Vatovec obrovský (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Dnes nás čakalo v našom sade veľké prekvapenie....

20 minút
príprava

Postup

  1. Dnes bol krásny slnečný deň a my sme sa vybrali na chalupu... niečo porobiť aj si trochu oddýchnuť :-) keď sme skontrolovali záhradku, obrali paradajky, natrhali mangold vyšli sme hore do sadu obrať slivky na koláč.... a tu nás čakalo veľké prekvapenie, v kúte záhrady pri plote dva krásne vatovce obrovské :-)
  2. nevedeli sme sa vynadívať :-)
  3. a ešte plný košík krásnych mladých šampiňónov :-)
  4. každý jeden vážil cca 1,20 kg.... jeden pre nás a jeden si zobral syn
  5. mladý vatovec sa pripravuje ako rezeň, pred prípravou ho treba "ošúpať" nakrájať na cca 1,5cm plátky, osoliť, obaliť v trojobale a vysmažiť...
  6. a toto bol náš dnešný obed.... s varenými zemiakmi a cesnakovým dresingom
  7. a toto som našla v atlase húb: Plodnice vatovca obrovského sú guľovité alebo elipsoidné, 150-500 mm široké. Vonkajšia zákrovka je najprv biela a hladká, neskôr žltkastá a na temene rozpukaná na nepravidelné políčka. Celá plodnica je vyplnená glébou, ktorá je za mladi biela a pružná, v dospelosti sa rozpadne na hnedý výtrusný prach. Rastie od júna do októbra na lúkach, pasienkoch a v záhradách. Plodnice sa objavujú zvyčajne po dlho trvajúcich dažďoch. Kým je vnútrajšok plodníc ešte biely a pružný, dajú sa jesť. Krájajú sa na plátky a pripravujú sa na spôsob viedenských rezňov.