Valentínska nepečená maková torta s orechami a ľanovými semienkami
Autor receptu: sweetlaab
Pôvodný recept som našla na Dobruchut.sk, ktorý som prispôsobila
valentínskemu štýlu. Inšpirovala som sa aj receptami z Food Republic, ktoré používajú
semiačka do dezertov. Torta má vysokú nutričnú hodnotu, ktorú tvoria tie
najzdravšie zložky nachádzajúce sa v maku, orechoch a ľanových semienkach, ktoré
chránia celé telo. Má vysoký obsah tuku, ale zdravého, esenciálnych mastných kyselín.
Viac na <a href="http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2015/02/valentine-unbaked-
poppy-cake-with.html" target="_blank">http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2015/02/valentine-unbaked-
poppy-cake-with.html</a>
12 porcií |
60 minút príprava |
Postup
- Mak a orechy pomelieme, ktoré pridáme do maskarpone vymiešaného s cukrom. Potom pridáme rum, ľanové semienka a pomarančovo-citrónovú šťavu.
- Do tortovej formy uložíme vrstvu piškót, pokvapkáme pomarančovou šťavou aby piškóty neboli tvrdé, na ňu rozotrieme polovicu makového krému, zopakujeme 1 krát. Dáme stuhnúť na 7 - 10 minút do mrazničky (alebo ak máme čas, tak do chladničky na hodinu).
- Po stuhnutí, opatrne odstránime bočnú formu torty, ak je potrebné, nožom prejdeme po obvode torty, aby sme ju uvoľnili z formy. Natrieme marmeládou (ja som použila domácu z červených ríbezlí). Polejeme čokoládou, ktorú predtým polámeme na kúsky a s kokosovým olejom na veľmi miernom ohni rozpustíme.
- <b>Ozdobné SRDCE:</b> pred tým si na tvrdší papier, alebo fóliu na pečenie vystrihneme srdce, položíme na kruhovú formu torty, ktorú opatrne nasadíme na tortu s polo stuhnutou polevou, aby sme sa nedotkli bokov torty. Posypeme orechmi s primiešanými ľanovými semiačkami cez sitko s väčšími otvormi, potom formu s papierom odstránime tak, aby sme neporušili tortu. Dáme do chladničky stuhnúť. Keď je čokoláda pevná, ozdobíme okraje srdca s maskarpone vymiešaného s cukrom. Použijeme na to cukrárske vrecko s ozdobnou koncovkou. Ak je potrebné, prisypeme orechy so semienkami do vnútra srdca. Tortu necháme v chladničke cez noc a krájame nasledujúci deň.