Univerzálne kysnuté cesto

Autor receptu: sovka62

Upiecť dobrý koláč z kysnutého cesta sa zdá jednoduché. Pre začiatočníka sú však problémom recepty typu: pridáme mlieko podľa potreby a vypracujeme polotuhé cesto. Odkiaľ má vedieť ako vyzerá polotuhé cesto! Preto pridávam tento recept, ktorý zvládne každý a po získaní praxe si ho obmení (iná múka, viac alebo menej tekutiny a pod.) podľa vlastných skúseností. Z cesta sa dajú robiť plnené i neplnené rožky, buchty, šišky, posúchy, pagáče a pod. Na obrázku sú osúšiky s kyslou smotanou.

4
porcie
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hladkú múku preosejeme do misy, pridáme kypriaci prášok, soľ (ak pečieme slané pečivo, zvýšime množstvo soli na jednu čajovú lyžičku.) a premiešame. Z časti vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Keď vykysne, vylejeme ho do múky, pridáme vajce, zvyšné mlieko a olej. Všetko spolu premiešame.
  2. Cesto (napriek zaužívanému tvrdeniu) nemusíme vypracovať na hladko. Necháme ho 15 minút stáť a až potom dobre vypracujeme, teraz to už ide ľahko. Necháme kysnúť ešte 40 minút. Potom cesto použijeme podľa vlastnej chuti Po uložení cesta na plech ho ešte necháme 15 minút podkysnúť.
  3. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre. (Ak pečieme pagáče, necháme cesto po vypracovaní kysnúť len 10 minút, potom rozvaľkáme a natrieme osolenými mletými škvarkami. Poskladáme a necháme 15 minút stáť. Prekladáme celkom trikrát.)