Variácie sviežej jarnej zeleniny so zemiakovým pyré a plackou

Vojtech Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 26. júna 2011
Variácie sviežej jarnej zeleniny so zemiakovým pyré a plackou
Foto: archív Vojtecha Artza

Suroviny

600 g
200 ml
60 g
10 g
40 g
2 ks
50 ml
100 g
80 g
80 g
10 ks
100 g
10 ks
8 ks
4 ks
4 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu časť (na pyré) dôkladne umyjeme, do zemiakov urobíme hlbší zárez a dáme piecť do rozohriatej rúry na 220 °C asi na 1 hodinu. Ešte z teplých zemiakov vydlabeme dužinu, vmiešame smotanu a maslo. Dochutíme kúskami konfitovaného údeného cesnaku a soľou.

  2. 2

    Druhú časť (na placky) očistíme a nastrúhame na hrubšom strúhadle, pridáme žĺtky a osolíme. Panvicu potrieme olejom a pokryjeme papierom na pečenie. Pomocou lyžice rozotrieme zemiakové cesto na požadovaný tvar a veľkosť a pečieme z oboch strán dozlata. Umytú červenú repu v celku položíme na kúsok alobalu, osolíme, pridáme bylinky, kúsok masla a pokvapkáme olejom. Pečieme zabalené 1 hodinu na 220 °C. Po upečení očistíme a nakrájame.

  3. 3

    Jarná zelenina: hrášok, struky a špargľu krátko blanšírujeme vo vriacej vode a potom ihneď prudko zachladíme v ľadovej vode. Pred podávaním krátko prehrejeme v horúcej vode alebo na masle. Ostatnú zeleninu (šalotku, cesnak, karotku, cherry paradajky) varíme v oleji pri nízkej teplote – konfitujeme až do servírovania. Dozdobíme bylinkami a čerstvým bylinkovým pestom.

Diskusia k receptu

babkamt
Nerozumiem slovu konfitovaný v bode číslo1.
Môžeš mi ho vysvetliť,prosím,ďakujem.
evanaaa
Zaujímavé, aj to "varenie" v oleji, vždy som si myslela, že v oleji sa potravina smaží, opeká.Ani údený cesnak som nevidela, Nevšedná je aj príprava pyré, ale iste je dobré, mne sa z tohto receptu najviac páči, lebo neviem či sa so zeleninou dáva oboje na tanier, alebo ako sa to servíruje.A tá druhá placka zo surových zemiakov bude tiež dobrá, je to ako rosti ( bodky nad "o").




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia