Ukrajinský kapustový závin fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 25. augusta 2016

Myslím, že tu dlhý úvod písať netreba, krajina pôvodu hovorí za všetko:-)

35 minút
príprava
35 minút
na 160-200 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
100 g
1 ks
1 PL
Plnka:
400 g
100 ml
1 KL
150 ml
100 g (alebo iná údenina)




Postup

  1. 1

    Čakala som návštevu a vybrala som pre ňu tento slaný koláč. Dobrá kamarátka nám mala priniesť dávno vytúžené mačiatko, no vyskytli sa komplikácie, nakoniec sme si preň museli zájsť, tak som koláč zabalila spolu s levanduľovým sirupom, ktorý bol chystaný tiež ako pohostenie. Sirup je skvelý, vďaka, @slavkabis:-) Tento kapustový závin je asi najlepším slaným koláčom, aký som kedy piekla.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postup: Do preosiatej múky som pridala soľ, vajce, nastrúhané studené maslo a pripravila som aj mlieko. Miesiť treba rýchlo, maslo sa rozpúšťa od teplých rúk.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vo fólii sa má nechať stuhnúť v chladničke hodinku.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ som chystala plnku: dvojkilovú kapustu som očistila od nevzhľadných listov, rozštvrtila a jednu štvrťku, čo mala zhruba 40 dkg, som porezala na tenké a menšie rezance do hrnca. Kapustu som osolila a podliala 100 ml vody, priviedla k varu, zakryla a dusila do mäkka.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som ju okorenila, osladila a zaliala smotanou.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto sa dusila ešte do zhustnutia, už nie dlho, len kým sa tekutina vsaje a odparí.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hrniec som vložila do studenej vody, aby kapusta úplne vychladla. Bola úplne božská, zaradím aj ako prílohu k inej príležitosti. Na pomúčenej doske som následne rozvaľkala cesto na tvar obdĺžnika s dĺžkou, akú má plech, na ktorom koláč budem piecť. Hrúbka plátu bola asi 2 mm, šírka taká, aby sa po naplnení závin mohol spojiť. Cesto je veľmi mastné a tým aj krehké, treba podľa možnosti pracovať rýchlo, lebo sa maslo v ňom topí. Vždy ho treba podsypať, aby sa nelepilo. Mám rešpekt pred takýmto pomerom múky a masla, vždy len dúfam, že to dobre dopadne.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do stredu sa mali poklásť kocočky šunky (ja som ju predvčerom minula, tak som dala, čo som našla - sekanú so syrom), nato kapustovú plnku a navrch znova kocky údeniny.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Aj keď plnka nie je taká vlhká akoby sa zdala, verila som, že mastné cesto nenasaje tekutinu a pekne sa upečie. V knihe sa písalo, že sa má z dvoch dlhších strán odkrojiť pás cesta na ozdobu. No, šlo to s veľkým zatajením dychu, lebo som tušila, že cesto spojím len vďaka Pánu Bohu, ako sa vraví, také bolo "vypočítané":-) jeden kraj sa mal preložiť cez druhý.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    našťastie sa to podarilo, závin sa nepotrhal a opatrne som ho spojom smerom nadol preložila na papierom vyložený plech.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Odkrojky som spojila dokopy, rozdelila na dve rovnaké časti a tie vyšúľala na dlhé a tenké šnúrky na ozdobu koláča. Vlnkovito som ich jednu cez druhú pritisla na vrch. Celý závin som potrela rozmiešaným žĺtkom a na viacerých miestach som ho prepichla vidličkou.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Recept ho kázal piecť 50 minút na 160°C. Takéto mastné cestá to ale pri nízkej teplote nemajú ľahké, to sa ukázalo aj v prvých minútach pečenia - maslo začalo zbesilo vytekať a cesto sa ledva pieklo, tak som musela pridať teplotu, na 200°C to už potom vyzeralo inak. Veď aj lístkové cesto pečiem rýchlo na vysokej teplote. Tu je plnka vlastne udusená, veľa nepotrebuje a upiecť sa má len obal. Nakoniec sa koláč upiekol za 35 minút. Zvedavo som čakala, kedy vychladne, aby som ho mohla prekrojiť a presvedčiť sa, či sa podaril.

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podaril sa! A bol naozaj veľmi dobrý, čo sa cesta aj plnky týka, ozaj fajnotka. Upečený aj zospodu

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Tak, keď sa vám páči, upečte si ho a vychutnajte aj vy doma, naozaj sa oplatí;-)

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    A ešte dlžím fotku mačiatka (čo už ani také malé nie je), ktoré sa stalo členom našej rodiny. Vitaj miláčik:-)

    Ukrajinský kapustový závin (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

terinka55
Paráda, super, veľká pochvala aj za mačiatko :-) Mne pred 2 týždňami doniesol v noci syn asi mesačné šteniatko, niekto ho pred ním vyhodil z auta :-( Potdravujem!
1x haji
jack
Receptík je perfektný.Určite ho vyskúšam.Viem si predstaviť jeho lahodnú chuť.A to malé mačiatko je ROZKOŠNÉ.Milujem mačiatka,tak ako aj iné zvieratká,no škoda,že bývame v bloku.Recept veľmi chválim.
1x haji
izabella929
@kukulienka71 ,robila som záviny so všetkými plnkami možnými i nemožnými a piekla v murovanej peci na chate.Robila som i kapustové na slano aj na sladko,´ale bez šunky.Krásne si to ozdobila, šikulka.-)
1x haji
alena45
@kukulienka , obdivujem Tvoju prácu, nielen s výberom receptov, ale aj s ich prevedením, krásnymi fotkami, s kvalitným "prežitým" až zážitkovým textom.
1x haji
atina47
Recept mne laka, jen se bojim toho testa, vsechno mam snad to dobre dopadne, je to krasne popsane a vyfocene, ted uz bude zalezet jen na moji sikovnosti. Hezky den.
1x haji
siisa
Teda takéto chute mi robíš :) Úžasne to vyzerá a všetko to spolu chuťovo ladí :) ✿ odkladám do KK určite urobím . Ďakujem za receptík :)
1x haji
kukulienka71
@terinka55 , @izabella929 , @jack , @jerica , @siisa , @alena45 , @monty469 , všetkým vám srdečne ďakujem za krásne slová, teším sa pritom, že oceňujete recept rovnako, ako sa zapáčil aj mne. Izka, tvoje záviny som obdivovala už viackrát, tu na Vareche sú tuším kapustové záviny z kysnutého cesta a najviac s kyslou kapustou plnené.
Čo sa týka cesta, treba sa s ním vysporiadať, ak to šlo mne, pôjde to aj inému, prípadne urobiť o niečo menej plnky alebo viac cesta, aby to nebolo o vláok pri tom zavínaní. Verím, že sa vydarí a bude chutiť, tá plnka nemá chybu!
Mačiatko sa aklimatizuje, je veľmi prítulné a hravé, ale ešte plaché. Dcérka má postarané o program:-))
Pekný večer želám.
haji
Krásná práce, tvůj slaný závin je ukázkový a určo chutný, směje se na mě a nabádá mě k zakousnutí. Taková krásná jedlá zlatá cihlička s ozdobným motivem, která voní až k nám. Koťátko má jméno? Že ho na dálku hladím a zdravím! Když bys chtěla, jsem k mání i já, přítulnost a hravost vypiluji, plachá nejsem ani náhodou! Krásný večer, milá @Kukulienka71 díky za fajnový receptík, postup i fota.
violeta
Závin je určite výborný, snáď niekedy vyskúšam, príležitosť sa isto nájde :)
1x haji
vierik
Krásny a fajnový závin uložený v KK aj mačiatko zlaté.
1x haji
patroveckypitrs
Veď to závin ktorý robila aj moja babka. Až som ostal ako mechom udrety. Konečne už mám ten recept. Veľká vďaka. Hneď ho ukladám aj na kľuč aby sa mi nestratil. Za to máš 5*.
bembo
krásny koláč,len neviem kedy sa k nemu dostanem.to mačiatko je roztomilé.pekný deň Ti prajem Kukulienka.dávam Ti *****
1x haji
kukulienka71
Ďakujem pekne za záujem a pár pekných slov k tomu, nech sa vydarí každému, kto ho bude piecť!
@haji , ty si nezbednica s poriadnou dávkou humoru, vždy ma rozveselíš:-))))
@patroveckypitrs , no dúfam, že taký neostaneš;-)) som rada, že koláč poznáš a pripomenula som ti ho, babka vedela, čo je dobré veru
@bembo , verím, že sa raz k nemu dostaneš, iste neoľutuješ;-)

Krásny deň aj víkend vám všetkým želám, budeme mať teplúčko:-))
1x haji
babav
Lakavy kolac, zaujimavy a velmi pekne prezentovany recept . Sikulka si prevelika @kukulienka71 .Maciatko je rozkosne :-).
marikafil
Krásne mačiatko! Závidím, ja nesmiem... A krásny recept, ja vyskúšam bez tej údeniny, lebo to doma nedržím. Síce sa bojím toho cesta, ale skúsim to rozvaľkať a zvinúť rovno na papieri, s ktorým to potom presuniem na plech, tak držte palce, nech sa podarí.
spetkasoli
Toto je ako vzdy od teba krasny recept@kukulienka71 , urcite ho pri najblizsej prilezitosti upeciem, len dufam, ze bude tak krasny ako ten tvoj, na tvoje receptiky sa vzdy velmi tesim, bo su s krasnym popisom, peknymi fotkami a peknym komentikom, ty veru pecies a varis s laskou. To maciatko je uzasne, mam doma tri bisonky, uz su to dedeckove, ale stale vypadaju ako steniatka, oni su ako ja, vobec nestarnu:)), ale nedala bych ich za nic na svete, ja bych pre zvieratka dychala...a samozrejme davam zasluzenych 5***** a dobrota je ulozena v KK, maj sa krasne a maciatku pac a pusu;)
cesminaz
Krasny kolac mila @kukulienka a aj napriek tomu,ze si bola na ihlach pri jeho robeni :-)) si to zvladla a kolacik je fakt ukazkovy a istotne vyborny ;-P No a maciatko je pravdaze tiez zlaté :-)
1x babav
klukodvody
Tak to je koláček jako malovaný. Myslím, že návštěva s Tebou nemluvila tak dlouho, pokud byl na stole třeba jen maličký kousek. No já bych také nemluvil a jenom jedl. Ale nevadí, pokusím se udělat alespoň vzdáleně podobný Tvému. Díky a srdečně pozdravujeme.
janger
Jej, no to je krasny kolac! Mozno niekedy skusim, ci sa to trosku podoba na take starodavne kapustniky...len do tych sunka neisla.
kukulienka71
Cítim úprimnosť z každého krátkeho ale výstižného či rozvitejšieho komentára, ďakujem vám všetkým pekne, @babav , @marikafil , @cesminaz , @spetkasoli , @klukodvody , @janger , ste skvelí!
Držím palce, nech sa záviny podaria a chutia, som si istá, že dokážete vytvoriť aj ešte krajšie, fantázii sa medze nekladú, len aby sa cesto netopilo;-)
Toto je taký pre milovníkov kapusty, ale dá sa pripraviť aj s inými plnkami, povedzme hubovou, mäsovou, pórovou, baklažánovou...komu čo chutí
hubata
Krásny závin..... máš určite domáce vajíčka, lebo vrch je krásny žltý, vypečený. Už je v KK, slaného na pohostenie nie je nikdy dosť. Ja len pripomínam že cesto by malo byť naozaj rýchlo spracované ako hovorí @Kukulienka71 lebo to maslo v ňom spôsobuje topenie pod rukami. Dávam päť hviezdičiek, ukladám do KK a ďakujem za krásny fotopostup a text. Mačiatku bude u vás dobre, želám vám s ním krásne zážitky.
kukulienka71
@Hubata (28.8.2016 11:04)

Ďakujem ti pekne:-)
Potierala som len žĺtkom, ale je pravda, že domácim.
Mačiatko mi aj teraz spí v lone, kým si prezerám Varechu, bude rozmaznané až-až!:-))
Mám trocha času, variť dnes nemusím, máme včerajší výborný guláš od manžela.
kukulienka71
@Hubata (28.8.2016 11:04)

...a o domáce vajíčka sa nám hádam postarajú aj tieto (zatiaľ dve) kuriatka, čo sme dostali v týždni ako nečakaný ale milý dar od kamarátky, čo má menšiu farmu. Kurín má prísť poštou v utorok:-D


1x haji
zahra
Recept uzasny, macicka roztomila. Mame taku istu, ma 15 rokov aje neskutocne krasna a mudra:)
kecemis
Vyzera to uzasne. Len neviem ci to maciatko pozera tak uprene na ten zavin, ako ja, alebo na tie kuriatka.
kukulienka71
@zahra , ďakujem za prívetivý komentár. Krásne a múdre mačky sú veľkým darom, vaša má úctyhodný vek už, iste ste prežili veľa pekných chvíľ spoločne.
Naša sa javí byť tiež inteligentná, chodí na mačaciu toaletu, keď jej chutí, tak "rozpráva" a vždy sa pekne ale dôrazne dožaduje, keď niečo potrebuje. Dcérka ju vláči ako bábiku kade-tade, tak jej niekedy ujde pod hustý krík, keď už má toho dosť a tam sa vyspí v kľude:-)) dnes, kým som plela, tak ju nakŕmila kakaovým jogurtom:-D - no, moc dlho nesmiem byť preč.
@kecemis , ďakujem:-) ako pravý dravec sa chodí pozerať aj na kuriatka, ešteže sú "oplotené" pletivom v tej krabici, inak neviem-neviem...:-)
venusa
Toto slané a zaujímavé v chladnejších dňoch vyskúšam. Uz som zo par x okolo neho prebehla. Verím, ze je dobrý, vzhľadom k surovinám co su v nom.
pipiatko
Ahojte všeci pekári, ja som recept zdedila po mojej mame, postrúham hlávkvú kapustu, udusím na masti alebo oleji a davam ju do kysnuteho cesta a urobím závin, na slano, zvyčajne na vianoce
leeloo1
Mala som trochu obavy z cesta, ale pracovalo sa mi s ním úplne v pohode (asi preto, že moje ruky sú nonstop ľadové :)), výsledok - úžasný. Robila som pre návštevu a nevedeli si vynachváliť. Celý sa minul a to sme boli len štyria :). Určite zaraďujem do repertoára.
kukulienka71
@leeloo1 (23.10.2022 22:23)

Vidíš, aspoň máš výhodu s tými studenými rukami pri takýchto cestách😃 Ďakujem pekne za super recenziu, teším sa, že ste si pochutnali.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia