Vanilkové fánky

Boris Markovič
šéfcukrár hotela Park v Piešťanoch, 1. februára 2015
Vanilkové fánky
Foto: Robert Hüttner
4
porcie
25 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

220 g
4 ks
4 PL
120 g
20 g
 štipka
2 PL
0,5 l




Postup

  1. 1

    Do múky pridáme maslo, žĺtky, kyslú smotanu, práškový cukor, štipku soli a rum. Cesto dobre vymiesime.

  2. 2

    Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme, pokrájame na obdĺžniky alebo štvorce a v strede narežeme.

  3. 3

    Fánky vložíme do rozpáleného oleja a vyprážame z obidvoch strán. Vypražené fánky necháme odkvapkať na obrúsku a posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

gitka61
Paradne fanky ,ak uz fanky ,tak len vyprazane a s maslom a rumom. Robievam tento recept a fanky su vyborne.:-) *****
evanaaa
Neviem síce, aká chyba sa opravovala, ale ani ja neviem, prečo vanilkové? A ak, dala by som trochu vydlabanej drene z vanil. lusku, aby zodpovedal názov......
vcelka
Nuž asi preto, že sú robené s vanilkovým cukrom... si myslím... Ale pokojne dajte aj lusk, alebo hoci aj škoricu, rum, griotku, citrónovú esenciu či kôru, punč, možno aj zázvor alebo mak... však to má byť hádam len inšpirácia, nie? Mne sa stále zdá, že dobrý kuchár vie tvorivo myslieť, predstavovať si veci a chute, niečo vynechať, iné pridať, pracovať "od oka" a inak ako iní... a čerta záleží na tom, čo povie verejnosť (v tomto prípade zastúpená večnými kritikmi na Vareche :-) ktorý všetko vedia najlepšie, ale chudáci potrebujú vodenie za ručičku - presné množstvá, direktívy, návod ako na americké spotrebiče (nedajte do mikrovlnky mačku a pod.)
marcel83
@vcelka dosla po funuse :) @ake sa pytal/a, ze preco vanilkove koli tomu, ze nazov bol vanilkove, ale v rozpise nikde vanilka. @redakcia to opravila a aj podakovala @ake za upozornenie na chybu. Ale aspon si si @vcelka popisala od srdiecka. ;)
evanaaa
@vcelka , tak isto mohli byť aj rumové....myslím si, že vanilkový cukor sa pri pečení normálne väčšinou používa, ak ovšem nie je vanilínový, ako spomenula aj @amelie. Takže stačilo napísať aj fánky.....
vcelka
Však evanaaa píše, že nevie, aká chyba sa opravovala. Takže evidentne si nevšimla, že diskutujúcim chýbal v rozpise surovín vanilkový cukor. Ale aspoň si marcel popísal od žlčovodu...
vcelka
Mimochodom, marcelko83... ked si sa nasiel v mojej pripomienke k Varechacom, asi som trafila klinec po hlavicke... Vsak toto je komunita, ktora potrebuje vedenie za rucicku ako v prvej ludovej. Dnes nahodou som natrafila na diskusiu ohladne slepého gulasu. Nuz kvôli tomuto jedlu boli Varechaci schopni rozputat tretiu svetovu... na smiech (ak by to pomaly nebolo do placu)... Kto neda do vanilkových fanok struk, tak nema narok na prívlastok vanilkove... :-)