Varené hovädzie líčka s chrenovou omáčkou

tinca - fotkatinca, 21. októbra 2016
Varené hovädzie líčka s chrenovou omáčkou
Foto: tinca

Jednoduchý, ale chutný recept. Trošku je dnes problém zohnať kvalitný čerstvý chren, ak nemáte vy alebo priatelia záhradku. Nakoniec sa mi to podarilo.

4
porcie
20 minút
príprava
60-70 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
50 g
Chrenová omáčka:
1 ks
cca 150 g
175 ml (varenie)




Postup

  1. 1

    Hovädzie líčka si upravíme, vyrežeme nepotrebné časti a prešpikujeme ich slaninkou. Ak ju nemáte radi tak, vynechajte. Na horúcom oleji ich opečieme z oboch strán. Výpek dáme bokom. Preložíme do hrca, ja som ich varila v kuchte,skráti sa čas varenia. Pridáme bobkový list, koreniny a soľ. Varíme do mäkka, cca 60-70 minút.

  2. 2

    Vo výpeku speníme jednu malú šalotku, pridáme jemne nastrúhaný chren, krátko opražíme. Zalejeme vývarom, ktorý máme z mäsa, trošku prevaríme, pridáme smotanu a soľ. Znovu krátko povaríme do zhustnutia. Nakoniec dochutíme cukrom a citrónovou alebo limetkovou šťavou. Ja som nezahusťovala, omáčka bola tak akurát. Ale ak ste zvyknutí robiť omáčky so zápražkou, tak ju môžete urobiť na začiatku a potom zaliať vývarom z mäsa.

  3. 3

    Mäso podávame preliate omáčkou s karlovarským knedlikom. Dobrú chuť!

    Varené hovädzie líčka s chrenovou omáčkou - obrázok 3

Diskusia k receptu

radost
Tieto líčka je mäsko božské..ešteže mi kamarát párkrát do roka donesie..bo u mäsiara nemajú na pulte..ja ich robím pomalou-niekoľkohodinovou prípravou-a dajú sa lyžicou krájať..mäkučké..
toto tvoje jedlo,milá @Tinca..je mimoriadne sviatočné..príď si po chren-burina na roli..:-)
1x tinca
tiginko
veľmi pekný recept @tinca od A po Z: zaujímavý výber mäsa, omáčka ktorá ma udivuje tým, že nie je zahustená múkou, vlastne ničím a vyzerá na prvý pohľad skvelo. A musíš mi prezradiť tajomstvo tvojich karlovarských - veď vyzerajú ako pečené!
1x tinca
tinca
@tiginko , karlovarské knedle sa dajú robiť rôzne,vytvarovať gule a variť priamo vo vode,alebo zabaliť do fólie, dobre zatiahnuť a uvariť. Ja som ich teraz robila na pekáči kde som naliala vodu,vytvarovala gule a vložila do misiek. Chytia peknú kôrku.
tiginko
tak toto musím vyskúšať. Karlovarské sú naše najmilšie knedle, moja česká maminka ich robila fantastické. Vďaka za inšpiráciu
zuzanka1367
Veru presne ako @radost píše božský kus mäska, len ako sa k nim dostať :( Ja sa raz na tie knedle už odhodlám, mám vážne medzery, ešte som ich nerobila. Pekne!
luss44
@Zuzanka1367 (22.10.2016 07:47)

ak môžem radu a @Tinca sa nenahnevá, ja som s týmito knedlíkmi začínala pri tomto rcp  varecha.pravda.sk/recepty/hrncekove-knedle/6655-recept.ht...
už ich robievam aj varené vo fólii, sú výborné s pridaním petržl.vňate. Inak @Tinca pekný rcp, chrenovú mám rada. Hovädzie líčka som ešte nevarila, musím po nich popozerať. A s chrenom máš pravdu, toho roku som po prvý krát kupovala do cvikle, v záhrade mám len malý a ten šanujem do kapusty. Peknú sobotu prajem všetkým :)
monty469
Toto jedlo musi byt vyborne
A tie knedle, super. Chren mam , skusim urobit podla teba :-)
bembo
pekne si navarila @tinca ,ešte som nikdy nerobil nič z hovedzích líčok,ale počul som o nich,že je to maškrta.až sa ktomu dopátram,kde sa dá táto maškrta zohnať,určite vyskúšam.ak by si vedela dať tip kde sa dajú zohnať,poteším sa,a vyskúšam ich urobiť podľa teba.pekný deň
1x tinca
tinca
@bembo no v reťazcoch ich isto nekúpiš,ja ich kupujem u súkromného mäsiara,chodia väčšinou v stredu,ale nie vždy,tak si tam radšej zavolám,lebo to mám z domu dosť ďaleko. Aj teľacie líčka sú výborné, tie sa mi ušli len asi 2x. Ak ti to pomôže v PD u Borku v Necpaloch.
jozka2
Vyborne si navarila,len co je pravda a som rada,ze sa tu znovu objavujes so svojimi receptami.Prave minuly tyzden som robila sauce na marinovanie kotliet a siel tam chren.Doma som nemala a do obchodu zase nemala cas ist tak som na mojej mini zahradke odtrhla chrenove listy,/ktore mnohokrat vyuzivam pri vareni/ nasekala ich nadrobnou a zamiesala do marinady,potrela kotlety a nechala odlezat v chladnicke.Na moje prekvapenie splnilo to svoj ucel a masko takto upecene bolo tiez velmi chutne.Vdaka ti za inspiraciu.
jozka2
Zabudla som dodat,ze knedlik mas tiez krasny.
frezia68
Milá @Tinca :hovädzie líčka som ešte nejedla a nekúpila a to som už aká skúsená ( je to krajšie,ako stará,nie? ).Dosť ma to mrzí.V mojej chladničke mám z trhu čerstvý chren,ide chrípkové obdobie a ja sa poisťujem :-).Omáčka chrenová je výborná k varenému mäsu,uvarila si chutný obed a inšpiruješ,len tie líčka.....:-).
1x tinca
tinca
@frezia68 áno zlatko, líčka sa ťažko zháňajú, lebo je to delikatesa. Ale kľudne uvar aj pekný iný kus hovädzinky aj tá vám pochutí.
alex37
...krásny recept, milujem chrenovú omáčku aj s líčkami je to lahôdka :-)