Vanilkové veterníky
Vanilkové veterníky

Vanilkové veterníčky s ovocnou polevou

Edita Kozelnická
cukrárka hotela Hviezda*** v Dudinciach, 12. apríla 2017
Vanilkové veterníčky s ovocnou polevou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
8
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Odpaľované cesto:
250 ml
70 ml
3 ks
140 g
 štipka
na vymastenie plechu
na vysypanie plechu
Krém:
250 ml
1/2 bal
1,5 PL
100 g
1/2 bal
100 g
Poleva:
130 g
1 PL
1 PL horúca
z 1/2 citróna
20 g




Postup

  1. 1

    Príprava odpaľovaného cesta: V hrnci necháme zovrieť vodu a olej so štipkou soli. Keď zmes zovrie, prisypeme múku a uvaríme hustú kašu. Keď sa začne odliepať od nádoby, kašu odstavíme a postupne po jednom do nej zamiešame vajcia. Cesto dáme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a nastriekame veterníky na vymastený a pomúčený plech.

  2. 2

    Rúru vyhrejeme na 220 °C, keď vložíme veterníky do rúry, teplotu znížime na 200 °C a pečieme zhruba 20 minút. Rúru neotvárame, aby veterníky neklesli.

  3. 3

    Krém: Počas pečenia odpaľovaného cesta dáme zovrieť 100 ml mlieka. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame kryštálový cukor, vanilkový puding a múku. Za stáleho miešania uvaríme na hustú kašu. Odstavíme zo sporáka a do ešte horúcej hmoty pridáme vanilkový cukor. Keď zmes vychladne, pridáme maslo a ručným šľahačom vymiešame krém.

  4. 4

    Vychladnuté veterníky rozrežeme, naplníme vanilkovým krémom a polejeme ovocnou polevou, ktorú pripravíme tak, že preosiaty práškový cukor zalejeme sirupom a horúcou vodou, roztopeným maslom, citrónovou šťavou a všetko vymiešame dohladka.

Diskusia k receptu

haji
Tady nastal komunikační šum. Vidím věnečky - venčeky, větrník - veterník, větrníček - veterníček má jiný tvar. A vlastně i náplň, ale tam je prostor pro variace volnější.
zinnajdha
Pekné sú. ,Robila som ich viackrát, vždy boli vysoké a počas chladnutia klesli. Chuťovo boli dobré, no neboli pekné. Skúsim znova ..?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia