Bezlepkové cestoviny
Bezlepkové cestoviny

Univerzálne cesto na bezlepkové cestoviny a záviny

novalim - fotkanovalim, 7. októbra 2018. Komerčný recept.
Univerzálne cesto na bezlepkové cestoviny a záviny
Foto: novalim

Ak hľadáte trochu výzvy a chce sa vám tvoriť, tak potom siahnite po našom najnovšom recepte. Z našej univerzálnej múky Promix UNI si totižto Zobraziť celý popisAk hľadáte trochu výzvy a chce sa vám tvoriť, tak potom siahnite po našom najnovšom recepte. Z našej univerzálnej múky Promix UNI si totižto viete pripraviť pružné cestovinové cesto, z ktorého sa dajú robiť: domáce niťovky, hrubé rezance, pirohy, perky, torteliny (plnené cestovinové taštičky), domáca tarhoňa, ale aj jemné cesto na plnené záviny.

Suroviny

250 g
50 g (môžeme nahradiť aj kukuričným škrobom)
3 ks
1 PL
1 ČL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Cesto na bezlepkové cestoviny začíname pripravovať premiešaním sypkých surovín v mise. Potom pridáme vajcia, olej a 3 PL vody a začneme miešať lyžicou.

  2. 2

    Jednotlivé suroviny sa nám postupne začnú spájať. Keď máme stále mrveničkovú konzistenciu, pridávame po lyžiciach vodu.

  3. 3

    Keď sa suroviny spoja dokopy, začneme ich miesiť rukou.

  4. 4

    Miesime dlhšie, asi 10 minút, kým cesto nenadobudne pružnú a hladkú konzistenciu.

  5. 5

    Vymiesené cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho pri izbovej teplote aspoň pol hodinu odpočívať.

  6. 6

    Výhodou tohto univerzálneho cesta je, že sa dá pripraviť vopred a uchovať v chladničke deň-dva, kým ho začneme spracovávať. Ak robíme plnené cestoviny (pirohy, perky, torteliny), tie môžeme po uvarení nechať odkvapkať, vychladnúť a zmraziť a spraviť si tak praktické zásoby.

    Univerzálne cesto na bezlepkové cestoviny a záviny  - obrázok 6
  7. 7

    Pečený tvarohový závin bez lepku: Ak sa vám recept na univerzálne cesto na bezlepkové cestoviny páči, vyskúšajte ho niekedy obmeniť a pripravte si z neho pečený tvarohový závin. Stačí, ak cesto rozvaľkáte na tenučko (na dobre pomúčenej pracovnej doske). Na plnku rozmiešame v miske 500 g jemného tvarohu, 2 lyžice šľahačky, 3 žĺtky, asi 2 lyžice sušených hrozienok, 2 kopcovité lyžice kukuričného škrobu, šťavu a kôru z 1 chemicky neošetreného citróna. Bielky vyšľaháme dotuha s asi 2-3 PL kryštálového cukru a zľahka túto hmotu vmiešame do žĺtkovo-tvarohovej masy. Do stredu cesta nanesieme polovicu plnky a cez plnku preložíme pravú a ľavú časť cesta a potom ešte uzavrieme závin zospodu a zvrchu tak, aby plnka nevytiekla. Závin prenesieme do zapekacej formy. Závin na povrchu jemne narežeme nožom, aby mala skadiaľ unikať para a závin nepraskol. Závin pred pečením potrieme žĺtkom rozmiešaným s lyžicou roztopeného masla. Z tejto dávky nám vyjdu dva záviny. Pečieme na 180 °C asi 40 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu