Vareniky fotorecept

amelie - fotkaamelie, 14. januára 2011
Vareniky (fotorecept)
Foto: amelie

Rusi práve vítajú Nový rok. Jedným z tradičných novoročných chodov sú vareniky. Podobajú sa našim pirohom plneným zemiakmi, akurát sa k nim podáva kyslá Zobraziť celý popisRusi práve vítajú Nový rok. Jedným z tradičných novoročných chodov sú vareniky. Podobajú sa našim pirohom plneným zemiakmi, akurát sa k nim podáva kyslá smotana.

4-5
porcie

Suroviny

400-500 g
1 ks
100 ml
3 ks
1 ks
50 g
 hustá




Postup

  1. 1

    Na dosku preosejeme múku, uprostred spravíme priehlbinku a rozbijeme do nej vajce. Zmiesime a pomaly pridávame kefír alebo cmar. Vypracujeme vláčne hladké cesto.

    Vareniky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm a necháme na doske trochu preschnúť. Pripravíme si plnku: pokrájame cibuľu a orestujeme ju na masle dozlata. Pridáme na kolieska pokrájané zemiaky, ktoré sme predtým uvarili (ja ich varím v šupke) a trochu ich opečieme. Miešame, aby neprihoreli. Potom ich rozpučíme vidličkou a necháme vychladnúť.

    Vareniky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z rozvaľkaného cesta vykrojíme kolieska.

    Vareniky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do stredu koliesok dáme po lyžičke zemiakovej plnky a kolieska prehneme napoly, aby vznikli polkruhy. Ak nemáme formičku na pirohy, oblé okraje polkruhov popritláčame vidličkou, aby sa cesto spojilo a plnka nevytiekla.

    Vareniky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do veľkého hrnca dáme variť vodu a medzitým urobíme vareniky z celého cesta.

    Vareniky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vareniky nahádžeme do hrnca s vriacou vodou, ktorá nesmie prestať vrieť.

    Vareniky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď vyplávajú na povrch, varíme ich 5-6 minút. Občas premiešame, aby sa nezlepili.

    Vareniky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotové vareniky vyberieme z vody na podnos dierkovanou naberačkou .

    Vareniky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na tanier k nim pridáme dobrú hustú smotanu. Môžete si ich ešte posypať dozlata opečenými kolieskami cibule.

    Vareniky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

marianne69
...to bude vyborne,nieco podobne som jedla na oslave kolegine Litvinky,tiez to bolo mnam...ukladam (KK)
danculka
Akosi si to neviem predstaviť,mala by som to vyskúšať,ukladám do kk....
alexdidi
Aj naše pirohy pdávame s kyslou smotanou, ale pre mňa je zaujímavé Tvoje cesto aj pĺnka z opečených zemiakov...vyskúšam už zajtra, lebo som sa chystala robiť pirohy....ja som jedla pirohy, ktoré robia Rusini z takého cesta ako Tvoje, ale aj so sódou bikarbónou a potom pečené v rúre, boli výborné....tie Tvoje vyzerajú perfektne a krásna prezentácia...už sa na ne teším aj s tou cibuľkou na masle....ozaj, Ty ich nemáš vôbec omastené?
hubarka35
fajnovo to vypada-vyskušam...ach len by som niečo furt vypekala,varila čo tu najdem na vareške,a bude zomna vypasena svinka-ledva sa už do nohavic,rifiel zmestim....
amelie
@alexdidi , veď je už masielko v zemiakoch a dala som k varenikom 20%-nú smotanu:-) Ale pokojne si ich môžeš omastiť, prečo nie? Manželovi k nim opekám na masle cibuľu...
alexdidi
@amelie , nemyslela som tým to, že tam nie je žiaden tuk, len som sa pýtala, či ich nemastíš na záver, ako sme zvyknutí pri našich pirohoch...
honestka
Nech sa volajau akokolvek, ci uz s roznymi plnkami vzdy su vyborne ako jedlo. a hlavne, ked si ich najdem v mraznicke a taketo domace. Super @Hubarka ! Nedavno som robila cesto od @Cistinky a tiez nema chybu. naviac nemusim robit prezle!
babidka
u nas sa tiez take robia , Rusini ich volaju varennyky a niekedy sa plnia aj zemiakmi zmiesanymi s tvarohom . Niekedy ich este nechaju "pripiect" aj v rure ....Je to dobrotka a s tym cestom sa velmi dobre pracuje lebo je take makke a vlacne .
alexdidi
@Amelie , tak dnes boli na obed u nás vareniky. Boli výborné aj s tou opraženou cibuľkou...s cestom sa naozaj dobre pracuje....ďakujem za recept
dorisa
Chcela som ti dať zdvyhnuty prst, ale štrajkuje to, tak ta chvalim len písmenkami. Mňamka. Tu pomocku mám aj ja.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia