Vatovec obrovský (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Dnes nás čakalo v našom sade veľké prekvapenie....
Postup
- Dnes bol krásny slnečný deň a my sme sa vybrali na chalupu... niečo porobiť aj si trochu oddýchnuť :-) keď sme skontrolovali záhradku, obrali paradajky, natrhali mangold vyšli sme hore do sadu obrať slivky na koláč.... a tu nás čakalo veľké prekvapenie, v kúte záhrady pri plote dva krásne vatovce obrovské :-)
- nevedeli sme sa vynadívať :-)
- a ešte plný košík krásnych mladých šampiňónov :-)
- každý jeden vážil cca 1,20 kg.... jeden pre nás a jeden si zobral syn
- mladý vatovec sa pripravuje ako rezeň, pred prípravou ho treba "ošúpať" nakrájať na cca 1,5cm plátky, osoliť, obaliť v trojobale a vysmažiť...
- a toto bol náš dnešný obed.... s varenými zemiakmi a cesnakovým dresingom
- a toto som našla v atlase húb:
Plodnice vatovca obrovského sú guľovité alebo elipsoidné, 150-500 mm široké. Vonkajšia zákrovka je najprv biela a hladká, neskôr žltkastá a na temene rozpukaná na nepravidelné políčka.
Celá plodnica je vyplnená glébou, ktorá je za mladi biela a pružná, v dospelosti sa rozpadne na hnedý výtrusný prach.
Rastie od júna do októbra na lúkach, pasienkoch a v záhradách. Plodnice sa objavujú zvyčajne po dlho trvajúcich dažďoch.
Kým je vnútrajšok plodníc ešte biely a pružný, dajú sa jesť. Krájajú sa na plátky a pripravujú sa na spôsob viedenských rezňov.