Bezlepkové cestoviny

Univerzálne cesto na bezlepkové cestoviny a záviny

Autor receptu: novalim

Ak hľadáte trochu výzvy a chce sa vám tvoriť, tak potom siahnite po našom najnovšom recepte. Z našej univerzálnej múky Promix UNI si totižto viete pripraviť pružné cestovinové cesto, z ktorého sa dajú robiť: domáce niťovky, hrubé rezance, pirohy, perky, torteliny (plnené cestovinové taštičky), domáca tarhoňa, ale aj jemné cesto na plnené záviny.

Suroviny

Postup

  1. Cesto na bezlepkové cestoviny začíname pripravovať premiešaním sypkých surovín v mise. Potom pridáme vajcia, olej a 3 PL vody a začneme miešať lyžicou.
  2. Jednotlivé suroviny sa nám postupne začnú spájať. Keď máme stále mrveničkovú konzistenciu, pridávame po lyžiciach vodu.
  3. Keď sa suroviny spoja dokopy, začneme ich miesiť rukou.
  4. Miesime dlhšie, asi 10 minút, kým cesto nenadobudne pružnú a hladkú konzistenciu.
  5. Vymiesené cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho pri izbovej teplote aspoň pol hodinu odpočívať.
  6. Výhodou tohto univerzálneho cesta je, že sa dá pripraviť vopred a uchovať v chladničke deň-dva, kým ho začneme spracovávať. Ak robíme plnené cestoviny (pirohy, perky, torteliny), tie môžeme po uvarení nechať odkvapkať, vychladnúť a zmraziť a spraviť si tak praktické zásoby.
  7. Pečený tvarohový závin bez lepku: Ak sa vám recept na univerzálne cesto na bezlepkové cestoviny páči, vyskúšajte ho niekedy obmeniť a pripravte si z neho pečený tvarohový závin. Stačí, ak cesto rozvaľkáte na tenučko (na dobre pomúčenej pracovnej doske). Na plnku rozmiešame v miske 500 g jemného tvarohu, 2 lyžice šľahačky, 3 žĺtky, asi 2 lyžice sušených hrozienok, 2 kopcovité lyžice kukuričného škrobu, šťavu a kôru z 1 chemicky neošetreného citróna. Bielky vyšľaháme dotuha s asi 2-3 PL kryštálového cukru a zľahka túto hmotu vmiešame do žĺtkovo-tvarohovej masy. Do stredu cesta nanesieme polovicu plnky a cez plnku preložíme pravú a ľavú časť cesta a potom ešte uzavrieme závin zospodu a zvrchu tak, aby plnka nevytiekla. Závin prenesieme do zapekacej formy. Závin na povrchu jemne narežeme nožom, aby mala skadiaľ unikať para a závin nepraskol. Závin pred pečením potrieme žĺtkom rozmiešaným s lyžicou roztopeného masla. Z tejto dávky nám vyjdu dva záviny. Pečieme na 180 °C asi 40 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.