Pečené kuracie mäso

V rúre dusená ryža s kuracím mäsom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Turecký názov- Tavuk kapama :-) Je to vlastne ryža a kuracie mäso pripravené naraz v rúre, v jednom plechu. Je to jednoduché, chutné jedlo. Niečo ako paella :-)

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si dobre opláchneme ryžu a potom ju zalejeme vodou asi 1 prst nad ryžou. Necháme, aby vpila celú vodu. To je cca 1-2 hodiny.
  2. Mäso môžte použiť aké chcete, či už krídla alebo stehná. Na 0,5 kg ryže treba aspoň 1-1,5 kg mäsa, aby vznikla tá dobrá mäsová šťava, čo potom vynikajúco ochutí ryžu :-) Ale pravdaže záleží aj od počtu stravníkov. Mäso si takpovediac dopredu predvaríme/preddusíme. Osolené mäso v jednej panvici na oleji najprv narýchlo z oboch strán opečieme. Potom ho zalejeme do polovice vodou a dusíme do polomäkka. Nebojte sa podliať vodou, lebo tá pôjde neskôr do ryže.
  3. Pripravíme si jeden primeraný plech/pekáč, do ktorého dáme ryžu, nalejeme k ryži vývar/šťavu z mäsa a ešte podľa potreby dolejeme trochou vody. To si pozná každý svoju ryžu, že koľko tekutiny potrebuje :-) Ale kľudne dajte o 2 dl viacej než obvykle, lebo sa to v rúre vyparí. Pridáme nastrúhanú mrkvu, korenie, oregano a soľ. Celé dobre premiešame a porozkladáme na vrch mäso, kľudne ho stlačte dole kým sa dá. Takto pripravené vložíme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 35 minút.
  4. Ako kontrolu, či je ryža ozaj dosť vláčna, vidličkou urobte malú priehlbinku a vytiahnite zospodu trošku ryže. Ak je málo vláčna, jednoducho podľa potreby ešte popolievajte ryžu (vrch) horúcou vodou. No a k tomu zvoliť už len dobrý šalát, alebo niečo kyslého, či už uhorky, baranie rohy alebo feferónky :-) Kto čo má rád a čo mu pasuje :-) Prajem dobrú chuť!!
  5. U nás k tomuto jedlu okrem šalátu, najviac pasovala cibuľa so sumakom.
  6. No a deti, ako inak, bez jogurtového dressingu sa nedá :-) Ale tu ten dressing fakt pasuje, kedže ryža je ochutená aj oreganom.
  7. Na tomto jedle je výborné to, že sa dá obmieňať. Do ryže môžte dať zeleninu podla chuti, alebo si ju môžte ochutiť zakaždým inými bylinkami alebo koreninami. Ja ju zvyknem pripraviť aj klasicky, čiže zalejem dostatočnou tekutinou, len prisolím, nakladiem mäso a aj zopár pokrájaných zemiakov -môžte aj viac. Kde-tu dám kúsky masla a šupnem do rúry ;-P