Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept)

Autor receptu: zuzana300

S týmto receptom som sa stretla zakrátko potom, ako som sa vydala. Naučila som sa ho od mojej svokry a podnes ho rada ukuchtím, keď sa dostanem k záhoráckej kyslej kapuste. Keď som jedného dňa doniesla na veľkom plechu do Kysúc k mojim rodičom toto úžasné jedlo, môj otec povedal - zasa kapustu? Mali sme ju včera. Najskôr sa ma to dotklo, ale potom, čo si každý naložil porciu, nastalo ticho a jedlo zmizlo z plechu ako gáfor. Otec ho prvý pochválil, bola som pyšná, že malo taký úspech.

4-5
porcie
60 minút
príprava
60 minút
na 150/200 °C

Suroviny

Postup

  1. V hrnci speníme na oleji, masti a masle na hrubo pokrájanú cibuľku (prípadne šalotku) a cesnak, pridáme sladkú papriku a miešame, kým nie je cibuľa sklená.
  2. Mäso, nakrájané na kocky (v žiadnom prípade mleté, stratilo by šťavnatosť) necháme osmahnúť, kým nie je bledé, zalejeme horúcou vodou, posolíme, pridáme korenie, majorán a varíme 45 minút na najmenšom ohni (ja som pridala citrónový tymián, niekto dáva rozmarín, ja ho nemusím).
  3. Do hrnca dáme kapustu vo vlastnej šťave, zalejeme vodou tak, aby pár milimetrov presahovala nad vodou a dáme variť na 30 minút. Kapustu nesolíme, býva spravidla dosť slaná.
  4. Napokon do menšieho hrnca nalejeme trošku oleja, (ja dávam kúsok cesnaku na vôňu, opečiem ho do zlatova), nasypeme ryžu, pridáme soľ, zalejeme vodou 1:2 a varíme, kým sa ryža nenapije a odstavíme. Všetky potrebné prísady tým pádom máme pripravené na ukladanie do misy.
  5. Predtým ale, než začneme pripravovať ukladanie do misy, mäso pomelieme s trochou šťavy na mlynčeku alebo ho v robote posekáme, následne spojíme s ostatnou šťavou z mäsa, aby bolo šťavnaté.
  6. Do misy nalejem trochu olivového oleja (alebo iný druh).
  7. Polovicou jemne odkvapkanej kapusty pokryjeme dno misy.
  8. Na kapustu rozprestireme celú uvarenú ryžu (môže byť akákoľvek podľa toho, akej dávate prednosť, naturálna musí byť namočená vopred 24 hodín).
  9. Na ryžu položíme a rozprestrieme zomleté šťavnaté mäso.
  10. Napokon ukončíme druhou polovicou jemne odkvapkanej kapusty (jedlo by malo byť šťavnaté, suchá kapusta by tomu nepomohla).
  11. Na vrch kapusty dáme smotanu spolu s jogurtom, opatrne lyžicou rozprestrieme.
  12. Prikryjeme alobalom, vložíme do rúry a pečieme 45 minút na 150 °C, potom stiahneme alobal a na 200 °C pečieme ešte 15 minút do zlatova.
  13. Tu je výsledok prosím pekne.