Úžasný krémeš

tatricka - fotkatatricka, 9. apríla 2014
Úžasný krémeš
Foto: tatricka

Receptík som dostala od prababičky. Unich sa krémeš pečie pri príležitostiach ako veľká noc,narodeniny, vianoce, jarmok a podobne. Ja si ho pre zmenu upečiem Zobraziť celý popisReceptík som dostala od prababičky. Unich sa krémeš pečie pri príležitostiach ako veľká noc,narodeniny, vianoce, jarmok a podobne. Ja si ho pre zmenu upečiem ked máme chuť. Patrí u nás medzi obľúbené maškrty.

35
porcií
55 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
4 lyžice
4 lyžice
4 ks
0/5 bal.
Plnka:
3 bal.
1 liter
3 ks
3 bal.
1 ks (alebo Hera)
200 g
2 bal.
2 bal. (poleva)




Postup

  1. 1

    cesto : 4 žltka vymiešame s cukrom. zo 4 bielkov urobíme tuhý sneh. do múky pridáme prášok do pečiva.Všetko spolu zmiešame. Nalejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu a dáme piest na 160 cca 35 min do zlatista.

  2. 2

    plnka: z 1 litra mlieka a 3 zlatých klasov uvaríme hustý puding ktorý necháme vychladnúť. Medzitým si odvážime cukor a zmiešame s maslom. (ja používam Heru máslovú) Keď je puding vychladnutý spolu zmiešame a natrieme na upečené cesto.

  3. 3

    Šľahačka: 3 šľahačkové smotany zmiešame zo stužovacom a vyšlaháme na šľahačku. Natrieme na puding. Navrch na šľahačku poukladáme BEBE sušienky. Nad parou si roztopíme čokoládu na varenie a pooblievame bebe sušienky a do hladka rozotrieme. Hotovo. Dáme vychladiť do chladničky a podávame. Dobrú chuť

Diskusia k receptu

kukulienka71
Ďalšia zaujímavá verzia na krémeš:-)máš ho pekný! ja miešam do plnky práškový cukor,nie kryštálový,aby nám nevŕzgal pod zubami:-)
ampara
Ja by som namiesto tých Bebe keksov upiekla ešte jedno cesto.
tiginko
joj moja, slovo úžasný sa píše bez "t" .... prepáč, gramatiku nezvyknem opravovať, ale keď v tom názve to tak kričí! Hmmm, stale sa zamýšľam, čo tak redakcia kontroluje a schvaľuje....
medulienka122
@tiginko , a čo tie kekse? :) , ináč, tiež by som radšej upiekla cesto aj na vrch, ale najprv pokrájala ešte surové, a tak dala piecť...ale to je každého jeho vec, ako sa rozhodne
tatricka
kukulienka71 do ostatných miešam práškový ale do tejto kryštálový. a medzi zubami nevrzga bo sa vyšlahá.
tatricka
@ampara každý si urobí podľa seba. nám to chutí z bebe keksami. a koleginky si ho tiež veľmi chvália. ty si tam možeš dať cesto.
afataga
mna tiez zarazilo slovo "užastné", take slovo podla mna neexistuje a kekse tiez nie je po slovensky, tiez by ma zaujimalo, kde prababicka kupovala tie bebe kekse :-)
svedka
btw nazov upravuje redakcia-nie snad? :)))) recept sa mi paci
02evika
nemusí byť zlý,ale podľa mňa najlepší je medový krémeš...:-))))
elef
aj ja som uz robila s bb keksami a bolo to dobre:)))takze v pohode zakusok
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@Tatricka nenechaj sa odradiť permanentnymi kritikmi,kremes je veľmi pekne prezentovaný. .a gramatika? Ani ja ešte dobre neviem,ale jeden múdry pán povedal,nie je dôležitá gramatika,ale myslenka:-) tak mi to dodá odvahy.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@Tatricka nenechaj sa odradiť permanentnymi kritikmi,kremes je veľmi pekne prezentovaný. .a gramatika? Ani ja ešte dobre neviem,ale jeden múdry pán povedal,nie je dôležitá gramatika,ale myslenka:-) tak mi to dodá odvahy.
luss44
pekný krémeš si upiekla, rcp od babičiek sú vždy tie naj. Robievam krémeše, ale tento je pre mňa nový, uložím si Tvoj rcp a bude čakať v poradí :)
jozka2
Medulienka 122,co chces najprv krajat,zrejme si si nevsimla,ze ona ma piskotove cesto na spodku nie listkove.S tym nazvom mohla mat preklep,ona je mlada gramatiku urcite ovlada.
vika2
Tento krémeš bol uvedený pod názvom šéfkin krémeš, akurát zmena je v tom že do cesta išlo 2 PL kakao
zinnajdha
nápad za milión: krémeš s piškótovým cestom ! Aj tie sušienky... Praktickejšie, než s lístkovým cestom, lebo kúpené lístkové stvrdne na druhý deň - pod krémom a vyrobiť lístkové cesto doma trvá dlhšie. Pamätám sa, že moja mama robila lístkové cesto sama - trvalo to skoro celý deň, asi trikrát ho otrepávala o dosku, prekladala a pod. Bolo výborné, no ja na to nemám čas. Možno o pár rokov... Určite ho vyskúšam.
zifi
uzasny a zda sa jednoduchy na pripravu - urcite vyskusam na Velku noc...!

to @O2evira - nemas linku na tebou spominany medovy kremes - koli porovnaniu...
ivav
mne chutí aj s BEBE, len sa tiež čudujem, kde ich prababka zohnala ...
976ali976
chodíte na varechu kvôli receptom, alebo kontrolovať pravopis? Hlavne že je zákusok chutný nie?
emkaka
nechápem to vyrývanie, ak má prababka 80 rokov, najmenej 30-40 rokov môže kupovať keksy, či už BB s novším názvom, alebo hocijaké iné, ktoré boli veľmi podobné... na Slovensku sa keksy/ sušienky neobjavili až po r. 1989 :)
evanaaa
Mne sa tiež koláčik páči ale nie ako krémeš, nemá s ním nič spoločné, je to klasika, piškótové cesto a plnka aká sa zvykne robievať aj na rezy a a torty, na krémeš sa robí úplne iná, jedine tie keksy sú tam ako inovácia, ale chválim.
evanaaa
Ozval sa pán kuchár, @kakao , nie si náhodou príbuzný @kredenc -a? Mimochodom, ja sa nechválim, že som, ja konám....:-)
sissi34
Ja možem iba potvrdit,že zákusok je vynikajuci!!!Ja ked ho upečiem,tak vydrží na plechu možná 5-10min.A prestante furt rýpat!!!Ked sa vám to nepáčí,tak sa na varechu nepozerajte!!!
marika21
Na spodok sa davali Marína keks, Indián, taktiež boli maslové sušienky, Na Slovensku bolo dosť rôznych druhov keksov, dá sa povedať , že aj lepšie. Teraz je doba , že všetko letí nové, reklamy na výrobky zatienia tie skôr vyrábané.
dávali
Hoci ja sama rada ochutnávam nové výrobky.
Nerýpať za hlúposti. Treba sa povzniesť. Netreba hneď kritizovať, ak sa niekto nevyjadrí písomne presne, nerozvádza to tu. Možno len zvolí slovo-názov, ktorý zrovna možno vám nevyhovuje. Netreba hneď kaliť vodu. Prajem Vám pekný, príjemný deň. Nedrieme v každom talent najlepší cukrár, kuchár, pisateľ, fotograf, ocinko, maminka, pekár,liečiteľ, učiteľ,.........
Zato sem chodíme ukážeme čo vieme, snsžíme sa niečo priučiť, odkukať,odpozerať,zle som sa vyjadrila tak ma nedajte na dereš.
Opr. Snažíme. V tej rýchlosti, ak si to neprečítame niekedy píšeme preklepy. No čo uz, nemalo by to byť, ja sa vôbec neurazím, ak ma niekto opraví.
Treba brať ohľad. Sú tu mnohí, ktorí žijú mimo Slovenska a gramatika im už tak nejde. Odrádzate prispievateľov. Vážim si tých, ktorý to majú napísané na1* , tiež nafotené. Nie sme všetci rovnaký a o tom je to zdokonalovať sa vo varení, pečení, fotografovaní. Nie všetci majú možnosti byť tu hviezdami. Dobre je ak si tu nájdeme recepty, pekné slovo a šírime to ďalej.
tatty
Napadlo mi, že navrch by sa mohli poukladať čokoládové keksíky, tuším sa volajú polomáčané. Tiež som nevidela krémeš s piškótovým cestom, ale prečo nie..