Mrkvový koláč
Úžasný mrkvový koláč s pomarančovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: siuuu
Základ tohto koláčika vznikol už dávnejšie spojením viacerých receptov - a časom som
ho vypiplala až k tejto konečnej verzii. Napriek tomu,
že patrí k tým zdravším maškrtám, je chuťovo neskutočný - nadýchaný, šťavnatý,
voňavý. Jednoducho je úžasný - nadýchaný mrkvovo-
jablkový korpus s kúskami orechov a kandizovaného ovocia, voňavý pomarančový
džem a jemný pomarančový krém spolu s posypom z
vlašských orechov a kokosovej čokolády tvoria dokonalý celok. Jeden kúsok nikdy
nestačí.
20 minút príprava |
40 minút na 175 °C |
Postup
- Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, múku zmiešanú s jedlou sódou, práškom do pečiva a škoricou, jogurt, ručne vmiešame strúhanú mrkvu, jablká, orechy, kandizované ovocie a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Na foto surovín sa mi nevošiel cukor, Margotka, orechy a jogurt som zabudla priložiť.
- Cesto vylejeme do plechu vyloženého papierom na pečenie a pečieme na 175 - 180 °C cca 30 - 40 minút (skontrolujeme špajľou). Necháme vychladnúť.
- Na krém vyšľaháme tvaroh s cukrom, šťavou a nastrúhanou kôrou z pomaranča a nakoniec jemne vmiešame mascarpone (pokojne môže použiť aj samotné mascarpone alebo iba tvaroh). Ak máme, môžeme pridať pomarančový likér, ktorý ešte zvýrazní pomarančovú chuť, ale nie je to podmienkou.
- Vychladnutý koláč potrieme džemom (ja som mala príchuť horký pomaranč aj s kúskami pomarančovej kôry a bol úžasný - ak nemáte pomarančový džem odporúčam použiť marhuľový) a pomarančovým krémom. Ozdobíme mletými alebo sekanými vlašskými orechmi a strúhanou Margot čokoládou, ktorá sa chuťovo výborne hodí k mrkvovému korpusu a pomarančovému krému - odporúčam Margot čokoládu nenahrádzať klasickou čokoládou, koláč bude síce aj tak dobrý ale tá Margotka tam dodá neskutočnú chuť.