Varené víno z Winterfellu

warisiss - bez fotkywarisiss, 4. októbra 2013

Milujem varene vino! Pila by som ho na litre - avsak vravia, ze je navykove :) akonahle udru chladnejsie dni, kupim flasu vina, zabehnem Zobraziť celý popisMilujem varene vino! Pila by som ho na litre - avsak vravia, ze je navykove :) akonahle udru chladnejsie dni, kupim flasu vina, zabehnem k bylinkarke po cerstve zasoby a rozohrejem ruru. Kto si, rovnako ako ja, nevie odpustit tuto lahodku, nech vyskusa moj recept.

5
porcií
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
3 ks
5 plátky
5 plátky
5 ks
1 ks
1 l
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Ak nemame susene ovocie, jednoducho staci kupit/zohnat bio pomarance a bio jablka - proste nestriekane, nakrajat ich na tenke platky a susit niekolko hodin na peciacom papieri v rure na najnizsom stupni - ruru drzime pootvorenu vareskou. Ta vona je neuveritelna! Kto chce, pouzije slniecko, radiator, susicku.... ja mam tmavy a vlhky byt, a nezbednu macku, takze rura je pre mna volba cislo 1. :)

  2. 2

    Vino vlejeme do kastrolu a vhodime vsetky ingrediencie okrem medu. Varime - pomaly pod pokrievkou - asi 10 min. Podavame osladene medom. Mnozstvo ingrediencii si samozrejme, moze kazdy prisposobit.

Diskusia k receptu

tiginko
toto vínko vyzerá veľmi lákavo, len neviem, či má význam sušiť to ovocie, keď sa vzápätí varí :-)
eraserhead
mňa vinári z Modry učili že víno (dobré víno) v želanom pomere sa iba privedie k varu a ďalej sa nevarí. Za 10 minút sa vyvarí-odparí väčšia časť alkoholu keď nie všetok.
Každopádne tie príchute sú zaujímavé, je dobré tiež vedieť že muškátový oriešok v takom množstve ako je tu uvedené môže mať pre niekoho FATÁLNE DÔSLEDKY!
erikao
tiež viem tak, že varené víno sa nevarí; odstavuje sa z plameňa keď sa vytvorí "retiazka" a tiež je lepšie, menej koncentrované, keď sa trochu zriedi vodou. je to asi individuálne, ale mne sa to osvedčilo
meraxes
Výborné varené vínko, podobný recept s názvom "Korenené varené víno Starého medveďa" je na stránke receptov z kníh Game of Thrones  www.innatthecrossroads.com/....
Na jednu fľašu sladšieho vína ide pol šálky medu, hrsť sušených čerešní, brusníc, hrozienok, mandlí a lyžica zázvoru, kardamónu, klinčekov a muškátového orieška.:) Tvoja verzia sa mi však páči viac, nie je tak prekombinovaná koreninami.:D
radox1
vino sa nema varit.ja by som nalial do hrnca 1-2cm vody,pridal vsetky suroviny a povaril tych 10minut,nasledne prilial vino a co najrychlejsie uviedol do stavu,kedy zacne penit a odstavit.
marianne
....robim presne tak ako pise @radox.Dam trosicku vody,v nej vyvarim,skoricu,klinceky,badian,kusok vanilkoveho lusku ak mam.Dolejem vino necham spenit,nie vriet,hotovo.
evanaaa
Aj keď alkohol nepijem, v "uzimenom " stave by mi možno pohár takéhoto voňavého vínka dobre padol, s tým ovocím alebo aj s vanilkovým luskom, ako sa tu spomína. Ale s tým muškátovým orieškom ozaj pozor, stačí z neho len trochu nastrúhať, nikdy nedávať celý ( ani do polievky).!
warisiss
Varim to pomalicky, pod pokrievkou, aby mali koreniny cast pustit svoju chut, kedze nie su pomlete ale cele - ledva to buble. To susene ovocie mam nasusene vzdy dopredu :) Riedit vodou je tiez inividualna zalezitost - niekomu staci lahsia verzia, niekto si da neriedenu, kazdemu ako chuti. Pri takomto varenom vinku je prave v tom ta krasa - je tolko moznosti! :)
warisiss
pardon *cas :D radox1 - ja som sa nazdala ze sa tu mame vsetci radi, komentare sa daju pisat aj slusne, nie takto povysenecky.
mariamka
varene vino robim presne ako @radox 1 a @marianne varm iba vodu s ingredienciami, do toho vinko nechat spenit hotovo, tento recept moze byt chutovo velmi lahodny, len skor mi pride uz ako punc @warisiss ja ziadnu povysenost v komentari od @radox nevidim, je vecny strucny proste "k veci" :))
elixir
Tá kombinácia korenín a ovocia je magická, to už viem že by nám doma chutilo, v zime vyskúšam :)
sebo
Viete odkiaľ pochádza badián a kde všade sa dá použiť? Pripravil som pre vás krátky článok s videom o zbere badiánu vo Vietname. :) Viac na: Perníky, varené víno, punč ... Tam všade môžete nájsť túto exotickú a zároveň už tradične slovenskú koreninu. Viete kde rastie? :)  www.i-potraviny.sk/badian-hviezdicovy-aniz-povod-a-pouziti...
tiginko
k tomu muškátovému oriešku: @eraserhead mal by možno pre niekoho fatálne následky, keby sa do vína nastrúhal a vypil by celý liter jeden človek. Ale predpokladám, že je v tom vine vyvarený celý oriešok, ktorý sa potom vyhodí. Robievam s celým orieškom a inými koreninami voňavé teplé mlieko a veru niekedy sama vypijem pol litra a som v pohode, ani ma nepreháňa, maximálne si odgrgnem :-)
bubaya
Jejda, tak toto vyzerá veeeeeľmi chutne, vyskúšam, ešte je zima. Otcov kamarát, vinár varil víno takto - dal všetky ingrediencie s cukrom, alebo medom, variť do vody - asi pol deci na liter, a keď to vrelo klokotom a voňalo, a vody už bolo len celkom máličko, tak tam nalial víno. To víno potom zohrial vraj na 60°c, vtedy sa ešte neodparuje alkohol. Pozná sa to, že sa začne robiť na víne pena.A tak boli všetky voňavé ingrediencie, aj alkohol pokope. Niekedy dával do červeného vína za hrsť hrozienok. Bolo to neuveriteľne dobré, vždy sa varilo pre veľa ľudí a mne sa ušiel taký hlinený hrnček a v ňom ani nie deci toho vína. Dodnes mám chuť toho vína na jazyku. V nedeľu varím. Vďaka za recept a pripomenutie krásnych zážitkov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia