Variácia na švajčiarske rösti s cesnakom fotorecept

pusta - fotkapusta, 1. marca 2014
Variácia na švajčiarske rösti s cesnakom (fotorecept)
Foto: pusta

Švajčiari považujú Rösti za svoje národné jedlo, ide o na hrubo nastrúhané zemiaky v surovom alebo varenom stave, regionálne sú ochutené rôznym korením, Zobraziť celý popisŠvajčiari považujú Rösti za svoje národné jedlo, ide o na hrubo nastrúhané zemiaky v surovom alebo varenom stave, regionálne sú ochutené rôznym korením, pridať sa môže cibuľa, cesnak, slanina, jablko, čerstvé bylinky, vysmážajú sa na masle a oleji. Najčastejšie sa podávajú ako raňajky, ale v reštauráciách aj ako príloha k rozličným jedlám, pripravujú sa na objednávku. Tento recept som našla pred rokom na jednom blogu, včera som ho odskúšala, vynikajúco chutia, preto pridávam.

4
porcie
160 minút
príprava
7+7 minút
na 80-80 °C

Suroviny

800 g
2 ks
3 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
2 strúčiky
30 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky som na hrubo nastrúhala.

    Variácia na švajčiarske rösti s cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som vajcia,...

    Variácia na švajčiarske rösti s cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...múku a...

    Variácia na švajčiarske rösti s cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    všetko som dobre premiešala.

    Variácia na švajčiarske rösti s cesnakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do zmesi som nastrúhala čerstvo muškátový oriešok,...

    Variácia na švajčiarske rösti s cesnakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridala som čerstvo mleté čierne korenie, soľ a...

    Variácia na švajčiarske rösti s cesnakom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...prelisovaný cesnak.

    Variácia na švajčiarske rösti s cesnakom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Všetko som znovu poriadne premiešala a odložila minimálne na 2 hodiny do chladničky odpočívať!!! Pred vyprážaním cesta na rösti treba nechať aspoň 30 minút zahriať na izbovú teplotu, ak ste mali príliš vodnaté zemiaky, prebytočnú vodu zliať, ja som nemusela, len som opätovne dobre premiešala. Mala som doma vypestované zemiaky od môjho priateľa, nie kupované, ale spokojne môžu byť aj kúpené v obchode.

    Variácia na švajčiarske rösti s cesnakom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do rozohriateho masla s olejom som vkladala polievkovou lyžicou malé kôpky, ktoré som neroztlačila, vyprážala som ich pomaly len na strednom plameni na jednej strane do zlato-hnedej farby asi 7 - 8 minút. Nesmú sa rösti vyprážať v rozpálenom tuku, na povrchu by sa rýchlo vypražili, ale vo vnútri zostali surové!!!

    Variácia na švajčiarske rösti s cesnakom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Opatrne som ich otočila obracačkou a vypražila som ich zase pomaly do zlato-hnedej farby tiež 7 - 8 minút.

    Variácia na švajčiarske rösti s cesnakom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vypražené rösti som nechala odsať z prebytočného tuku na papierovej kuchynskej utierke.

    Variácia na švajčiarske rösti s cesnakom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Podávala som ich horúce.

    Variácia na švajčiarske rösti s cesnakom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Kedysi to bolo jedlo chudobných na raňajky len zo zemiakov, vajec a múky, regionálne odlišné pridaním rôznych prísad. Pripravujú sa z o zemiakov surových alebo varených, vždy na hrubo nastrúhaných a podľa toho, k čomu sa podávajú, veľkosť rösti býva od 3 do 12 cm a hrúbka od 1 do 2 cm. Najčastejšie poslúžili ako príloha k volskému oku a ku špenátu. Na povrchu sú pekne chrumkavé a vo vnútri príjemne mäkké a šťavnaté. Dnes sa pripravujú na objednávku v reštauráciách bud ako samostatné jedlo na raňajky alebo príloha k hlavnému jedlu. Je to síce jednoduché, ale vynikajúce, veľmi chutné a sýte jedlo, s možnosťou variability, odporúčam vyskúšať :-)

    Variácia na švajčiarske rösti s cesnakom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

tiginko
škoda ten zbytočný zahraničný názov, veď sú to naše klasické zemiakové placky, len namiesto majoránky je tam muškátový orech. Na blogoch sa všeličo nájde,tak ako u nás na Vareche... pokiaľ viem, rösti sú bez múky
pusta
@tiginko , ten názov je na meste, aj tá múka :-)
odlišujú sa od našich zemiakových placiek a v mnohom, pozri prípravu a nájdeš.
toto je len jeden zo švajčiarskych variantov a tých je veľa :-)
pusta
toto nie sú naše klasické zemiakové placky a to ani náhodou :-)
julica
No sú to zemiakové placky, nahnevala by som sa v reštaurácii, keby mi namisto rosti doniesli vypražené placky. Rosti v zásade neobsahujú múku, len soľ, korenie, pečú sa vo veľkosti taniera na minime tuku (žiadne plávanie v masti), počas pečenia na placku pritláčame, aby sa udržala kompaktná,nie je chybou, ak sú zemiaky dvnútri ešte chrumkavé, nie celkom domäkka. Niekto tu už dal na ne recept, otáčal ich počas pečenia vyklopením na tanier. (tu si prečítate o tom, ako nikdy neobsahuju múku a pod.  en.wikipedia.org/wiki/R...
östi)
pusta
@julica nie sú to naše zemiakové placky v žiadnom prípade. tebe sa 50 g tuku na 800 g zemiakov vidí veľa? no skús to urobiť a zistíš, že nie,
dovolím si s tebou nesúhlasiť, lebo to čo ty popisuješ, sú len základné rösti, len zo zemiakov. toto je jedna z mnohých možných variant. dala si zlý link, možno omylom.
tiež som si kedysi myslela, že to sú len "na hrubo! nastrúhané surové zemiaky, soľ a nič viac, sú aj z varených zemiakov, tiež som to nevedela. ale nemala som pravdu, ako som zistila.
tak ja dám ten druhý link, čo som a našla:

 en.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6sti....


prečítaj si ho.
julica
Áno, veľa, lebo tvoje placky sú vypražené, zatiaľ čo rosti sa opekajú. Ten link je tu  en.wikipedia.org/wiki/Rosti...
, "Although basic rösti consists of nothing but potato, a number of additional ingredients are sometimes added, such as bacon, onion, cheese, apple or fresh herbs. This is often considered to be a regional touch." (Hoci základné rosti neobsahujú nič iné než zemiany, v niektorých receptoch sa pridávajú aj prísady ako slanina, cibuľa, syr, jablko alebo čerstvé bylinky, čo sa považuje za nejaký znak regionálneho vplyvu). Už viem, že si budeš stále hovoriť iné, ja zemiakové placky neznášam, je mi z nich zle, ťažko, ale rosti tolerujem - lebo sú opečené na minime tuku, bez cesnaku.
pusta
no ja som dala ten istý link, ako ty teraz a aj som ho preložila.
pozri, nechcem sa s tebou sporiť, takto som ich našla pomenované na zahraničnom blogu,.
pusta
@julica , okrem toho som nedávala recept na základné rösti, len na jednu z variant. čo by si povedala potom na rösti z varených zemiakov?
nie je mi známe, že klasické slovenské zemiakové placky sa pripravujú z na hrubo nastrúhaných surových zemiakov.
julica
Ale ja nehovorím, že rosti sú ako zemiakové placky, tvoje sú. lebo je v ceste múka a vajce, vyprážaš ich. Klasická situácia, čo je čo... a aký je ten zdroj, čo si použila?
pusta
autorka ešte píše, že takto jej ho pripravili vo švajčiarskej reštaurácii, vypýtala si od nich recept, nemala som dôvod recept nijako meniť, preložila som ho a celý postup som do bodky dodržala.
evusik
na rosti je určite veľa receptov, základ je bez múky a bez vajíčok, len nahrubo nastrúhané zemiaky, soľ, koreniny... ale nech už je recept akýkoľvek mala by byť zachovaná štruktúra- vzhľad typický pre rosti, čiže aj po upečení viditeľné nahrubo nastrúhané zemiaky...
2010
@pusta , ked ti mozem poradit , vidim ze mas cas a ta to bavi. Ked chces mat naozajstny - pravy zahranicny recept, musis, ist do tej krajiny odkial je ten recept. Ist do madarskeho blogu a pisat svajciarsky recept je to iste ako ist na varechu a pisat cinsky recept = totalne bludy.
Chces recept na zemiakove placky Korejske ?
Chod na google translate a napis zemiakove placky - preloz do korejstiny...
 translate.google.com/#sk/ko/zemiakove%20placky...

potom tie hagy baky skopiruj
감자 팬케이크
a pytaj sa uja googla a naskoci ti tisic..napriklad tato
 www.rimi.kr/open_recipe/382719...

a potom ktory sa ti paci preloz naspat do slovenciny a mas naozajstny recept - povodny.
PS: Ja sa vyznam prd v svajciarskej kuchyni
kukulienka71
švajčiarske rösti to určite nie sú,sú z maďarského blogu...aj ked ich tam tá pani mohla jesť,momentálne je vo Švajčiarsku veľmi veľa maďarských prisťahovalcov,otvárajú tam veľa reštaurácií a aj originálne recepty upravujú podľa seba.Viem,lebo som tam neraz bola,jedla...Zasa je to zbytočná debata...
pusta
@kukulienka71 , ja sa nehádam, ved ja som napísala, ako som ja poznala švajčiarske rösti pôvodne a to som vo švajčiarsku vôbec nebola.
preto som doplnila recept o svoje vedomiosti, ako som ich v recepte podrobne rozviedla, aj pridaním linku z wikipédie.
asi je to rôzne, ako u nás na Slovensku sú to raz zemiakove placky, potom placky bez vajca, tiež bez múky, inokedy je to haruľa či zemiaková baba.
netvrdila by som, že to čo som dala do tohto receptu, sú Klasické slovenské zemiakové placky...nakoniec mám tu a ne tiež svoje recepty.
kto to rozhodne tu alebo tam?
pusta
@2010 , absolútne s tebou súhlasím, máš 100%-tnú pravdu.
tebe verím bezvýhradne!!!
viem, že ty sa určite vyznáš a vieš o čom hovoríš. :-)))
fantasticky si ma rozosmial :DDDD
no a teraz mi ty múdro poraď, premenovať na "Klasické slovenské zemiakové placky" či nechať tak?
ty vieš, že s tým určite žiaden problém nemám :-)
jozka2
Na placky sa bezne struha na strednom struhadle nie v mixeri a na ruskych blogoch vas mnohokrat upozornia struhat rucne nie v blender,ich tzv.draniky/placky/ su struhane len hrubsie,zrejme u nas bolo zauzivane na jemno,ale hrubsie potrete su ovela chutnejsie tak ako zem.halusky hadzane z loparika si ovela chutnejsie ako halusky pretlacane cez haluskovac,pravda je,ze su pracnejsie lebo treba hadzat rovnomernej velkosti.
pusta
@jozka2 , no vidíš, koľko spôsobov, možností existuje :-)
dakujem.
kukulienka71
@pusta ,ak si robila svoje tu publikované jedlo podľa linku  konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2013/03/fokhagymas-roszti.html(...
čo asi áno,lebo je úplne rovnaký)tak aspoň neklam,že tam má názov Švajčiarske rösti a že autorke dali ten recept vo švajčiarskej reštaurácii,kde ho jedla a vypýtala si ho tam,lebo v článku sa Švajčiarsko ani náznakom nespomína,je tam písané,že to jedla v Pécsi v Maďarsku a tam si pýtala recept...Ked už si udala zdroj,tak rátaj s tým,že tu niektorí vieme maďarsky...lož má krátke nohy...:-)
pusta
@kukulienka71 , prepáč, no booože, prehliadla som, recept mám uložený už rok, ten link som pridala dnes, extra som ho dnes nečítala, len našla. tak si so to pamätala. názov "švajčiarske" som dala sama na základe ostatného, čo som si k tomu prečítala :-)
hlboko sa ti ospravedlňujem za prehliadnutie.
dakujem.
jujoska
proste trapnost nad trapnost a do neba volajuce klamstvo...ako vzdy @kukulienka71 dufam ze si otvorila oci vsetkym jej pochlebovacom, lebo toto je prava tvar hviezdy Varechy. Davam ti 5 hviezdiciek :D
pusta
@jujoska ,no fakt, odhalila si ma :DDD huráááá!!! ty o mne vôbec, ale vôbec nič nevieš, ani ma nepoznáš, ako ani ja teba.
ukáž aspoň svoje recepty a potom konfabuluj, koľko sa ti len páči a ráči.
pusta
@huck ,presne tak... pozorne som si tvoj link prečítala :-) toto som nevedela.
dakujem ti.
pusta
@jujoska ,no fakt, odhalila si ma :DDD huráááá!!!
možno tí moji "pochlebovači" budú od teraz fandiť tebe :DDD ty o mne vôbec, ale vôbec nič nevieš, ani ma nepoznáš, ako ani ja teba.
ukáž aspoň svoje recepty a potom konfabuluj, koľko sa ti len páči a ráči.
eviana
@pusticka milá, ale že aké chutné chrumkavce si zrobila, nosom mi krúti vôňou tušenou, o chuti dokonalej nepochybujem... Pripisujem na už teraz dlhokánsky zoznam jedál, ktoré mi budeš musieť raz navariť :) Ako čítam komentáre... klobúk dolu, že si to ustála s noblesou hodnou dámy Tvojho rangu a pre pokoj v dome varechovom krásne zmenila názov jedla... máš moje sympatie a aj všetky hviezdy k tomu :)
alali
fuj. je mi z vas zle ako sa tu dokazete osocovat za nazvy receptov. myslela som si, ze toto robia iba pubertiacky ale vidim, ze to dokazu aj zeny v zrelom veku. namiesto toho filozofovania okolo toho ako by sa mal recept volat ste ho uz mohli aspon jedna vyskusat a dat nejaku prinosnu recenziu.
kukulienka71
@alali ,uniká ti kontext tohoto celého...pekne si tie placky upeč a napíš prínosnú recenziu.My takýchto placiek už máme napečených celé tony,keďže sme ženy v zrelom veku:-)
pusta
@alali , súhlasím čiastočne s tebou.:-)
vždy som si myslela, že starší ľudia sú milí a tolerantní, ale nie je to pravda.
v živote sa najviac však stretávam s agresivitou, dravosťou a bezohľadnosťou práve u tej generácie zrelého veku, presnejšie medzi 40.tym - až 50.-tym rokom života.
vieš, človek sa učí do smrti :-)
no možno sa mýlim...možno niekto predsa tú recenziu raz prinesie.
pre teba len toľko, že žiadna naša klasická slovenská placka, či už na panvici alebo v pekáči robená, neobsahuje nastrúhané zemiaky na hrubo ale na jemno, nech už sa volá akokoľvek.
a v celosvetovom merítku sa gastronomia mení, vyvíja a nestagnuje.
dakujem za tvoj úprimný príspevok :-)
si naozaj veľmi milá a nedaj sa nikým nikdy znechutiť!
ešte to skúsim nadľahčiť známym výrokom Dr. Strossmayera, ktorý povedal mladšej kolegyni: "Kdyby se blbost vznášela, tak by ste létala jako holubička"...:DDD
prajem ti pekný nedeľný večer :-)
zajac22
@pusta , prešiel som si tvoje recepty, našiel som veľmi kvalitné, rôznorodé a pestré jedlá.
okrem toho elegantne zvládaš útoky tých nevraživých, čo nemajú ani vedomosti zo základnej školy, nieto ešte kuchárske znalosti.
fandím ti a drž sa, nepoľav vo svojej húževnatosti rozhľade a nadhľade, ty si vždy nad vecou, zostaň taká, aká si :-)
1x ababa
pacinka
Tiež som si prešla skoro všetky recepty od @pusta a iné už ani nebudem otvárať. Zábavy a poučovania tu dosť. Hviezda, nehviezda, aj blbá reklama je reklama.
pusta
@pacinka , prajem ti veľa poučnej zábavy:-)
vitaj v klube poučovania a zábavy:-)
hej, aj negatívna reklama je reklama a ako vravíš ty aj tá "blbá reklama" D
obor123
Znova veľa komentárov, pre jednu výbornú prílohu. Komu vadi múka, nedá, komu tuk, tak ju vynechá. A problém je vyriešený. Každý recept netreba odslova doslova dodržiavať.
pusta
@evianka moja drahá, nič neboj, tebe rada navarím jedlá, o ktorých si ešte nechyrovala, či už z domácej klasiky alebo svetovej kuchyne :-)
a verím,že ti aj bude chutiť u nás :-)
dakujem ti.
pusta
@obor123 , však jasne, ked nijakú lepšiu zábavu nemajú a ani nič iné nevedia :-)
dakujem.
pusta
@zajac22 , to je pre mňa veľká česť a zaväzuje ma to :-)
teší ma to, ale sa aj červenám...
dakujem ti.
megdesign
@zajac22 a ty nam kedy prispejes svojimi kulinarskymi navodmi, ked ty mas vedomosti zo základnej školy, a ešte aj kuchárske znalosti. ;)
julica
každý sa môže pomýliť, aj puste sa stane. nemyslím si, že tým, že viem viac a opravím ju, sa správam agresívne. pekný večer všetkým
kukulienka71
okolo @pusty by nebolo toľko vzruchu,keby sa správala korektne.To,že je celkom dobrá kuchárka si kazí nedôslednosťou,snahou zaujať za každú cenu,lžou,tvrdohlavým odopieraním nad slnko jasnejších argumentov apod.Netreba byť agentom FBI,aby sme to videli:-)
jozka2
na to aby niekto bol vybornym kucharom netreba ziadne vzdelanie a .... !
pusta
@kukulienka71 , nesprávaj sa ako admini :-) viem veľmi dobre aj ja, aj viacerí, prečo to robíš - revanš za "baby špenát" :DDD v mojom recepte
tak a teraz nech vedia naozaj všetci :-)
 varecha.pravda.sk/recepty/lahky-jemny-salat-s-kozim-syrom...

tvoja provinčná ješitnosť to nedokáže uniesť. :-)
najprv ma vychváliš do nebies, skúsená kuchárka...až celkom dobrá kuchárka :-)
schovávaš sa za úprimnosť a otvorenosť - hahahaha
lenže ty naozaj po mne pasieš a sleduješ ako agent FBI /tvoje vlastné slová/. ospravedllnila som sa ti, lenže to nie si schopná akceptovať a ani nemusíš....
ty miluješ moc, chceš byť populárna, obľúbená a chceš hrať vo všetkom prím, lenže na to nemáš :-)
pri tom množstve receptov, ktoré si pridala, si sa ani náhodou u seba pomýliť nemohla :-) všade si bola a všetko vieš :-) a najlepšie...
si zákerná, zlostná, závistlivá a neomylná... každého chceš vychovávať a z niečoho usvedčiť alebo aspoň presvedčiť. lenže ti to akosi neide.
sľubujem ti, že cezo mňa na vareche kariéru nespravíš, môžeš sa snažiť ako chceš a zaliečať kde len chceš - denne to jasne vidno v tvojich komentoch - touto cestou svoju želanú popularitu nezískaš, len u takých istých, ako si ty sama!
najlepšie to dosiahneš tvrdou poctivou drinou vo svojich receptoch, poctivým študovaním, doplnením si vzdelania, a predovšetkým úžsnou pokorou, ale ti otvorene poviem, že aj tak sa toho nemusíš dočkať, ale môžeš dosiahnuť presný opak, správanie k tebe také, ako máš ty ku mne.
mňa zbožňovať, ani uznávať nemusíš...
známy citát z biblie, ktorý vyriekol na súde s Máriou Magdalénou besniacemu davu Ježiš Kristus - tento citát pridávam výhradne len pre teba:
"Ať uhodí kámenem ten, kdo bez viny jest" !!!
pusta
@jerica moja zlatá, vieš veľmi dobre, že si ťa vysoko vážim a dám na teba :-)
pozri, ak nekonečne komentujú môj recept, tak aj ja musím argumentovať do nekonečna, obhájiť, ako najlepšie viem, ale kedže sme rôzne chápaví a rôzne vnímaví ľudia, nemusí to byť mnohým po chuti a môže im to liezť aj na nervy, a poviem aj prečo - lebo tie predchádzajúce moje odpovede na komenty, ktoré sú stále dookola a do omrzenia vždy tie isté, akosi neráčili čítať, potom sa to omieľa v kuse do blba /prepáč mi tento výraz/ a lezie to na nervy aj mne, to mi ver!
pozri, vysvetlila som názov receptu, uznala som a zmenila.
každý má právo dať svojmu receptu názov aký len chce on sám, aj ked nie vždy je na mieste a nezodpovedá.
nže mi povedz, koľkí ešte tak zmenili názov ako zmením ja - ruku na srdce, ak sa stane u iných, tak len výnimočne :-)
čo sa tvojho receptu týka, kľudne ho zmeň na taký, ako ty sama uznáš za vhodné :-)
dakujem ti za to, že si vážiš moju prácu, je to pre mňa veľká česť a zaväzuje ma to.
libina
A kvôli tomuto, čo sa tu deje, zablúdim na varechu už len občas, škoda...
pusta
@jozka2 , vzdelanie ešte nikomu neublížilo a ani nezaškodilo :-)
budeš asi prekvapená, ale aj kuchári sa vzdelávajú a poctivo!!!
pusta
@Marcellino , @Marcelino - ty ešte nevieš, komu si zdvihol ten veľký palec,
len aby ťa to veľmi nepríjemne nezaskočilo :-)
viem si živo predstaviť, čo potom tej úbohej chudinke budeš vyvádzať pri každej možnej príležitosti :-)
potom jej to nedaruješ a vrátiš pri každej príležitiosti, či už budeš mať pravdu, či nie :-)
kukulienka71
@pusta ,vieš veľmi dobre,že ked som sem prišla,zastávala som sa ťa...málo som toho o tebe vedela,uznávam:-(tvoje kuchárske umenie som uznala,ked bolo treba vždy,aj po baby špenáte:-)môžeš si to pozrieť...nikto nie je neomylný,ani ty,ani ja.prehliadala som ti drobné "omyly"priebežne(ako rovnaká fotka tvojej Korhelyleves s tvojou Maďarskou fazulicou na str.26 tvojich rcptov,neočistené nohy perličky,mrazená-kúpená-domáca zelenina,zemiaky...)ale zlom nastal,ked si obvinila Sedmoškaredku,ž ti ukradla recept aj s fotkami,čo nie je pravda a ty sa tvrdohlavo držíš svojej verzie.Tak som zistila,čo si zač.Aj na baby špenát si reagovala prehnane...A o obsahu tvojej TS radšej pomlčím...Mne si sa nemusela ospravedlňovať,skôr Julici,a ostatným,ktorých zavádzaš...Ja klamstvo nenávidím.Nesledujem ťa o nič viac ako iných,len ty tu máš furt niečo nové na "sledovanie":-)Mám zmiešané pocity,na jednej strane som z teba sklamaná a viem že týmto priamym chovaním si tu veľa škodím,ale na druhej strane som rada,že sa mi otvorili oči:-)Máš pravdu,treba sa mi ešte veľa-veľa učiť,aj vo varení aj v medziľudských vzťahoch.Nemám tu nikomu čo závidieť,ja umenie variť a piecť obdivujem,popularitu nepotrebujem,iba ak spoločnosť:-)každí máme svoje chyby:-)
kukulienka71
Tá rovnaká fotka je na str.27 tvojich receptov,tam je Maďarská fazulica a Korhelyleves má tú istú fotku,tam si nevidela tú podobnosť,@pusta ????
megdesign
@pusta ci sa na mna budes hnevat, ci nie, @kukulienka trafila v prispevku vyssie "klinec po hlavicke" ;) Ono v podstatne nie si zla kucharka, recepty su super, len to ostatne okolo robi zlu atmosferu :/
frezia68
....ty miluješ moc a chceš byť populárna.....si zákerná,zlostná,závistlivá a neomylná....sľubujem,že cezo mňa na Vareche kariéru nespravíš.....svoju želanú popularitu nezískaš....@pusta ,snáď nie preto tu pridávaš recepty?Chodila som sem aj kvôli skvelým varecháčom,nie len kvôli receptom.Bola tu aj zábava,prajnosť a vtipné komentáre.A kritika sa dá prijať s nadhľadom,povedať svoj názor a hoci trvať na ňom,ale dookola?A také ohodnotenie niekoho,koho poznám len cez recepty a komentáre,by si netrúfol snáď ani psychológ.Som sklamaná a nie len recept hovorí o autorovi.Snáď tu už ani nenakuknem :-(
pusta
@kukulienka71 , uznávam, že som k fazulici pridala omylom inú fotku :-)
nemôžem zmeniť, lebo len do 30 dní sa dá editovať. dakujem ti za upozornenie :-)
táto fotka pri "Korhelyleves" je identická s touto, poposúvaj fotky v pravom stlpci.
 www.toprecepty.cz/recept/15914-korhely-leves--opilecka-po...

k perličke - povedz mi, koľko perličiek si chovala a vlastnoručne vyitvala?
vyjadruješ sa presne, ako tí, ktorí ju v ruke nikdy nedržali, ani v živote nevideli a a už tobôž nevarili :-)
pri @sedmoskaredke si tvrdila, že je nelogické, aby pridala link. ktorý ju usvedčí a pri mne je to zrazu ináč.:-)
ak si myslíš, že je korektné zverejniť TS, tak kľudne zverejni, ale aj svoje mne, čo si písala :-) to je na tebe.
ja s @julicou nemám žiaden problém - tak láskavo nekonfabuluj, ako už v toľkých veciach :-)
ked už vieš, "čo som zač" ako si sa vyjadrila, tak čo tu ešte robíš pod mojim receptom? receptami?
máš potrebu sa exkulpovať na môj účet a kydať na mňa? ved sa už nestrapňuj toľko :-)
je to až do očí bijúce a nechod na mňa s tým, že si otvorená a úprimná a priamočiara, že môžeš komentovať, čo ty chceš a kde chceš...
komu sa ja mám alebo nemám ospravedlňovať, o tom ty nerozhoduješ,to tiež nechaj výlučne na mňa :-)
no fajn, že si uznala, že každý máme svoje chyby, len ty ich nemáš!!!
urob si jasno vo svojich zmiešanych pocitoch a dôkladne pozametaj na vlastnom prahu :-)
je mi úplne jasné, že budeš vo svojom kurze pokračovať :-)

pusta
@frezia68 , ty veľmi dobre vieš, že sa ospravedlniť viem, zažila si to sama a vieš aj to prečo recepty pridávam...
nielen ty si sklamaná, ale aj ja, to mi teda ver :-)
ale to ma odradiť nemôže.
vyjadrila som sa tak, ako som presvedčená, že to naozaj je - to je celé.
pusta
@marcellino , marcelino, aby si nemusel pridávať linky niekomu inému :-)
aby si nebol veľmi prekvapený, že komu.
giussa
pusta to je fakt strasne, ako sa spravas a @kukulienka ma jednoznacne pravdu. Ono vacsina ludi radsej mlci, nez by sa s tebou pustali "do krizku" , to si mozes byt ista. Nie kazdy ma odvahu vobec nieco povedat, tak ako ta hrstka ludi tu. Z tvojich reci sa kazdemu slusnemu cloveku musi zdvihat zaludok tak ako mne. Bola si uz velakrat ocovidne prichytena pri klamstve (nie omyle) a to co stale dokola omielas o tvojej pokore... nuz asi ani netusis co to znamena, pretoze to je to, co ti azda najviac chyba. Podla tvojho vystupovania v komentaroch si jedna nevraziva a zatrpknuta pani, ktora len ked je kludna a dobre si rozmysli, co napise, tak je samy med. Ale ked ta ovladnu emocie, tak z teba vychadza len jed a zloba... Je mi ta uprimne luto, nechcela by som zit s takouto povahou. Ake by to bolo fajn, keby si len varila a pridavala recepty a bola radsej ticho. Vsetci by ta tu urcite milovali...
pusta
@giussa , správam sa k nej rovnako ako ona ku mne :-)
nechaj ty láskavo na mňa, ako sa budem ku komu správať.
pozri na sebaa zistíš, že ty si tá osoba, ktorá je zatrpknutá ako stará pani a predčasne...
dakujem.
pusta
@giussa , správam sa k nej rovnako ako ona ku mne :-)
nechaj ty láskavo na mňa, ako sa budem ku komu správať.
pozri na seba zistíš, že ty si tá osoba, ktorá je zatrpknutá ako stará pani a predčasne...a pozri sa na seba vo všetkom.
dakujem.
pusta
@marcellino , to je tvoj názor.
a ty veľmi dobre vieš, že sa na teba napriek diskrepanciám medzi nami na teba vôbec nehnevám.
kukulienka71
@pusta ,všetko sa na omyl hodiť nedá...takže ty si vlastne omylom dala k fazulici foto kapustnice a 30 dní si to nevidela????iba teraz,ako som na to upozornila????to je fakt smiešne!V zaliečaní si expert ty a to neprekonateľný!Perličky som nechovala,nepitvala a ani som sa tým nechválila.Nerobím to pri ničom,čo som nerobila,naproti tebe...Ja som ti pekne postupne napísala,ako som prišla na to,čo si zač,zato sa k tebe správam ako sa správam.Ty si až po mojich kritikách prišla na to,aká som zákerná,zlá,panovačná,či????lebo dovtedy si mi to nepísala:-))S Julicou máš viac konfrontácií,roky,tak to nepopieraj:-)a nielen s ňou.Veľa ľudí ma upozorňovalo na teba,aby som ťa nebránila,že ťa spoznám...Stalo sa!!!A ja som ti nenadávala,tak ani ty mne nenadávaj!
pusta
@kukulienka , majster na prekrúcanie si tu ty, musím sa od teba veľa učiť, ale nemám to :-) si neprekonateľná.
kukulienka71
choď už prosím ťa venuj sa návšteve,uvar,upeč mu,daj sem nejaké 2-3 recepty,lebo čas beží...už si pozadu:-))
zajac22
@kukulinka71 , to čo tu na @pusta vyťahuješ, sú malicherné prkotiny. vysoko ťa prevyšuje vo všetkom :-) to je to, čo ty neznesieš.
ty na ňu nemáš :-)))))
radšej sa nauč dobre po slovensky, robíš otrasné hrúbky, to je hanba.
chodila si veľa po za školu :D
margaretka28
@pusta , ako vidím, držíš sa hesla, že najlepšia obrana je útok, všetko to, čo vypisuješ kukulienke, vypovedá o tom, aká si TY, všetci už velmi dobre poznáme Tvoje výstupy a čudujem sa, že Ti to ešte nepríde trápne, čo tu stváraš, kukulienke píšeš, že chce byť populárna a miluje moc, no ale vidíme všetci, že tú moc milujše TY, lebo vždy a za každých okolností musíš mať posledné slovo, nedokážem si vôbec predstaviť, ako si môžeš dovoliť napísať jej, že je zlá, zákerná a panovačná ?!
zajac22
@kukulienka71 , máš pocit, že neviem napísať tvoj nick?
každý, kto ti nedá za pravdu, tak je @pusta - no nehovor. D
heh, si trapná i smiešna :D
kukulienka71
@zajac22 ,chvalabohu,že na druhýkrát sa ti to podarilo:-)alias pusta som tu použila prvýkrát,zapravdu mi tu dáva viac ľudí ako jej:-P a nechcem ju prevyšovať,na Vareche je kopa výborných kuchárov,ktorých si nesmierne vážim,obdivujem.poza školu sa píše spolu.
evusik
@kukulienka71 ten alias čiže @zajac22 = @pusta si dala dobre, pretože @pusta si rada, okrem iného, vytvára nové a nové nicky len aby mohla sama seba chváliť... keď už ju nikto iný nepochváli...
inak vitaj do klubu :) takých ktorí zistili čo je dotyčná zač je tu stále viac a viac...
kukulienka71
Ďakujem vám,ktorí sa nebojíte ozvať,je mi to nepríjemné takéto naťahovačky,fakt sa ospravedlňujem všetkým,ktorí si sem prídu oddýchnuť,ale sú zásady,ktoré treba dodržiavať,aby tu mohlo byť lepšie,bez falošnej podlízavosti...
pusta
@kukulienka61 , ty si tak neuveritešľne jedovatá, že si úplne prehliadla takú malinkú drobnosť, že Madarská fazulica bola uverejnená 23.02. 2011
a
Korhelyleves až 30.1.2011.
takže editovať do 30 dní som nemohla :-)
a čo to tu zase splietaš o nickoch? si fakt smiešna :DDDD
a ty neposielaj mňa čo mám robiť a s kým, kam mám ísť a komu sa mám venovať.. posielaj sama seba :-)
zase sa biješ o popularitu a obľúbenosť, ved máš svoj Fanklub a nestačí ti??? tak lov spokojne dalej :-)
ja tebe neurčujem, čo máš kedy robiť a kde :-))))
a píš, čo len chceš, kam chceš a snor!!!
pusta
opravujem svoj preklep v dátume:
Korhelyleves uverejnený 30.01.2014
kukulienka71
to je úplne jedno,kedy si čo uverejnila,ale máš na to 30 dní,aby si to potom upravila.To je fakt.Nesnorím,vidí to každý,kto tvoje recepty pozeral...len som to vytiahla kvôli kauze Sedmoškaredka,že u seba si podobnosť nezbadala:-D tebe treba stokrát dokola vysvetľovať to isté...aj tak si melieš svoje.Fakt lepšie pochodíš,ked budeš potichúčky variť a piecť,bude to mať vyšší prínos pre spoločnosť...
2010
@pusta , tak sa mi zda ze Varecha je pre teba vsetko, ale neviem ci si uvedomujes ze si zahravas s ohnom to sa da lahko zistit a netreba ani @tomas , kolko dalsich mien - nikov pouzivas.
tinca
Rösti (z nemeckého „rösten“, opekat) – je tradičný švajčiarsky pokrm pripravovaný z hrubo nastrúhaných zemiakov, buď varených alebo surových, ktoré sa zapekajú alebo smažia.
Švajčiarske rosti – Rösti – základný recept
Suroviny:
3 zemiaky
1 plytka lyzicka soli
olej

Postup
Ocistene zemiaky nastruhame nahrubo na velkej slzicke.
Osolime ich a nechame postat.
Na panvici rozohrejeme olej.
Zemiaky vyzmykame a kladieme v kôpkach na panvicu. Opakom lyzice upravime do okrúhleho tvaru a z obidvoch stran vyprazime do chrumkava.
Podavame samostatne,ako prilohu nielen k masovým jedlám, ale rosti sa jedávajú aj na raňajky ku vajickam a podobne.
Rösti boli pôvodne bežné dedinské raňajky v kantonu Bern, ale rozšírili sa do celého Švajčiarska. Sú považované za jeden zo švajčiarskych národných pokrmov, kde sa podávajú v rôznych variáciách.
V akých pozri na vikipedia:
 cs.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6sti...

Najviac sa tešia obľube zo základného receptu.
megdesign
No amen tma... Kolko over-topics koli obycajnym krumplovym plackam :D
jozka2
koli obycajnym plackam,ktore upecie aj male decko je tolko diskusie,ktora sa neda citat,velmi rada citavam diskusne prispevky,stale sa odreagujem a pobavim,ale toto sa citat neda,kazda reakcia na diskusny prispevok je agresivna mnohokrat az urazliva,toto je pod uroven boziu,ved tie diskusie cita cely svet a toto ma svedcit o nasej kulture?Ak mas mila pusta osobny problem s niekym tak si to vybavte mimo varechy,kazdu pripomienku zvedies na osobny utok,koho to zaujima,apropo z 91 diskusnych prispevkov je 40 tvojich a este v nich su odpovede na dalsie diskusne prispevky.Viem,ze dostanem odpoved na to,ze som mepridala ani jeden recept,ale aj takych varechacov potrebujeme,ktori trosku pogibicuju,aspon zatial,
kukulienka71
@tatranocka ,dobre si pamätám tú diskusiu,ale ďakujem za pripomenutie...Tá beznádejnosť sa netýkala len Pusty,za tým si stojím:-)som už taká slávna,že o mne hovoríte aj inde ako tu?:-)@zajac22 ,ďalší úskok od teba,že komentuješ aj iné recepty,aby si nebola taká nápadná,že obhajuješ len samu seba,Pusta:-)všimla som si inak,nestihla som zareagovať...@2010 ,ako sa ešte dá zistiť vlastník nickov?To by bolo zaujímavé!
elixir
malichernosti, z oboch strán
jedna strana - tvrdenia bez dokázania, druhá strana - zväčšujúca sa, veď "keď už kopú ostatní, ja si tiež musím!", no nie?
To je, pre niektorých virtuálne, @pusta , taká dôležitá súčasť vo vašich životoch?
Už mi je tu z toho fakt zle.
sracz
... každé jedlo, v ktorom je použitý aj cesnak, milá @pusta = má u mňa "zelenú na voľno"!!! ... a aj ten Tvoj rcp si žiada svoju "premiéru" za veľkou slanou vodou!!!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, aj u nás majú "zelenú na voľno" :-)
som veľmi rada, že aj tento môj recept bude mať práve u teba "premiéru", dokonca za veľkou slanou vodou :-)
dakujem.
pusta
@tinca , ja som to tiež tak vedela kedysi, ako si napísala ty a v recepte som to tiež napísala, ako ty, len tento som spravila podľa iného rp, čo som uviedla.
dakujem za tvoj objektívny komentár..
evanaaa
Ja som si naivne myslela, že "rosti" ( dve bodky na o) sa tak preto volajú, lebo tie nahrubo strúhané zemiaky vytvárajú akýsi rošt :-), ja som ich jedla tiež len tak, a raz som si ich kúpila v R ako polotovar a ozaj to boli čiste len zemiaky, neviem dokonca, či boli aj solené. To ostatné aj mne pripomína placky, aj keď sú dobré. Aj na Slovensku tuším máme niečo podobné, volá sa to " zemiaková slama".
marika9
A DOSŤ !!! Varecha neslúži na vzájomné urážanie a osočovanie, aj keď sú to typické slovenské vlastnosti.
Ja som dnes opiekla plátky krkovičky, uložila na plech a narobila kôpky podľa uvedeného receptu na rosti. Potom som to pokvapkané maslom celé zapekala do ružova. Môžem zodpovedne prehlásiť, že nikomu nevadila tá troška múky a vajec. S hlávkovým šalátom to bolo viac ako super. A máme tu ďaľšiu variáciu na rosti. Teraz sa môžete hádať aj so mnou.
pusta
@marika9 , pravdu máš, už sa tým nezaoberám :-)
tvoja nová variácia je úplne super, blahoželám
a dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia