Utopenci

Utopenci v aspiku (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Tento recept je alternatíva k nakladaným utopencom, vhodný ako pochúťka k pivu alebo pohostenie pre návštevu. Pár krát som si niečo podobné kúpil v lahôdkach, až som objavil, vyskúšal, a upravil recept podľa mojej chuti. Dúfam, že zachutí aj varecháčom...

5
porcií
30 minút
príprava

Postup

  1. V prvom rade treba zohnať kvalitné špekáčiky, najlepšie od farmárov alebo tie drahšie z obchodu, ktoré obsahujú mäso, s lacnými plnými múky a sóje to radšej neskúšajte... A teraz k receptu: Najprv si spravíme nálev: uvaríme ocot s vodou, bobkovým listom a korením. Pridáme cukor a povaríme asi 5 minút. Nálev precedíme.
  2. Potom pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a povaríme asi 3 minúty.
  3. Špekáčiky ošúpeme a nakrájame na 1cm kolieska, uhorky nakrájame tiež na kolieska alebo kocky.
  4. Dáme ich do vhodnej nádoby a zalejeme vlažným nálevom. Uložíme na 3 dni do chladničky, občas premiešame.
  5. Po 3 dňoch nálev zlejeme a urobíme aspik. Ja som mal asi 1 liter nálevu, takže podľa návodu na aspiku som potreboval 2 balenia.
  6. Ľubovoľnú formu vystelieme potravinovou fóliou a nalejeme asi 1cm vychladnutého aspiku. Dáme stuhnúť do chladničky asi na 20 minút. Na túto stuhnutú vrstvu poukladáme kolieska špekáčikov, a na ne zmes cibule a uhoriek z nálevu. Zalejeme aspikom.
  7. Postupujeme ďalšou vrstvou špekáčiek, prípadne medzery doplníme opäť zeleninou.
  8. Nakoniec všetko zalejeme zvyšným aspikom a dáme stuhnúť do chladničky.
  9. Potom preklopíme na misu, odstránime fóliu...
  10. ... a ostrým nožom nakrájame na porcie.
  11. Ja som práve upiekol kváskový chlieb, výborne sa k tomu hodil...
  12. Takto to vyzerá nenačaté...