Univerzálne tvarohové cesto

amelie - fotkaamelie, 20. marca 2015
Univerzálne tvarohové cesto
Foto: amelie

Z tohto cesta pečiem často, je nenáročné na prípravu, stačia naň iba tri suroviny a cesto sa dá použiť na sladké aj slané pečivo, Zobraziť celý popisZ tohto cesta pečiem často, je nenáročné na prípravu, stačia naň iba tri suroviny a cesto sa dá použiť na sladké aj slané pečivo, môžeme z neho robiť koláče, záviny, rožky...

10 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
500 g
500 g




Postup

  1. 1

    Dôležité je iba jedno: všetky suroviny musia mať rovnakú hmotnosť. Maslo má byť iba zmäknuté, nie roztopené.

    Univerzálne tvarohové cesto - obrázok 1
  2. 2

    Večer som si vypracovala hladké cesto, zabalila som ho do fólie a nechala cez noc odstáť v chlade.

    Univerzálne tvarohové cesto - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň sa s cestom na pomúčenej doske dobre pracuje. Urobila som z neho orechové šatôčky a bylinkové praclíky. Na fotenie nezostalo nič... Preto som ďalší víkend piekla znova, tentokrát už iba pirôžky.

    Univerzálne tvarohové cesto - obrázok 3
  4. 4

    Piekla som ich 12 minút v rúre predhriatej na 180°C. Z uvedeného množstva surovín vyšlo päť plechov koláčikov.

    Univerzálne tvarohové cesto - obrázok 4

Diskusia k receptu

rea1
rovnako dobré cesto, len na slané veci je múka:bryndza:maslo 1:1:1.
sovka62
Poznám, naozaj výborné cesto. Robievam z neho aj na tenko vyvaľkané slané keksy, posypané napr. makom alebo sezamom. V tenkom ceste sa kúsočky tvarohu upečú do červena a chutia ako oškvarky.
kukulienka71
Používam, je to super cesto na slano aj na sladko. Poznám aj pod starodávnym názvom Lili kifli, tam sa plní lekvárom. Vďaka za pripomenutie:-) mám ich rada práve kvôli variabilnosti a že to cesto nie je suché, ja suchotinky obchádzam:-)
amelie
tak to musím skúsiť, @sovka , ale ak vravíš, že sú v ceste kúsky tvarohu, pravdepodobne ho robíš s hrudkovitým tvarohom, však? môže to byť výborné, ako to, že mi to nenapadlo? ďakujem za zlepšovák:-)))
amelie
asi je to riadne starý recept a zrejme aj obľúbený, @kukulienka :-) nechcela som nosiť vodu do mlyna, ale napadlo mi len tak popozerať po Vareche, a nenašla som ho... tak som ho iba pripomenula, sú tu aj mladšie ročníky:-))) tiež nemám rada sucháre:-)
motyka
Ľudkovia! Veď už tu nedávajte toľko výborných receptov. Koľko budem mať kýl ? Určite v nedeľu na nich príde rad. A keďže ich chvália aj moje obľúbené varecháčky, tak sú iste fajné. Ďíky za recept.*****
amelie
neboj, @motyka , ide jar, vybeháš:-))) @babav , mala som také tušenie v kostiach: žeby ten recept varecháči nepoznali..? ale nevadí, zatiaľ ho sem nikto nedal, možno sa zíde:-)))
amelie
prepáč, @babav , otvorila som si tvoj link: pod týmto názvom som ho nehľadala...
babav
@amelie , vela dobrych receptov zapadne do zabudnutia , je dobre ze sa obcas pripomenu . Toto cesto je vyborne a urcite nie je na Vareche vlozene tak casto ako mnohe ine dokola sa opakujuce recepty ( gulase, polievky , omacky,
pudingovo maslove kremy....).
klukodvody
Jak píše motyka to se nedá už mně pomalu nestačí důchod jak pořád něco zkouším a nevím jestli to ustojí manželka protože tvrdí ,že ji chci zabít tolika dobrotama .Já dám i hvězdičky protože to vidím od tebe poprvé .A ukládám do k.k. Omlouvám se všem jestli jim vadí tykání ale tak nějak se to praktikuje na takovýchto stránkách.
amelie
@zuzanka , @atafaga , @klukodvody , je to tak, ako povedala @babav , občas sa oplatí oprášiť aj staré recepty:-))) tie vláčne koláčiky poznám od detstva a ani mi to nejako neprišlo, že aj ja som už vlastne pamätník:-)))
radost
@amelie
cesto poznám..používam..dobré..
veľmi sa mi páči recept na balenie koláčikov od @babav..to určite vyskúšam..
neuveriteľné..čo všetko má naša VARECHA vo svojich útrobách..:-)
cesminaz
Mila @amelie krasne pecivko ;-P Ja sice toto cesto nepoznam,ale urcite je skvele.Ukladam a prilezitostne vyskusam,vdaka :-)
jozka2
kolaciky upecene z tohoto cesta musia byt velmi dobre a makucke.*****
finczi
Nepoznám...uložené, vyskúšam - určite je to výborné!
lethe
od tety máme jeden prastarý recept na skvelé tyčinky, ale s hrudkovitým tvarohom:
tento istý pomer tvaroh/múka/maslo - plus sa tam pridáva jedno vajíčko.
technológia výroby má svoj postup: najprv rozpracovať v prstoch tvaroh, maslo a vajíčko, nakoniec pridať múky.

robíme z toho len tyčinky, samé, bez potretia vajíčkom, bez posypania, bez vytierania plechu ... vynikajúce.
amelie
ďakujem všetkým za milé komentáre:-))) už som sa bála, že je tento recept taký otrepaný, až vám pôjde na nervy:-) obmeny sú vítané, aj mňa potešili tie vaše a rada ich vyskúšam:-) ďakujem:-)))
manek380
Vyzkoušeno s výborným výsledkem. Jenom se nějak vyměnily suroviny za jiné:

Suroviny
1 kgkuracie prsia
1 kgalebo morčacie maso
alebo
0,75 kghovadzie maso
0,25 kg+ bravčové maso
nakladacia sol