Vega plnená paprika

Autor receptu: baya94

Voláme ju svadobná, pretože sme ju dali robiť pre vegetaránov na našej svadbe. Receptík som našla v jednom príspevku na nemenovanom fóre, upravila a stal sa našim obľúbeným. V pôvodnom recepte sa to malo servírovať na postieľke z orestovaného baby špenátu a píniových orieškov, nám to však chutí bez toho.

6-8
porcií
35 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Uvaríme si sójový granulát. Každý má svoj spôsob, ja dám do hrnca vodu (cca 1,5l ), pridám sójovú omáčku, vegetu, čierne mleté korenie, mletú červenú papriku, 1 kocku bujónu a nechám zovrieť, po zovretí nasypem sóju, ochvíľu napuči, tak pokiaľ je málo vody, ešte pridám prevarenú z kanvice tak, aby zakrývala drť a pri občasnom miešaní varím 15-20 minút. Odstavím a keď trošku schladne scedím.
  2. Rôznofarebné papriky si prekrojím na polovice tak, aby ostala stonka aj na jednej aj na druhej polovicy. Jadierka opatrne povyrezávam.
  3. Paradajky, cuketu a olivy si nakrájam na drobné kocky.
  4. Na olivovom oleji orestujem nakrájané paradajky, potom pridám cuketu, osolím, okorením, pridám oregáno a cesnak. Väčšinou dávam normálny, ale dnes som nemala, tak som použila granulovaný. Nechám dusiť. (Fantázii sa medze nekladú, dajú sa tu použiť aj artičoky, baklažán, čo chladnička dala)
  5. Keď je zeleninka podusená, pridám olivy, kukuricu, chvíľku podusím a pridám sóju. Za občasného miešania to celé prehrejem aby sa chute spojili a odstavím.
  6. Touto zmesou napĺňam papriky po okraj, snažím sa dávať čo najmenej šťavy, ono to potom ešte aj tak pustí. Ukladám na plech, vystlaný papierom na pečenie. Na vrch každej papriky dávam plátok bazalkovej mozzarelli (ale aj obyčajna postačí) alebo kto má rád, kozí syr. Pre vegánov a ľudí s intoleranciu na laktózu dávam na jemno nastrúhaný vegánsky syr.
  7. Podávam s americkými zemiakmi (prípadne aj na postieľke zo špenátu a píniových orieškov) tak, aby na taniery boli dve alebo tri papriky, každá inej farby. Dobrú chuť! :)