej a vysypanej tortovej formy (priemer 24 cm) a pečieme pri 180 °C cca 35 - 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Po vychladnutí som korpus vybrala z formy, preniesla na tanier, ale odnímateľný okraj formy som dala okolo korpusu, aby udržal tvar oboch krémov.
  2. Krém 1: Lieskové oriešky dáme na plech a necháme v rúre piecť pri 200 °C 10 minút. V utierke odstránime šupky a pomelieme. Uvaríme hustý puding z mandľového mlieka, Maizeny a trstinového cukru. Necháme vychladnút, vymiešame s rastlinným tukom, nakoniec pridáme pomleté lieskové oriešky. Použila som tento rastlinný tuk.
  3. Krém 2: Vyšľaháme dotuha vegánsku náhradu šlahačky. Použila som túto.
  4. Dokončenie: Na vychladnutý korpus natrieme orieškový krém a necháme stuhnúť cez noc v chladničke. Ráno vyšľaháme vegánsku šľahačku a nanesieme na orieškový krém, necháme stáť asi 1 hodinu v chladničke. Odstránime rám tortovej formy. Zdobíme podľa seba, my sme na vrch nastrúhali čokoládu, nastriekali ozdoby zo zvyšku šľahačky a dozdobili čokoládovými ozdobami. Dobrú chuť!