Vaječný likér / eggnog

daniels - bez fotkydaniels, 21. decembra 2012

bola som nutena urobit kompromis medzi slovenskym vajcakom a anglickym eggnog. postup je skoro taky isty, akurat som si ho sama troska vylepsila :)

20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

10 ks
2 ks
0,3 dcl
3 ks
20 g
0,7 l
podľa chuti




Postup

  1. 1

    ja som robila zltka na pare, najprv som si ich oddelila, vhodila cukor, mlieko, vanilkovy cukor a ked mi voda zovrela, miesasla som to slahacom. (podla mna je to zbytocne, urobila sa mi tam pena, a potom som nic nevidela) takze si to len narychlo premixujte a nakoniec to miesajte uz len varechou. ak mate vanilkovy struk, tak mozete pouzit ten, namiesto vanilkoveho cukru, doda tomu vacsiu aromu. ja som tam pridala este aj javorovy sirup, a pernikove korenie (alebo namiesto toho moste len skoricu mletu a muskatovy orech) chuti to bozsky!!!

  2. 2

    toto vsetko som priviedla do horuceho stavu tak, aby zltko nebolo surove, no nech vam to nevrie :) ked to bolo dostatocne teple, pridala som jedno salko. to druhe ak chcete, dajte si ho zkaramelizovat (uvarit vo vode) ja som ho tam nechala len na pol hodku a potom zmiesala so zltkami.

  3. 3

    vsetko toto si zmiesajto spolu, nakoniec ked je to chladne, pridajte do toho tolko rumu, ako uvazite. ja som tam dala 7 dc :D nech to ma grady :) ja dufam, ze vam bude chutit, lebo mne to chuti uzastne! je to trosku ine, ako klasicky, ale stale je to ono, ba lepsie :)

  4. 4

    ak vam to vide, bude mat taku hnedkastu farbu, ale nelakajte sa toho. mozte podavat so susienkami, alebo slahackou navrchu posypanou kakaom :) dufam, ze vam bude chutit

Diskusia k receptu

marcy
pohrala si sa,ale stálo za to....... sladký nápoj,ktorý treba zafixovať bozkom :-))
sovka62
Áno, nech má grády, hoci mne to nepripadá ako alkoholický nápj, skôr ako maškrta. Ani si nespomeniem, kedy som ho naposledy pila.
Páči sa mi, že sa podáva v širších šáločkách. Tu sa zvykne lievať do štamperlíkov, ale už som zažila, že sa nalial a každý natriasal pohárik nad otvorenými ústami a nič nechcelo vytiecť. V tom prípade sa vylizovalo ukazovákom :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))
marianne
vyzera dobre,tak netradicne pre mna,skvela inspiracia...@sovka aj mne sa taky uz podaril...:-)))))))
pivonka
Už som chcela napísať, že ako krásne si ho naservírovala :-(. Ale primäla si ma, aby som ho ešte spravila aj ja. Vždy sme ho na Vianoce mali a ako deti sme mali výnimku, že sme ho mohli po troške okoštovať, hoci tam bolo trochu alkoholu. Tiež sme to vždy považovali za maškrtu.
daniels
ano, nie je to moja fotka, musim uznat. len som nemala pri sebe fotaaaak. chcela som vam len ukazat, ako vyzera a vyzera presne takto isto :) dufam, ze vam chut do toho nezobral obrazok kt. nie je moj, ale vyzera presne tak isto. :) odstaty chuti este lepsie a ten javorovy sirup chuti uzastne:))) len to treba prehkat, alebo premiesta vzdy, lebo to korenie pada naspodok :) ak ste ho uz nahodou urobili, tak mi napiste, ako dopadol :)))
janaa
@daniels - obrázok som musela vymazať, na Varechu sa môžu dávať IBA vlastné fotky. Ak likér nafotíte, môžete pridať VLASTNÉ FOTO.
marcy
treba priznať farbu,privítam vlastné foto