Vajcia v košieľke fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 2. októbra 2014

Ďalšia vaječno-syrová inšpirácia, vhodná ako raňajky, teplé predjedlo, vložka do polievky, alebo prívarku, či samostatná večera.

2
porcie
12 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
2 PL srúhaný
 na vymastenie pekáča




Postup

  1. 1

    Recept veľmi jednoduchý, čo sa týka surovín. Viac treba dávať pozor pri jeho realizácii, robila som ho prvý krát, takže nejaké muchy som vychytala:-)

  2. 2

    Vajcia rozbijeme, bielky vylejeme do misky na šľahanie a pokiaľ možno neporušené žĺtka vylejeme po jednom do maličkých zapekacích misiek, ktoré sme predtým poriadne vymazali maslom alebo olejom. Ja som robila v okrúhlych formičkách, ale to neodporúčam, po upečení sa mi vajíčka vyberali len s ťažkou biedou a počas pečenia vytekalo trocha bielka na zapekaciu podložku. Z bielok vyšľaháme so štipkou soli tuhý sneh a vmiešame doň postrúhaný syr (ak je moc slaný, bielka pri šľahaní nesolíme). Niekedy v polčase si predhrejeme rúru na 180°C.

    Vajcia v košieľke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Sneh môžeme ochutiť aj posekanou pažítkou alebo nejakým obľúbeným korením. Lyžicou ho opatrne navrstvíme na žĺtka vo formičkách. Trocha mi z neho aj ostalo, ak by som bola robila v mištičkách, zrejme by sa bol minul celý. Podstatné je, aby sa vajíčka dali vybrať po upečení z formy/misky. Ak máte radi poriadne prepečené, pečte ich dlhšie, ak nie, nechajte ich v miske a čas pečenia si skráťte. A možno sa podaria aj bez akejkoľvek formy, len na pekáčiku.

    Vajcia v košieľke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Sneh dostane peknú zlatistú farbu. Ja som svoje piekla 15 minút, aby som ich mohla vybrať z formičiek. Chuťovo výborné, použila som totiž údený ovčí syr. Vajcia nevýraznej chuti znesú charakteristickejší syr. Na raňajky som použila k servírovaniu hrianky poliate olivovým olejom a potreté cesnakom, nejakú zeleninku a vrch som ešte posypala opraženými slnečnicovými jadierkami, mám ich v zásobe. Viem si tie vajíčka predstaviť aj osobitne, ako výživné a chutné jedlo.

    Vajcia v košieľke (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

oravanka
...myslím, že pridať sem recept znamená určitú zodpovednosť, keď ukážete nielen svoje dielo v podobe chutného a krásneho jedla, ale odprezentujete ho v takej podobe, aby bol zrozumiteľný, jasný a zopakovateľný bez pochybností zo strany ďalších varecháčov, medzi ktorými je veľa úplných začiatočníkov. Dúfam, že ste ma pochopili:-)
mezi
Cim sa toto jedlo lisi od omelety so syrom? Snad len tvarom
Pisete, ze ako priloha ja hrianka na olivovom oleji. Vynechajte tu hrianku a mate vysokotuky spalujuce jedlo. Takze na tom osolenom oleji opecte kratko nasekany cesnak, pdilejte vajce rozhabarkovane so so struhanym syrom a trochou mlieka. A je to. Omeleta ako vysita, energeticky to iste, vnate ake chcete alebo kurkuma. Ziadenskryty sacharid v obili v chlebe ci v zemiakoch v zemiakovom chlebe
matata1
@kukulienka71 mne sa tento spôsob úpravy vajíčok veľmi páči, komu nie, nemusí ho skúšať a nech si urobí omeletu, však @mezi . Pokiaľ dobre čítam @kukulienka71 nepíše nič o hriankach na oleji, ale o hriankach poliatych olivovým olejom, a to je rozdiel. A aj keby vajíčka podávala s hriankami na oleji je to jej vec. @oravanka neviem čo je na tomto recepte nezrozumiteľné? Napíš, autorka ti určite rada odpovie.
mijaita
Ten recept jako takovy vyjimecny neni, ale je krasne zpracovany a takove naservirovani a stolování patri k uvodu do noveho dne.
@mezi tobě-li učarovala sekaná ze zmuchlaného, umaštěného papíru pak nechápu co tě vede mezi esteticky upravné pokrmy?
evanaaa
Mne sa to tiež páči a radšej si uložím aj keď jednoduchý recept......a ani by som ho neporovnávala s omeletou, lebo podľa mňa je aj v chuti nejaký ten rozdiel a aj očami inak poňatý. @mezi už poznám, často mudruje a poučuje ale nenaučí nič :-) a tiež nerozumiem ako to myslí @oravanka , či ako kritiku alebo chváľu....?
ivav
Krásne naservírované, ale v rannom zhone je to "babračka". Takže radšej na večeru.
gubics
@kukulienka , krásne servírované raňajky na tom Srbskom videu, aj kto nie je hladný dostane chuť jesť. Dík za link.
sovka62
Pre mňa na jednotku s hviezdičkou. Vajcia môžeme na úplne všetky spôsoby a v kombinácii so syrom sú najsamlepšie. Súhlasím s @Oravankou , že recept je podaný prehľadne, zrozumiteľne, takže určite sa to podľa neho dá spraviť. S omeletou by som to neporovnávala, rozdiel je v tom, že tu zostane žĺtok tekutý a to je úplne iná chuť. Ďakujem a ukladám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia