Deň vopred si niekoľkokrát umyjeme hrozienka a namočíme ich v rume.
Vanilkový struk pozdĺžne prerežeme a vyberieme zrniečka. Struk aj zrniečka preložíme do hrnca, pridáme kokosové mlieko a na miernom ohni privedieme k varu.
Prisypeme cukor, dobre premiešame a minútu povaríme. Odstavíme , necháme vychladnúť a odložíme do chladničky (aj vanilkovo - kokosové mlieko je ideálne pripraviť deň vopred).
Na druhý deň si pripravíme rastlinné mlieko a tofu.
Preložíme ich do mixéra a rozmixujeme na hladký, riedky krém.
Ku krému prilievame studené vanilkovo - kokosové mlieko (struk vyberieme). Premiešame, prelejeme do zmrzlinovača a postupujeme podľa inštrukcii v návode prístroja.
Hrozienka precedíme a počas mrazenia - miešania zmrzliny prisypeme do nádoby zmrzlinovača.
Zmrzlina je najlepšia po ďalších 2 - 3 hodinách v mrazničke.