Úhrabky fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 4. marca 2015

Toto jednoduché a veľmi chutné slovenské jedlo ma naučila robiť moja babička..v tom čase boli všetky použité suroviny domáce..

4
porcie
40 minút
príprava
5+4 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks veľké
4 PL
3 PL
podľa chuti
80 g (mangalica)
1 ks veľká
250 g
 štipka




Postup

  1. 1

    Pripravila som si najprv zemiaky.. 3veľké zemiaky som ostrúhala a ďalšie 3 veľké som dala uvariť v šupke..zemiaky som nastúhala na tenké rezance..múky treba pridať toľko, aby vzniklo haluškové cesto..

    Úhrabky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridala som k nim hladkú a polohrubú múku, soľ a vypracovala som haluškové cesto..do hrnca som si dala zovrieť vodu a keď vrela, sádzala som haluškové cesto z lopatky tak, že najprv som si na doske urobila za pomoci lyžice namočenej v horúcej vode halušku dosť veľkú a púšťala som ich do vriacej osolenej vody.. je to troška pracné, lebo cesto nie je tak kompaktné, ako pri zemiakoch strúhaných na jemno..

    Úhrabky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    halušky už vyplávali na vrch..keď sú z nich niektoré veľké, treba ich prerezať na polovice...to nie je problém...aj mne sa podarili niektoré obrovské...

    Úhrabky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vybrala som ich dierkovanou naberačkou ,uložila do misy a poliala malým množstvom oleja..

    Úhrabky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zemiaky uvarené v šupke som ošúpala a pokrájala na malé kocky..

    Úhrabky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a pridala som ich ku haluškám...

    Úhrabky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na panvicu som dala pokrájanú slaninku, opiekla som ju a pridala som k nej pokrájanú cibuľu...spolu som opiekla všetko do zlatova..

    Úhrabky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    k cibuli som pridala sudovú kapustu a iba niekoľko minút som ich spolu podusila..všetko som posypala mletým čiernym korením..

    Úhrabky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a pridala som k haluškám a zemiakom ..

    Úhrabky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a všetko som spolu dobre premiešala..žiadny iný tuk som k nim už nepridala...je dobre ich držať na teplom mieste, kým sa budú dávať na taniere..

    Úhrabky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    uložila som na tanier, pridala som na vrch smotanu a ozdobila jarnou cibuľkou..prajem vám dobrú chuť..

    Úhrabky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a dnes som bola za šikovnú, upiekla som aj škvarkové pagáčiky..

    Úhrabky (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

amelie
@isabelle , poznám z detstva, dávno som úhrabky nejedla... okrem múky, soli a čierneho korenia mám všetky suroviny domáce:-))), takže v sobotu budú u nás na večeru úhrabky:-)))
caterina
Izabelka, tak toto zajtra urcite spravim. Par surovin a chut musi byt famozna! Vdaka za recept ;)
klukodvody
Moc děkuji za recept miluji staré recepty a tohle je přesně moje gusto .Dávám aj hvězdičky.
denyany
Nejedla som, ale páči sa mi ten mix, tak niekedy vyskúšam
dandika1
@izabella929 taketo jedlo nepoznam ,som zan povdacna ja ho urobim pre seba s prepustenym maslom a chlapom doprajem aj slaninku 5*prajem pekny vecer:-)))))
afataga
ani ja som take nikdy nejdla, poznam to len z pocutia, ale mala by som sa k tomu odhodlat, vyzera to na dobrotu :-)
mijaita
V Čechách těmto haluškám říkáme chlupaté knedlíky! :-) Ano, tekhle se dělají i se zelím, slaninou, nebo jako příloha k různým jídlům.
havino
sranda @izka , no asi tak to vyzerá ked si gazdinky už menia recepty, obmieňajú, u nás od detsva úhrabky boli len popučené zemiaky s kyslou kapustou, slanina mohla byť, nemusela, kto nemal
izabella929
Možno toto pomaly zabudnuté jedlo urobí mnohým radosť..je to skutočne jednoduché a chutné..Všetkým vám ďakujem pekne za milé komentáre a spomienky..)
tiginko
poznám, milujem, ale nejako pri všelijakých novotách si človek ani nespomenie na tieto jednoduché skvosty. Vďaka za pripomenutie Izka
terinka55
Tak presne toto si pamätám z detstva! U nás sa haluškové cesto "sádzalo - odštípovalo" z lopárika - doštičky nožíkom. Jedlo sa bez smotany. Vtedy mi to akosi nechutilo a dnes aká to pochúťka. Ďakujem za pripomenutie :-)
rela
@izabelka , Ty si za šikovnú vždy. Takéto 5 hviezdičkové jedlá mám veľmi rada, určite vyskúšam.
tatranka
Dobre pripomenutá klasika.No ja som úhrabky ani nerobila a ani u nás sa akosi nerobili.Pripomína mi to halušky s kyslou kapustou a mamka uvarila zvlášť pár zemiakov /malé kúsky / a tie už pridala do hotového jedla.To isté urobila aj pri bryndzových haluškách.
izabella929
@tiginko ,tiež mi všetko nezíde na um...čo som toho už navarila a napiekla, to sa už nedá ani napísať..občas treba siahnúť aj po babičkinej krabičke, tam je toho dobrého veľa..)@terinka55 , jasné, babičky nepoužívali haluškárku, robili to nožíkom z doštičky..položila som si vedľa sporáka šámlik-malý stolček a odtiaľ som sledovala babičkine šikovné ruky..a všetko nám chutilo, čo navarila, nikto si nedovolil šomrať..@gubics... ? @rela ,všetky ste šikovné, ktoré tu pridávate recepty a varíte pre svoje rodinky, len to najsamlepšie jedlo.-)ďakujem pekne...@tatranka , moja milá...viem, že nie všade na SK sa varili rovnaké jedlá, ale mám dojem, že boli rovnaké, len sa volali všade inak..iný kraj, iný mrav, ale vždy to bolo veľmi chutné jedlo.-)Veľmi ste ma potešili, nie len komentármi, ale hlavne svojimi spomienkami..a pre toto je naša Varecha tak krásna.-)Boh ju ochraňuj a žehnaj jej veľa šťastíčka, nech sa jej darí..)
sonulienka
Paráde jednoduché a výborné - no ale čo veď od Teba máme tu vždy výborné receptíky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia